İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lraper: Kutsal Isim Yortusu

KUTSAL ISIM YORTUSU

ISTANBUL, 12 Ocak 2002 (“Lraper” Kilise Bulteni) —
Ermeni Kilisesi’nin takvimine gore Surp Dznunt (Kutsal Dogus) yortusu 5 Ocak gunbatiminda Crakaluyts (arefe) torenleriyle basliyor. Sekiz gun Surp Dznunt sayiliyor. 13 Ocak gunu ise Der Hisus Krisdos’un (Rab Isa Mesih’in) Kutsal Isim Yortusu (Don Anavanagocutyan)ile son buluyor.

Kutsal Incil’de soyle yazilidir:

“Ama melek ona, ‘Korkma Meryem’ dedi, ‘Sen Allah’in lutfuna eristin. Bak, gebe kalip bir ogul doguracak, adini Isa koyacaksin. O buyuk olacak, kendisine Yuceler Yuce’sinin Oglu denecek…” (Lk 1:30b-32a).

“Sekizinci gun, cocugu sunnet etme zamani gelince, O’na Isa adi verildi. Bu, O’nun anne rahmine dusmesinden once melegin kendisine verdigi isimdi” (Lk. 2:21).

Goruldugu gibi, Rab’bimiz dogduktan sonra sekinci gun, Surp Movses Markare’nin (Hz Musa Peygamber’in)seriatine gore sunnet edildi ve daha once Surp Kapriel Hresdagabed (Aziz Basmelek Gabriel/Cebrail) tarafindan verilen adi, resmen kendisine verildi.

Buna gore, eskiden Ermeniler de bir cocuk dogduktan sonra sekizinci gun mutlaka vaftiz ederler ve adini verirlerdi. Kirk gunluk lohusalik donemini tamamlamayan anne vaftiz toreninde hazir bulunamayacagina gore, vaftizin yapildigi kiliseden yeni dogan cocugun evine kadar dini gecit duzenlenir, vaftiz toreninin son kismi evde yapilarak, cocugun annesi vaftiz babasinin elini optukten sonra, vaftizli cocugunu onun kucagindan alirdi. Cocugun dogumundan sonra kirkinci gun, lohusalik donemi biter, anne ve evladi yine kiliseye goturulur ve annenin lohusaliktan cikma toreni yapilirdi.

13 Ocak 2002 Pazar gunu Surp Dznntyan Utorek’i (Kutsal Dogus Yortusunun Sekizinci Gunu)kutlanirken, tum imanlilar Der Hisus Krisdos’un (Rab Isa Mesih’in) adlarinin anlami uzerinde
duracaklar, ve kendilerine su soruyu soracaklar: Der, Rab demek olduguna, Isa (Ibranice’de Yesua) kurtulus, Mesih (Krisdos) de meshedilmis olan kral ya da kahana demek olduguna gore, “Hisus Krisdos benim Efendim, Kurtaricim ve Kralim midir?” Boylece, vicdanlar sinanacak, kilisedeki torenlerde, kutsal inancimizda yenilenmemiz icin dualar edilecek.

Patrik Mesrob II Hazretleri 13 Ocak’ta Ortakoy Surp Astvadzadzin, Basepiskopos Sahan Srpazan Taksim Surp Harutyun, Episkopos Aram Srpazan ise Besiktas Surp Astvadzadzin kiliselerindeki torenlere katilacak ve vaaz edecekler.

Yorumlar kapatıldı.