İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lraper: Patrik Hazretleri Basbakanlik´ta

PATRIK HAZRETLERI SAYIN BASBAKAN’LA GORUSTU

ISTANBUL, 11 Ocak 2002 (“Lraper” Bulteni) —
Patrigi 2. Mesrob Hazretleri, 11 Ocak Cuma gunu 12:50 ucagiyla Ankara’ya gecerek, refakatindeki heyetle birlikte saat 17:00’de Basbakan Bulent Ecevit tarafindan Basbakanlik makaminda kabul edildi.

Cok olumlu bir havada gecen gorusmenin ana maddesini, 227 sayili “Vakiflar Genel Mudurlugunun teskilat ve gorevleri hakkinda kanun hukmunde kararname”de degisiklik yapilmasi amaciyla ilgili Devlet Bakanliginca hazirlanan ve Turkiye Ermenileri ile diger gayrimuslim azinlik cemaatlerini dogrudan ilgilendiren tasari olusturdu.

Patrik 2. Mesrob Hazretleri, oncelikle konuya kalici bir cozum getirme cabalarindan dolayi Basbakan Ecevit’e ve Hukumet’e tesekkurlerini iletti. Ruhani Reisimiz, tasaridan dogrudan etkilenen taraf olarak cemaatinin hukuk danismanlarinin konu hakkinda kendisine sunduklari raporu ve 1936 Beyannamesi sorununa iliskin cemaatin goruslerini ve cozum onerilerini aktaran mektubunu Basbakan Ecevit’e sundu.

Patrik Hazretleri devamen, “Azinliklarin guncellestirilecek olan kararnameden tek beklentileri Osmanli’dan gunumuze miras kalan gayrimuslim cemaat vakiflarina, hayri, sosyal, egitim, saglik ve kultur alanlarindaki amaclarini gerceklestirmek uzere yeniden tasinmazlar iktisap edebilme ve tasinmazlari uzerinde tasarrufta bulunabilme hakkinin taninmasidir” dedi. Bu gerceklestigi taktirde, Turkiye Cumhuriyeti’nde Musluman ve gayrimuslim vakiflari arasinda gozetilen ayirimcilik tarihe karisiyor olacak.

Patrik Mesrob, “Herhangi bir Turk vatandasi, dinine bakilmaksizin nasil mal edinme hakkina sahipse; dini ne olursa olsun bu ulke vatandaslarinin kurmus olduklari tuzel kisilik olan vakiflar da, din ayirimi gozetilmeksizin, sartsiz mal edinme hakkina sahip olmalidirlar” dedi. Ermeni Patrigi, kanunda bu dogrultuda yapilacak bir degisikligin bu esitligi saglayacagini soyledi. Basbakan Bulent Ecevit, Ermeni cemaati heyetine ziyaretleri icin tesekkur ederek, sozkonusu tasarinin inceleme asamasinda oldugunu ve bu noktada dini azinliklarin goruslerinin de dikkate alinacagini soyledi.

Gorusmede ayrica Patriklik heyetlerinin daha onceki ziyaretlerde sunduklari sorunlar listesi hakkinda bir degerlendirme yapildi. Patrik Mesrob, cemaatin cozume kavusturulmus sorunlari icin mutesekkir oldugunu, halen cozum bekleyen sorunlar icin de Basbakan’in ve Hukumet’in duyarli olacagina guvendigini belirtti. Basbakan Ecevit, Ermeni Patrik’inden cemaatin her turlu sorununu kendilerine iletmeye devam etmesini istedi ve cozum icin ellerinden geleni yapacaklarini belirtti.

Gorusmede Basbakan Ecevit, Ermeni Patrik’inin ve cemaatinin Yeni Yil ve Noel Yortusu’nu kutlarken, Patrik 2. Mesrob Hazretleri de Sayin Basbakan’a ABD gezisinin arefesinde basarilar ve “iyi yolculuklar” dileyerek, saglicakla yurda donmesi icin duaci oldugunu belirtti.

Basbakan’la Patrik’in gorusmesinde, Basbakanlik Mustesari Ahmet Sagar, Ankara Ermeni cemaati temsilcisi Karabet Sokeli, Ermeni Patrikligi Genel Sekreteri Dikran Zenginyan, Patriklik Basin Sozcusu Avukat Luiz Bakar ve Patrik Hazretlerinin yardimcisi Peder Drtad Uzunyan hazir bulundular.

Patrik Hazretlerinin baskentteki temaslari onumuzdeki hafta da surecek.

Yorumlar kapatıldı.