İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Radikal: `Seviye´li bir tartışma

Karakoyunlu, “Romanım, tarihi gerçekleri çok özenli araştırmalar sonucu anlatan nadir bir eser” dedi.


RADİKAL – ANKARA – Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, yazdığı romandan uyarlanan ‘Salkım Hanımın Taneleri’ filminden dolayı kendisini ve TRT Genel Müdürü Yücel Yener’i vatan hainliğiyle suçlayan MHP’li Ahmet Çakar’a sert yanıt verdi. Romanın 1989′ da yazıldığını ve o yıl Yunus Nadi Roman Ödülü kazandığını anımsatan Karakoyunlu, kitabın ‘tarihi gerçekleri özenli araştırmalar sonunda roman üslubu içinde anlatan nadir eserlerden biri olarak kabul gördüğünü’ söyledi.

Karakoyunlu, roman filme çekildikten sonra da Antalya Film Festivali’ nde altı ödül kazandığını ve yabancı filmlerin yarıştığı Oscar yarışmasında da ilk beş eser arasına girdiğini anımsattı. Karakoyunlu, şunları söyledi:

‘Cehalet teşhiri’

“Belli oluyor ki Ahmet Çakar kitabı okumamış,
filmi de seyretmemiş. Ama kesin olan bir şey varsa birileri eline bir metin yazmış, tutuşturmuş. Eline verilen metni okurken hadiseler arasında bağlantı kuramamış, ancak çok iddialı sözlerle muhataplarına fevkalade ağır, hakaretamiz cümleler tertip etmiş. Bir insanın iddialı olmasını anlayışla karşılarım, çünkü ben de iddialı bir insanım. Ama iddia adı altında cehalet teşhirine müsaade edemem.”

Aydınlansın!

Çakar’ın Türk Silahlı Kuvvetleri’ni ‘kendi emellerine alet etmek’ istediğini de ileri süren Karakoyunlu, şöyle devam etti:
“Romandaki paşa bir Osmanlı paşası, yani bir Hamidiye Alayı paşasıdır. Öyle ‘Türk ordusunun şerefli subaylarını, paşalarını tahkir ediyor’ ifadesi varit değil. Muhtemelen Çakar’a bu saatten sonra Hamidiye Alayı paşalarının ne olduğunu anlatmak lazım.
‘Şerefli Türk subayı’ lafı, son derece hassas bir konuda güya bunların himayesinde bulunuyor ifadeleriyle ortaya konulurken, kamuoyunu yanıltmaya yöneliktir. İkimizin de geçmişi ortada. Şerefli Türk ordusuna hangimizin hangi ölçekte, hangi duyarlılık içinde sahip çıktığımızı en iyi bilenler de yine şerefli Türk ordusunun mensuplarıdır.”

Hain kim?

‘Vatana ihanet’ iddiasının ispatlanabilecek bir şey olduğunu da belirten Karakoyunlu,
“Belli ki bir hava yaratmak ihtiyacıyla kelimeleri seçerken duyarlı olamamış, kendisine, alışılmış meydan mitinglerinin üslubu içerisinde yapılan bir basın toplantısıyla dikkat çekmek istemiş” dedi. Karakoyunlu, Çakar’ın, filmin Ermeni lobisinin iddialarına temel oluşturduğu yönündeki suçlamasının anımsatılması üzerine de, “Ben seviyeli bir adamım, herkesi muhatap almam” yanıtı verdi.

Grupta espri konusu oldu

Daha sonra ANAP’ın grup toplantısına katılan Karakoyunlu, esprilere hedef oldu. Yaşar Okuyan, Karakoyunlu’ya, “Kırıp döküyorsun ortalığı” diye takıldı. Ediz Hun da Karakoyunlu’nun kendisine yeni bir filmde rol önerdiğini hatırlatarak, “Kendisi de oynayacak. Ben de seve seve kabul ederim” diye konuştu. Karakoyunlu ise arkadaşlarına,
“Çakar hâlâ kendini ülkücü mitinglerinde sanıyor” dedi.

Yorumlar kapatıldı.