İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lraper: Noel´in 40’i, Sevgililer, Bitlisliler

DIYARNINTARAÇ BAYRAMI

(14 Şubat 2002, Perşembe)

2002 yılının Medz Bahk (Büyük Oruç) dönemine girmiş olmamıza rağmen, bir gün için kiliselerimizin perdeleri yine açılıyor, kısa bir süre için Büyük Oruç’tan çıkıyoruz. Bu yil Surp Zadig (Paskalya, Diriliş Yortusu) erken geldiği için, takvimde Surp Dznunt’un kırkı ile Medz Bahk örtüşüyor.

Yarin (13 Şubat) akşam dualarından sonra, Perşembe akşamına kadar Pazar gününe eş değerde Rab’bin Günü sayılıyor. Surp Badarak sunulacağı için de oruç Perşembe gecesine kadar kalkmış oluyor.

***

1) Rab’bin Doğuşunu 6 Ocak’ta kutlayan Ermeniler, O’nun doğumunun 40’ncı gününde Kudüs’teki mabede sunuluşunun anısını Dıyarnıntaraç Bayramı’nda kutlar.

Bayram 13 Şubat günbatımında (yarın) başlar. Kiliselerdeki özel akşam duasından sonra, imanlılar horandan alınan mum ışığını sönmemesine özen göstererek evlerine taşır ve evdeki tüm mumlar ve odalardaki tüm ışıklar yakılır.

Bu yüzden bu bayrama eskiden halk arasında “Işık Bayramı” da denilirdi.

Bu bayramda özellikle mabedde Surp Guys Maryam ile Hovsep’i (Meryem Ana ile Yusuf’u) karşılayan Yaşlı Simeon’un sözleri akla getirilir (Luk. 2. 22-38).

Simeon Tanrı’yı yüceltti ve peygamberlik ruhuyla dolarak Bebek Hisus’a bakarak şöyle dedi: “Gözlerim, milletleri aydınlatacak olan IŞIK’ı gördü”. Sonra da Meryem Ana’ya dönerek şöyle dedi: “Senin canını da bir kılıç delecek”.

Yaşlı Simeon böylece mabede sunulan bu kırk günlük bebeğin ileride tüm insanlığı aydınlatacağını, ancak bunun kolay olmayacağını, olayları izleyecek olan Meryem Ana’nın da büyük acılara maruz kalacağını öngörüyordu.

6 Ocak 14 Şubat arasındaki 40 günlük dönem Surp Dznunt dönemi sayılıyor. Bu dönemde, imanlılar ailelerinin din görevlilerini evlerine davet ederek birlikte İncil okuyor, dua ediyor, bereket alıyor. Dıyarnıntaraç’la Surp Dznunt dönemi sona ermiş sayılıyor.

Dıyarnıntaraç’ta yaşatılan folklorik geleneklerden birisi de 13 Şubat akşamı büyük ateşlerin yakılarak gençlerin üzerinden atlaması ve çevresinde halay çekmesidir.

2) Batı’da ise Hristiyanlıktan önce doğurganlık ve erotisizmin kutlandığı Lupercalia şenlikleri 14 Şubat’ta yapılırdı. Daha sonra, 14 Şubat’ta, 270 yılında şehit edilen Aziz Valentine’nin anısı Katolik Kilisesi’nin kararıyla kutlanır oldu. Aziz Valentine’in Tanrı ve insan sevgisinden ilham alınarak, zamanla Sevgililer Günü kavramı yerleşmeye başladı. Sevilen kişilere kart atılması, çiçek ve armağanlarla sevgi gösterilerinde bulunulması zamanla ticari amaç da güdülerek tüm ülkelere yayılıp kutlanır oldu.

3) Türkiye’deki Ermeniler, her yıl 14 Şubat’ta ayrıca Istanbul Ermeni Cemaatinin ikinci kurucusu sayılan ve Batı Ermeni kültüründe yeni bir sayfa başlatan Bitlisli büyük insan Patrik 9. Hovhannes Golod’u anıyor.

***

13 Şubat 2002 Çarşamba günü saat 19.00’da Feriköy Surp Vartanants Kilisemizde Patriğimiz 2. Mesrob Hazretlerinin yönetiminde Nakhadonag (arefe ve ışıkların yakılması) töreni düzenleniyor.

14 Şubat 2002 Perşembe sabahı saat 10.00’da, Patriğimiz 2. Mesrob Hazretleri ‘nin başkanlığındaki ruhanilerimiz Galata’daki Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’ndeki Surp Badarak’a katılacaklar.

Yorumlar kapatıldı.