İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lraper: Ruhani Sohbetler Basladi

SOHBET AKSAMLARI SAMATYA’DA BASLADI

ISTANBUL, 13 Subat 2002 (“Lraper” Kilise Bulteni) —
Medz Bahk’ta verilen vaazler dizisine 12 Subat Sali aksami Samatya Surp Kevork Ermeni Kilisesi’nde baslandi. Patrik Mesrob II Hazretleri, her yil gibi bu Medz Bahk’ta da duzenledigi “Halkla Sohbet” soylesilerinin ilkini dun aksam Samatya’da gerceklestirdi.

Samatya halkinin doldurdugu ve cok sayida gencin hazir bulundugu kilisedeki halk gecesi saat 20:30’da basladi. 15-20 dakika kadar Medz Bahk (Buyuk Oruc) hakkinda genel bilgiler aktaran Patrigimiz, bu donemde Allah’in Sozu’nu okuma, Dua, Oruc, Sosyal Dayanisma ve Inanc Ziyaretleri’nden ibaret olan
“ruhani yenilenme paketi”ne ozel onem verilmesini, her kilise uyesinin Surp Zadig’e (Paskalya, Dirilis Bayrami) tovbesini ve vaftiz andini yenileyerek hazirlanmasini istedi.

Ruhani Reisimiz iki saat kadar suren halk gecesinde, daha sonra cemaatten gelen sorulara cevap verdi. Bircok sorudan ozellikle ikisi ilgi cekiciydi.

Ilki Der Hisus’un (Rab Isa’nin) “Goze goz, dise dis denildigini duydunuz. Ama ben size diyorum ki, kotuye karsi direnmeyin. Sag yanaginiza tokat atana obur yanaginizi da cevirin. Size karsi davaci olup mintaninizi almak isteyene abanizi da verin. Sizi bin adim yol yurumeye zorlayanla iki bin adim yuruyun. Sizden bir sey dileyene verin, sizden odunc isteyeni geri cevirmeyin” (Mat. 5:38-42) sozleri hakkinda idi. Patrik Hazretleri bu bolumun bazen yanlis anlasildigina, cogu zaman da kasten carpitildigina dikkat cekerek, Krisdos Hisus’un (Mesih Isa’nin) bu sozleriyle, kavgalar ve
cekismeleri onlemek icin imanli kisinin yerine gore fedakarliklarda
bulunmasi ve sikintiya gogus germesi gerektigini anlatmak istedigini belirtti. Patrik Hazretleri ayrica yapilan her kotulugun bir bedeli olmasinin genelde her yasada bulunduğunu, ancak her sorunun ille bedeli odetilerek cozulemeyecegini, uyumlu ve uzlasmaci davranmanin sorunlara daha kalici cozumler saglayabileceginin altini cizdi. Bu konudaki yorumunu Patrik
Hazretleri su sozlerle noktaladi: “Hak ve hukuk cogu zaman kendi basina yeterli olmayabilir. Sosyal baris ile esenlik ve huzur ortaminin saglanabilmesi icin, adaletin yanisira uzlasi ve hosgoru kulturunun toplumda yer etmesi gerekir.”

Ikinci soru ise darginlik hakkinda idi. Bir cemaat uyesi, dargin oldugu biriyle barismak icin caba sarfettigini, ancak onun bunu reddettigini belirterek kendisinin bu durumda Rab’bin Sofrasi’na yaklasip yaklasamayacagini sordu. Patrik Hazretleri ise cevabinda ilk once darginliklarda genellikle taraflarin ikisinde de belli olcude hata oldugunu hatirlatti. Barismanin, bagislayiciligin, Rab Hisus’un emri olduğunu belirten Patrik Hazretleri dargin kalma durumunda Rab’bin Sofrasi’na yaklasilamayacagini, ancak taraflardan birisi barismak icin eger samimiyetle caba sarfetmisse, vicdanini sinadiktan sonra o kisinin Rab’bin Sofrasi’ndan kutsal payini alabilecegini belirtti.

Patrik Hazretleri ayrica cemaatten gelen su sorulara da cevap verdi: Farkli Hristiyan kiliselerine uye olan imanlilar neden birbirlerinin actigi Kutsal Sofra’ya yaklasamiyorlar? Incil’in yeni Turkce cevirileri Kilise tarafindan onaylanmis midir? Neden farkli kiliselerde farkli oruc uygulamalari var? Cemaat okullarindaki din dersleri neden yetersiz kaliyor? Hayr Mer (Rab’bin ogrettigi “Goklerdeki Babamiz”) duasini bile cocuklarimiz niye dogru soyleyemiyor?

Ruhani Reisimiz, ilk Medz Bahk sohbetine son vermeden “Ne mutlu barisi saglayanlara! Cunku onlara Tanri ogullari denecek!” (Matt. 5:9) ayetini hatirlatarak, Der Hisus’un takipcilerinin baris, esenlik, huzur, uzlasma, uyum, imece ortamini yaratmak icin elden gelen cabayi esirgemeyen insanlar olmalari gerektigini soyledi. Medz Bahk’in birey, aile ve toplum hayatinda ruhani yenilenme icin buyuk bir firsat oldugunu yineleyen Patrik Hazretleri
bu mubarek doneme gereken sayginin gosterilmesini isteyerek, kilisedeki imanlilari takdis etti.

Kilisedeki sohbetten sonra, Patrik Hazretleri Kevork Yaner baskanligindaki Samatya Kilisesi Vakfi yoneticilerinin duzenledikleri cay sofrasina katilarak, yoneticiler ve koro uyeleriyle Medz Bahk sohbetine devam etti. Samatya’daki halk gecesinde Patrik Hazretlerine Peder Antreas Hagopyan, Peder Drtad Uzunyan, Astsargavak Kevork Nergizyan refakat ettiler.

Yorumlar kapatıldı.