İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lraper: Firtinali Festival

DEMRE’DE YAGMURLU FESTIVAL

ISTANBUL, 7 Aralik 2001 (“Lraper” Kilise Bulteni) —
Turizm Bakani Mustafa Tasar’in davetiyle, Turkiye Ermenileri Patrigi Mesrob II, 6 Aralik Persembe gunu Antalya’nin Kale (Demre) ilcesindeki Noel Baba Festivali’ne katildi. Sabah saat 09:00’da Antalya’ya varan Patrik, saat 11:30’da Bakan Mustafa Tasar ve Antalya Valisi Ertugrul Dokuzoglu ile Demre antik kentinin girisinde tokalasti.

Saat 13:30’da baslayan senlik cok agir hava sartlari altinda gerceklesti. Bu amacla kurulan sahne pek saglam olmadigi gibi uzeri ortulu de degildi. Yagmur ise durmaksizin yagdi. Diyanet Isleri Baskani’nin temsilcisi, Katolik Kilisesi’nden bir rahip, Demre Metropoliti Hrisostomos Kalayci,
Ermeni Patrigi Mesrob II konusmacilar arasindaydi.

Son konusmayi Bakan Mustafa Tasar yapti. Turkiye’nin son derece hosgorulu bir ulke oldugundan, Musluman olmayanlarin da eskiden oldugu gibi bugun de ulkede esit muamele gorduklerinden ve tum haklardan faydalandiklarindan bahsetti. Dunya cocuklarini bu yilki festivale ozellikle davet ettiklerini soyleyen Mustafa Tasci, onlarin ulkelerine donup Turkiye’deki hosgoruyu oraya da yaymalarini istedi.

Bakanin konusmasindan sonra, davetli cocuklardan bazilari soz alarak Demre’de bulunmaktan duyduklari mutlugu belirttiler.

Yagmur altindaki bu torenin sonunda, tarihi Aya Nikola Kilisesi gezildi. Kiliseyi su basmis oldugundan bu gezi de bir hayli ilginc gecti.

Patrik Hazretleri’nin konusmasindan bazi alintilar soyle:

“Uc semavi dinin takipcileri de ozel ve mubarek bir donem icindeler. Yahudiler birkac gun sonra Hanuka’yi yani Isiklar Bayramini kutlayacak. Sonra da once Muslumanlar Ramazan Bayramini, ardindan da Hristiyanlar Noel’i kutlamaya hazirlaniyorlar. Noel denince, dunyanin her yerinde Santa Klaus ya da Aya Nikola, nami diger Noel Baba anilmadan gecilmiyor. Ancak cogu insan, Yilbasi’yi simgeleyen o sevimli ihtiyarin bundan yaklasik 1700 yil onceki eski Myra’nin metropoliti oldugunu bilmez.

Gercekten de ulkenin bu guzel kosesinde gorev yapan bu rahip, Allah ve insan sevgisiyle, iyilikseverligiyle, ozellikle yoksullara, hastalara ve yolculara gosterdigi ozenle taninirdi. Noel Baba’nin ozellikle ilgilendigi cocuklardi. Kutsal metinlerde cocuklara verilen onem buyuktur. Hazreti Isa Mesih de Allah’in iyi kullari olabilmemiz icin cocuklar gibi olmamizi, ne
kadar da buyusek icimizdeki cocugun safligini kaybetmememizi salik vermis, bir cocugun babasini sevdigi gibi Allah’i sevmemiz gerektigini soylemisti. Cocuklar, ayni zamanda yarinin buyukleridir.

Bu baglamda bu yilki Noel Baba gununde, Turizm bakanligi’nin degisik din ve milletlerden cocuklari Demre’ye davet etmesi cok anlamli bir jesttir, ileriye donuk cok onemli bir yatirimdir. Ataturk’un de cocuklara ve genclere buyuk onem verdigini unutmamaliyiz. Yurtta sulh, cihanda sulh
ilkesini ve bu guzel ulkeyi cocuklara emanet etmedi mi?

Sevgili cocuklar,
Dunyanin degisik yorelerinde savas ve catismalar devam ederken Demre’deki Aziz Nikola’nin baris, hosgoru ve sevgi mesajinin ne denli onemli oldugunun farkina varmamiz gerekir, diye dusunuyorum.

Dua ve dilegim, Yuce Allah’in bizleri iman, umit ve sevgide guclendirmesidir, insanlarin birbirlerine daha bir hosgoru ve anlayisla yaklasmalaridir. Sonucta, hepimizin Allah’i bir’dir, tum dunya bir ev, tum insanlik bir ailedir. Bu duygu ve dusuncelerle, Musevi, Musluman ve Hristiyan kardeslerimin bayramlarini simdiden kutluyorum. Esen kalin.”

Patrik Mesrob II ayni gun saat 19:00 ucagiyla Istanbul’a dondu.

Yorumlar kapatıldı.