İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lraper: Patrik Nerses Anıldı

GETRONAGAN 116 YAŞINDA

ISTANBUL, 29 Ocak 2002 (“Lraper” Kilise Bulteni) –
Getronagan Okulu yıllık kutlama törenleri 27 Ocak 2002 Pazar günü Surp Astvadzadzin Patriklik Kilisesi’nde Patrik Mesrob II Hazretleri’nin başkanlığında kutlandı.

Der Krikor Kd. Kahana’nın sunduğu Surp Badarak’ta, ilahiler Ovsanna Kalender yönetimindeki Getronagan Korosu tarafından seslendirildi. Koroya Kristin Salmaslı orgla eşlik etti. Patrik Hazretleri Surp Badarak’ın bitiminde verdiği vaazinde Rab İsa’nın “Geçici olan yiyecek için değil, sonsuz yaşam boyunca kalan yiyecek için çalışın” (Yuhanna 6:27) sözü üzerinde durarak bedensel ekmeğin fazla bir değeri olmadığını anımsattı. Sözlerine “Güzelliğimiz, zekamız, sağlığımız, servetimiz ve bunun gibi birçok zenginliklerimiz aslında çok kolay kaybedilebilecek şeylerdir. Ama gayret göstererek ruhumuzun derinliklerinde topladığımız ruhsal hazineler asla kaybedilmez ve bozulmaz. Para ve maddi olanaklar ruhumuzu yüce duygularla donatmak için yetersiz kalırlar. Yüzyıllar boyunca atalarımız hep ebedi değerlere inanarak yaşadılar ve bu uğurda büyük fedakarlıklarda bulunarak bu değerlerin cemaat hayatımızda kök salmasına ve gelişmesine katkıda bulundular” diyerek devam eden Patrik Hazretleri daha sonra Getronagan Lisesi kurucusu Merhum Patrik Nerses Varjabedyan hakkında konuştu.

25 yaşında episkopos takdis edilen Patrik Nerses eğitime ve milletine karşı olan büyük sevgisiyle tanınıyordu. 27 yaşındayken gönderildiği Mısır’da tanıştığı Boğos Nubar Paşa’dan aldığı bağışlarla İstanbul Hasköy’de Nubar-Şahnazaryan okulunu kurdu. 37 yaşında Patrik seçildi. Dönemin cemaat hayatındaki sorunlar ve hissettiği baskılar sonucunda 6 yıl sonra istifa ettiyse de, Sultan Abdülhamid istifasını kabul etmedi. En büyük rüyası cemaatimiz için bir lise açmaktı, gerekli fonu temin etti, ancak açılışını görmeye ömrü vefa etmedi. Gıyabında Başpatrik (Tüm Ermeniler Gatoğigosu) seçildi, ama şeker hastasına yakalndığı için bu görevi kabul etmedi ve aynı yıl, 47 yaşında ruhunu teslim etti. Ancak yaptığı çalışmalar semeresini verdi ve ölümünden iki yıl sonra Getronagan okulu açıldı.

“Öyleyse Getronaganlı olmak Patrik Nerses gibi ideali olan, çağdaş bir yaşam tarzı sürdürürken bir yandan da geleneklerine, kiliseye, eğitim ve hayır kurumlarına karşı görevlerini yerine getiren kişi olmak demektir” diyerek sözlerini sürdüren Patrik Hazretleri, Getronagan’ın tüm Rab’de uyuyan hayırseverlerini, müdürlerini, öğretmenlerini ve emeği geçenleri rahmetle andı.

Kilisedeki törenlerden sonra, Harutyun Amira Bezciyan salonunda Getronagan Okulu yararına bir sevgi yemeği verildi. Yapılan konuşmalar ve gösterilerden sonra kapanış konuşmasında Patrik Hazretleri son günlerde televizyonda ve basında sürekli gündemde tutulan azınlık vakıflarıyla ilgili konuların ve çirkin yakıştırmaların bizleri etkilememesi için birlik ve beraberlik
içersinde hareket etmemiz gerektiğini söyledi.

Yorumlar kapatıldı.