İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lraper: Patrik Hazretleri Alvaro Gil-Robles´i Kabul Etti

AZINLIKLARIN DINSEL HAKLARI TARTISILDI

ISTANBUL, 5 Aralik 2001 (“Lraper” Kilise Bulteni) —
Disisleri Bakanligi’nin talebiyle, Patrik Mesrob II Hazretleri dun aksam saat 19:30’da Avrupa Konseyi İnsan Haklari Komiyonu Baskani Alvaro Gil-Robles baskanligindaki heyeti kabul etti.

Patrikhane’nin onarımı devam ettigi icin, heyeti Harbiye’deki Hilton otelinde verdigi yemekle agirlayan Patrik Hazretleri gorusmede hazir bulunmalari icin Ermeni cemaatinden Patriklik Genel Sekreteri Dikran Zenginyan, Basin Sozcusu Avukat Luiz Bakar, SEV Vakfi yoneticilerinden Krikor Dosemeciyan ve Surp Prgic Hastanesi Emlak Komisyonu Baskani Hosrof Koletavitoglu’nu da davet etmisti.

Alvaro Gil-Robles, Turkiye insaninin din ve vicdan hurriyeti ile ilgili sorunlarini yerinde tetkik etmek uzere geldiklerini, Diyanet Isleri Baskani Mehmet Nuri Yilmaz ile gorustukten hemen sonra, Istanbul’a gelerek diger dini cemaatlerle gorusmek istediklerini belirtti. Turkiye’de nufus acisindan en kalabalik gayri-muslim toplulugun Ermeni cemaati oldugu icin ozellikle Patrik Mesrob ile gorusmek istediklerini soyleyen Gil-Robles, aksi taktirde
arastirmalarinin tamam sayilamayacagini ifade etti.

“Turkiye’de dini ne olursa olsun, her vatandas din ve vicdan hurriyetini herhangi bir kisitlama sozkonusu olmadan yasiyor mu, devlet herkese bu alanda tarafsiz ve esit muamele ediyor mu, sorularini arastiriyoruz,” diyen AK temsilcisi Patrik Hazretlerine bu konuda bazi sorular yoneltti. AK komisyonlarinca onceden belirlenen sorular soyleydi:

_ Turkiye’deki dini azinliklar ibadetlerini serbestce yerine
getirebiliyorlar mi?
_ Gayri-Muslim dini merkezlerin de Diyanet Isleri Baskanligi gibi tuzel kisilikleri var midir?
_ Ruhani reisler, yeni din gorevlileri atama konusunda tamamen serbest midirler?
_ Musluman ve gayrimuslim kurumlar esit haklara sahip midirler?
_ Cemaatin dini ve hayri kurumlarina yapilan bagislar vergiden dusuluyor mu?
_ Islam’in Sunni mezhebine ait olmayan vatandaslara dini hizmet verecek din gorevlileri nerelerde hazirlanmaktadir?
_ Azinlik okullarinda din dersi veren gayrimuslim ogretmenler yuksek ogrenimlerini nerede almaktadir?
_ Diyanet Isleri Baskanligi’na yapilan maddi yardimi, devlet diger dini cemaat merkezlerine de yapiyor mu?
_ Ibadethaneleri onarmak icin izin veriliyor mu?
_ Cemaatler, vakif tasinmazlarini diledikleri gibi degerlendirebiliyor mu?
_ Ders kitaplarinda gayrimuslimlerin dinlerini asagilayici ifadeler var mi?
_ Resmi yayin organlarinda gayrimuslimleri asagilayici ifadelere yer
veriliyor mu?

“Turkiye’de Musluman veya gayrimuslim hic kimse dini vecibelerini yerine getirirken herhangi bir engelle karsilastigini soyleyemez” diyen Patrik Hazretleri, yasanan sorunlarin bireysel degil cemaat sorunlari oldugunu belirtti. “Azinlik cemaatlerin yasamini idare eden resmi mevzuatin tarihi 1930lu yillara dayanir. Mevzuatin guncellestirilmesi gerekmektedir. Bunun da yakin zamanda yapilacagina dair inancim var,” diyen Mesrob II, sorunlar hakkinda Hukumet’e devamli basvuruda bulunuldugunu, cemaatin Turk vatandaslarindan olustugunu, cozumlerin de baska yerde degil Ankara’da bulunmasi gerektigini ifade etti.

Normalde Turkiye genelindeki Ermeni cemaatine hizmet vermek uzere 50 – 60 din gorevlisi olmasi gerekirken, bugun sadece 22 papaz kaldigina isaret ceken Mesrob II, ruhban okulunun kapanmasindan sonra, yeni din gorevlilerini Patrikhane’deki gayri resmi bir kursla egittiklerini, bazi adaylarin ise yuksek ogrenim icin mecburen yurtdisina gonderildiklerini soyledi. Istanbul’daki bir universite bunyesinde Ermeni Patrikligi’nin de aktif katkisiyla bir Ermeni bilimleri kursusu acilabilecegini ve cemaat icin din gorevlilerinin, ogretmenlerin, cevirmenlerin burada hazirlanabilecegini daha once onerdigini soyleyen Patrik, bu dogrultuda somut bir adimin halen atilamadigini belirtti.

Konuklar Turkiye ekonomisi, Kurt sorunu ve kacak yabanci isciler sorunlarina da deginmek istediler, ancak Patrik Hazretleri bu konularda fazla bilgi sahibi olmadigini ve fikir yuretmenin dogru olmayacagini soyledi.

Patrik Hazretlerinin konukseverligi icin tesekkur eden Alvaro Gil-Robles, gorusmeden memnun kaldigini ifade etti, Patrik Hazretlerini Avrupa Konseyi’nin Strasbourg’daki merkezine iadei ziyarette bulunmaya davet etti.

Avrupa Konseyi Insan Haklari Komisyonu uyeleri 5 Aralik Carsamba gunu Patrik Bartholomeos ve diger cemaatlerin ruhani reisleriyle gorusmelerde bulunuyor.

Yorumlar kapatıldı.