İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeniler’in Feride oyunu

24/12 tarihli Yeni Şafak’da yayınlanan haberin tamamı şöyle…

Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu romanıyla ilgili bir skandal ortaya çıktı. Rusya’da ‘Feride’nin Günlüğü’ ismiyle yayınlanan Çalıkuşu romanının içeriği değiştirilirken, romanın başkahramanı Feride, ‘hafifmeşrep’ bir kadın olarak gösterildi. Skandal, Rus bir çevirmenin Türkiye Yazarlar Birliği’ne yazdığı mektup üzerine ortaya çıktı. Feride’yi hafifmeşrep bir kadın olarak gösteren kitabın Ermeniler tarafından yazılıp, bastırıldığı iddia ediliyor. Reşat Nuri Güntekin tarafından kaleme alınan ‘Çalıkuşu’ romanı Türk edebiyatının en seçkin örneklerinden birisi olarak gösteriliyor.

Güntekin’in romanında yer alan ‘Feride’ Anadolu’nun bozkırlarına giderek yeni nesillere eğitim verme aşkıyla yanan bir Türk kadınını temsil ediyor. ‘Çalıkuşu’ romanı televizyon dizisi olarak çekilirken ‘Feride’ rolünü Aydan Şener oynamıştı. Birçok dile çevrilen Çalıkuşu, Rusya’da 56 baskı yaparken, bu baskılar yaklaşık 15 milyon adet sattı.

Feride’ye ihanet

Rusya’da yayınlanan Çalıkuşu romanının sahtesinde ise Feride ve Türk kadınına ihanet edildi. “Feride’nin Günlüğü” olarak yayınlanan kitapta ‘Feride’ tiplemesi ‘hafifmeşrep’ bir kadın olarak gösterildi. Çalıkuşu’nu Rusça’ya çeviren İgor Aleksiyeviç’in Türkiye Yazarlar Birliği’ne yazdığı mektup bu skandalı ortaya çıkardı. Kitabın kapağında Aydan Şener’in resmi yer alırken, sahte ‘Çalıkuşu’ romanında Feride fahişeliğe yatkın, her türlü kötülüğe açık bir Türk kadını olarak lanse edildi.

Türkiye Yazarlar Birliği Genel Sekreteri Mustafa Çetin Baydar, bu olayın bir skandal olduğunu belirterek, “Feride Türk kadınını temsil ediyor. Ancak bu romanın ve Feride tiplemesinin Ruslar tarafından çok tutulması ve adeta örnek alınması bazılarını rahatsız etti. Bu nedenle böyle bir yöntemi seçerek Feride tiplemisini değiştirdiler. Devletimizin yetkili organlarının bu konuda gerekli girişimleri yapması gerekir. Aleksiyeviç’in bildirdiğine göre bu kitap Ermeniler’in marifeti olabilir. Başta Kültür Bakanlığı olmak üzere bütün kurumları göreve davet ediyoruz” dedi.

Yorumlar kapatıldı.