İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lraper: Surp Dznunt´un Kirki Kutlaniyor

ERMENI KILISESI MESIH’IN DOGUMUNUN KIRKINI KUTLUYOR

ISTANBUL, 13 Subat 2002 (“Lraper” Kilise Bulteni) —
Der Hisus Krisdos’un (Rab Isa Mesih) Dogus Yortusunu 6 Ocak’ta kutlayan Ermeniler, bugun gunbatiminda O’nun Dogumunun 40. Gunu ve Mabede Sunulusu Yortusunun arefesine giriyor.

Bu aksamdan itibaren tam bir gun Kilise Medz Bahk (Buyuk Oruc) cikiyor, kiliselerin perdeleri bir gunlugune aciliyor, ve Surp Dznunt doneminin son gunu kutlaniyor. Bu yil Surp Zadig’in (Paskalya) erken gelmesi nedeniyle, kirk gun kutlanan Surp Dznunt (Noel) ile Surp Zadig’in hazirlik donemleri ortusuyor. Bugunku ve yarinki gunbatimlari arasinda, hayvan eti disindaki her sey yenilebiliyor.

Bu bayramda ozellikle mabedde Surp Guys Maryam ile Hovsep’i (Meryem Ana ile Yusuf’u) karsilayan Yasli Simeon’un sozleri akla getirilir (Luk. 2. 22-38).

Simeon Tanri’yi yuceltti ve peygamberlik ruhuyla dolarak Bebek Hisus’a bakarak soyle dedi: “Gozlerim, milletleri aydinlatacak olan ISIK’i gordu”. Sonra da Meryem Ana’ya donerek soyle dedi: “Senin canini da bir kilic delecek”.

Yasli Simeon boylece mabede sunulan bu kirk gunluk bebegin ileride tum insanligi aydinlatacagini, ancak bunun kolay olmayacagini, olaylari izleyecek olan Meryem Ana’nin da buyuk acilara maruz kalacagini ongoruyordu.

6 Ocak 14 Subat arasindaki 40 gunluk donem Surp Dznunt donemi sayiliyor. Bu donemde, imanlilar ailelerinin din gorevlilerini evlerine davet ederek birlikte Incil okuyor, dua ediyor, bereket aliyor. Dyarnintarac’la Surp Dznunt donemi sona ermis sayiliyor.

Dyarnintarac’ta yasatilan gelenekler:

a) Bugun kiliselerimizdeki ozel aksam dualarindan sonra, imanlilar horandan alinan mum isigini sonmemesine ozen gostererek evlerine tasir ve evdeki tum mumlar ve odalardaki tum isiklar yakilir. Bu yuzden bu bayrama eskiden halk arasinda “Isik Bayrami” da denilirdi.

b) Bu aksam ve yarin gun boyunca cocugu olmayan genc ciftler ozellikle kilisedeki torenlere katilir, Tanri’nin lutfunu dilerler.

c) Bu aksam ve yarin gun boyunca kucuk cocuklari olan genc ciftler semtlerindeki din gorevlisinden cocuklarini takdis etmesini isterler.

d) Bu aksam buyuk atesler yakilarak gencler uzerinden atlar ve cevresinde halay ceker.

Yorumlar kapatıldı.