Halen Devet Bakanı olan Yılmaz Karakoyunlu’nun yazdığı “Salkım Hanımın Taneleri” Cumhuriyet’in hassas bir dönemini, savaş yıllarını ve Varlık Vergisi uygulamasını anlatır. Tarihi gerçeklere sadık kalarak uzun araştırmalar sonucu yazılmış, sürükleyici bir eserdir. Bu eser iki yıl önce TRT – Avşar Film işbirliği ile filme alındı. Senaryoyu Etyen Mahçupyan yazdı. Yönetmenliğini Tomris Giritlioğlu yaptı. Başarılı oyuncuların da katkısıyla uzun ama ilgi ile seyredilen bir film ortaya çıktı.
Ne var ki belli ölçüde başarılı da olsa film tarihi gerçeklere ve kaynaklandığı romana uymamaktadır. Olayları saptırmakta, Türkiye’yi ve Cumhuriyet’i yargılama hevesindeki çevrelere dayanaksız kanıtlar vermektedir.
Film sinemalarda gösterilebilir. Ancak TRT’de gösterilmesi, devletin de saptırılmış gerçekleri kabullendiği anlamına gelmektedir ki, gelecek açısından tehlike arzeden nokta budur. Nedir saptırılan gerçekler?
Örneğin… Romana göre Varlık Vergisi müslümanlardan da alındığı halde, filmde bu vergi sadece gayri müslimlerden alınmaktadır.
Romanın kahramanlarından (dönme) Halit Bey, kendisine konan vergiyi ödemiş ve Aşkale’ye gitmemiştir. Sevgilisiyle yaptığı tartışmada kalp krizi geçirerek ölen Halit Bey, filmde Aşkale’ye gönderilmiş ve orada ölmüş gibi gösterilir.
Halit Bey’in kayınbiraderi Musevi Lui, filmde Ermeni olmuş, adı da Levon’a dönüşmüştür. Varlık Vergisi’nin baş mağdurları da romanda öyle olmadığı halde filmde Ermenilerdir. Adeta ikinci bir Ermeni mezalimi sözkonusudur.
Türk askeri film boyunca Almanya’daki Nazi’lerden farksızdır…
Filmi izleyen TRT Denetçileri onay vermemiş, pekçok sahnenin çakırtılmasını istemişlerdir. Ancak film bu sahnelerin büyük bölümü çıkartılmadan, TRT Genel Müdürünün oluru ile yayınlanmıştır.
Önümüzdeki yıllarda bu film, hiç kuşkunuz olmasın, Türkiye’yi tarih önünde mahkum etmeye çalışanlar tarafından (Devletçe de kabullenilmiş gerçekler olarak) aleyhimizde bol bol kullanılacaktır.
Halk filmi hazmedememiş, RTÜK’e şikayet yağdırmıştır. RTÜK ne yapacak, nasıl karar alacak? Şimdilerde merak edilen budur
Melih Aşık
Yorumlar kapatıldı.