İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lraper: Karagozyan Okulu´nun 89´uncu Yildonumu

DIKRAN KARAGOZYAN ANILDI

ISTANBUL, 21 Ocak 2002 (“Lraper” Kilise Bulteni) —
20 Ocak 2002 Pazar sabahi, Patrik Mesrob II Hazretleri Ferikoy Surp Vartanants Kilisesi’ndeki torenlere riyaset etti. Surp Badaraki Peder Drtad Uzunyan sundu. Rab’bin Sofrasi’na Peder Hmayag Dunanyan ile Vahe Islemeciyan ve Hmayag Kocumyan sargavaklar hizmet ettiler. Uok sesli ilahileri Adrusan Hallacyan yonetimindeki Vartanants Korosu seslendirirken, Lusi Kahveciyan da orgla eslik etti.

Patrik Hazretleri, Surp Badarak’in sonunda konustugu vaazde, gunahkar olmayi kabullenmenin, pismanlik duymanin ve tovbenin, ruhumuzun kurtulusu icin ilk adim olduguna dikkati cekerek, sahsi gunahlar oldugu gibi, toplumsal gunahlarin da var oldugunu soyledi. Kilisemizin kurucusu Aziz Krikor Lusavoric’in 301 yilinda ilan ettigi ulusal oruc anisina her yil Surp Zadik (Paskalya) yortusundan 10 hafta once Ermenilerin oruc tuttugunu animsatan Ruhani Reisimiz, bu hafta zarfindaki dua veya perhiz veya oruc ibadetinin ve tum diger ruhani etkinliklerin toplumsal gunahlar uzerinde odaklanmasini istedi.

Vaazden hemen sonra, Sisli’deki Karagozyan Okulu’nun 89. yildonumu vesilesiyle, Karagozyan Vakfi’nin kurucusu Dikran Karagozyan Efendi’nin anisina hokehankist toreni duzenlendi.

Saat 13:30’da ise Karagozyan Okulundan Yetisenler Derneginin Sisli’deki lokalinde duzenlenen sevgi sofrasina yine Patrik Hazretleri riyaset etti. Yaklasik 200 kisinin katildigi yemekte, Vakif Yonetim Kurulu Baskani Dikran Gulmezgil ile Dt. Karun Kovan, Okul Mudiresi Armaveni Miroglu, Levon Dokmeciyan birer konusma yaptilar, okul ogrencileri ise sarkilar, skecler, siirler ve folklorik danslarla etkinligi renklendirdiler.

Karagozyan Okulu

Dikran Karagozyan’in hayal ettigi ticari meslek okulu yerine, Surp Pirgic Ermeni Hastanesi bunyesindeki Surp Hagop Yetimhanesi’nin devami niteligindeki Karagozyan Yetimhanesi kurulur. Okulun Sisli’de bulunan bugunku binasi once hastane olarak insa edilmis, daha sonra okula cevrilmistir. 7 Eylul 1913’te egitim-ogretim hayatina giren okulun resmi acilis toreni 29 Kasim 1913’te yapilmistir. Bugun 19 ogretmenin hizmet verdigi okulda 70’i kiz, 103’u erkek, toplam 173 ogrenci ogrenim gormektedir.

Dikran Karagozyan

Anadolu’dan Istanbul’a goc eden Karagozyan ailesinin en taninmis kisisidir. 1834’te Istanbul’da dogmus, ilkogrenimini Kumkapi’daki Mayr Varjaran’da almistir. Daha sonra ticarete atilmis, kardesi ile manifatura ve sarrafliga baslamis, yurtdisi piyasasina acilmis, Manchester, Tebriz gibi onemli ticari merkezlerde subeler acmistir. Sagliginda bir belge hazirlarsa da, bunu gizli tutar. 1891’de hazirlanan belge, bir Ermeni tarafindan katledildikten sonra (1896) ortaya cikar. Dikran Karagozyan varliginin ucte birini bir ticaret ve meslek okulunun kurulusu icin bagislar. Cemaat hayatinda da aktif rol alan Dikran Karagozyan yabanci dillere vakif, ticaret ve basma konusunda da usta oldugu kayitlidir. 11 Ocak 1896’da katledilen Dikran Karagozyan’in naasi Sisli Ermeni Mezarligi’na defnedilmistir.

Yorumlar kapatıldı.