Medyakronik.com sitesinde Feza Kürkçüoğlu’nun hazırladığı Basın Tarihinden adlı köşede yayınlanan yazıda Sedat Simavi’nin sahibi olduğu Karikatür dergisinde “Varlık Vergisi” olayı hakkında yazılanlar derlenmiş.
Karikatür’ün ansiklopedisi “Salkım Hanım’ın Taneleri” filmi üzerine başlayan tartışma giderek büyüyor. Bu tartışma bağlamında “Varlık Vergisi” üzerine hemen herkes bir şeyler söyledi… Geçtiğimiz Pazar günü ATV’de Hulki Cevizoğlu’nun programının konusu da “Salkım Hanım’ın Taneleri” idi. Film üzerine başlayan tartışma “Varlık Vergisi”nin tartışılmasına kadar vardı… Sedat Simavi’nin sahibi olduğu Karikatür dergisinden “Varlık Vergisi” olayını takip etmeğe çalıştık. Karikatür mecmuası, çıkmağa başladığı 1936’dan itibaren “Yahudi” karikatürleri yayımlamış ancak 1943 yılında yayımladığı karikatürlerde vurguncuları, karaborsacıları “Yahudi” olarak işlemişti. 1943 yılında Karikatür mecmuasında yayımlanan “Varlık Vergisi” ile ilgili karikatürlerden ve küçük “fıkra”lardan örnekleri “yorumsuz” olarak veriyoruz…
Vergi Eskiden zekât, sonraları fidyei necat, şimdi de Sayım vergisi = Celep esnafının öküz, Varlık vergisi = Benden istemediklerine göre,
Buhran vergisi = Sulh ve sükûn zamanında cihanın Kazanç vergisi = Benden de aldıkları için Nakliye vergisi = Bilhassa şehir otobüslerinden Karikatür mecmuası, 14 İkincikanun 1943,
Bir vergi daha lâzım! – Vergi mükelleflerinden biri, borcunu ödiyebilmek – Evet. – Hanlar, apartmanlar, köşkler, sonra kumaşlar, – Sonra da bunları arttırıp alanlar, yahut ucuz – Elbet…
|
Yorumlar kapatıldı.