Türkiye ve Ermenistan arasında emekli diplomatlar eliyle sürdürülen diyalog çabaları sonuçsuz kaldı. Amerika Birleşik Devletleri, şimdi din adamları eliyle diyalog oluşturmaya çalışıyor. Washington, Türk ve Ermeni din adamlarını bir araya getirmek için bastırıyor.
Yakın zamana kadar Türk ve Ermeni taraflarının emekli dışişleri bakanları ve büyükelçilerini bir araya getirerek sürdürülen diyalog çabaları son ABD toplantısında çökmüş ve irtibat kopmuştu. İki taraf Ankara ve Erivan arasındaki sorunları öncelikle gayri resmi düzeyde tartışarak yakınlaşmayı amaçlıyordu.Washington, Türk ve Ermeni din adamlarını bir araya getirmek için bastırıyor. Yakın zamana kadar Türk ve Ermeni taraflarının emekli dışişleri bakanları ve büyükelçilerini bir araya getirerek sürdürülen diyalog çabaları son ABD toplantısında çökmüş ve irtibat kopmuştu. İki taraf Ankara ve Erivan arasındaki sorunları öncelikle gayri resmi düzeyde tartışarak yakınlaşmayı amaçlıyordu.
Diyaloğun kesilmesinden rahatsız olan ABD’nin, bu kez Türk, Ermeni ve Yahudi din adamlarının bir araya geleceği bir toplantı düzenlemeyi planladığı öğrenildi. Washington böylece eski bürokrat ve bakanlarla yürütülen diyaloğun kesilmesi üzerine başka bir irtibat hattını din adamları üzerinden yürütmeyi hedefliyor. ABD’nin söz konusu davetinin geçen hafta Brüksel’de yapılan ‘Dünyada İlahi Barış’ konulu konferansta Türk tarafına iletildiği öğrenildi. 19–20 Aralık tarihlerinde Avrupa Komisyonu Başkanı Romano Prodi ve Fener Rum Patriği Bartholomeos’un himayesinde gerçekleşen iki günlük toplantıya dünyanın dört bir yanından üç tek tanrılı dinin temsilcileri katılmıştı.
Toplantı sırasında ABD’li Haham Arthur Schneier’in Türk tarafına ABD ricasını ilettiği ve kabul edildiği takdirde mart ya da nisan ayında Avusturya’nın başkenti Viyana’da Türk, Ermeni ve Yahudi din adamlarının bir araya geleceği bir toplantı düzenlemeyi planladıklarını aktardığı belirtildi. Türk heyetinin, Brüksel toplantısına Patrik Bartholomeos’un ‘ekümenik’ sıfatını kullanması üzerine katılmayan Diyanet İşleri Başkanı M. Nuri Yılmaz’a teklifi ilettiği, Yılmaz’ın da, ‘Neden olmasın.’ dediği öğrenildi. Teklifin, BM açılışı için kasımda New York’a giden Dışişleri Bakanı Cem’e de iletildiğini belirten kaynaklar, Cem’in teklife sıcak baktığını kaydettiler.
Teklife sıcak bakan Türk tarafına karşın, Türk Ermenilerinin öneriye mesafeli yaklaştıkları belirtildi. Daha önce emekli dışişleri bakanları ve büyükelçiler düzeyinde gerçekleştirilen bir dizi toplantının Ermenistan’ı 3’e böldüğünü savunan Ermenilerin, yeni girişimin de Ermeni Kilisesi’ni bölebileceği endişesi taşıdıkları kaydedildi. Türkiyeli Ermenilerin, böyle bir toplantının yapılması durumunda Ankara’nın sivil dini örgütler tarafından temsil edilmesinin daha yerinde olacağını savundukları öğrenildi.
ABD başkanları her sene 24 Nisan’da sözde Ermeni Soykırımı gününde bir mesaj yayımlayarak olaylardan duydukları üzüntüyü dile getiriyorlar; ancak “soykırımı” kelimesini kullanmaktan kaçınıyorlar. Ancak Ermeni lobileri soykırımı iddialarının Kongre’den geçerek yasalaşması için her yıl yeni girişimler başlatıyorlar. En son girişim önceki yıl eski ABD Başkanı Bill Clinton’ın son andaki mektubu ile engellenmişti. Dönemin başkanı Clinton Kongre’ye yazdığı mektupta soykırımı iddiaları tartışmasına girmeden, böyle bir kararın ABD’nin milli güvenliğini tehlikeye düşüreceğini vurgulamış ve kararın geri çekilmesini sağlamıştı.
ABD Kongresi çok sayıda Ermeni yanlısı üye barındırırken, başkanlar Türkiye’yi rahatsız etmeyecek formüllerle her sene 24 Nisan’da mesajlar yayınlıyorlar.
Yorumlar kapatıldı.