İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Star Gazetesi: TC, Holywood’a karşı

Star’ın haberinde “Davalı: Miramax Film şirketi (Walt Disney Production-Holywood). Davacı: Türkiye Cumhuriyeti… Türkiye, Ermeni asıllı Kanadalı yönetmen Atom Egoyan’ın Türkler’i dünyaya ‘soykırımcı’ ilan eden ‘Ararat’ (Ağrı Dağı) filmini yakın takibe aldı..” deniyor.

Haberin devamı ise şöyle…

Türkiye, Ermeni asıllı Kanadalı yönetmen Atom Egoyan’ın Türkler’i ‘soykırımcı’ ilan etmek amacıyla çektiği ‘Ararat’ (Ağrı Dağı) filmini yakın takibe aldı. Film henüz gösterime girmediği için hukuksal olarak yapılacak birşey yok. Ancak Mayıs ayında Cannes Film Festivali’nde dünya premiyeri yapılır yapılmaz, hem filmin çekildiği Kanada’da, hem dağıtımı üstlenen Holywood’un ünlü firm şirketi Miramax Picture’un merkezinin bulunduğu ABD’de, hem de ilk gösterimin yapıldığı Fransa’da dava açılacak. Dava ile, ‘nefret propagandası yaptığı’ ve ‘bir ulusa iftira attığı’ gerekçesiyle filmin gösteriminin derhal durdurulması istenecek.

PROTESTO KAMPANYASI
Türkiye, filmin gösterimine karşı sadece hukuksal yollara başvurmakla kalmayacak. Aynı zamanda, başta Kanada ve ABD’dekiler olmak üzere, tüm dünyadaki Türk dernekleri ile temasa geçildi. Türk vatandaşları, daha film gösterime girmeden gönderdikleri faks, mektup, e-maillerle filmi çeken yönetmeni, dağıtan Miramax şirketini, Miramax’ın bağlı bulunduğu Walt Disney Production’u ve diğer sponsorları protesto edecekler.

FİLME FİLMLE REST
Ve son tepki olarak; Türkiye de bir film hazırlığı içinde. Planlama aşamasında olan filmle, tüm dünyaya 1915-19 Ermeni olaylarının gerçek yüzü, Ermeniler’in Kars-Van bölgesinde Rus orduları ile birlikte yaptıkları katliamlar anlatılacak.

ŞOK SAHNELER
Peki daha gösterime girmeden Türk Devleti’nin tüylerini diken diken eden filmde neler var? Filmin çekimi Mayıs ayında başladı. Yönetmeni çok ünlü bir isim. Ailesi, Ermeniler’in ‘soykırım’, Osmanlı’nın ise ‘tehcir’ dedikleri 1915-1919 yıllarında Van’dan ayrılıp, Kanada’ya göç etmiş. Egoyan, 1997’de ‘The Sweet Hereafter’ adlı filmi ile Oscar’ı kılpayı kaçırmış, ancak Cannes’da jüri büyük ödülünü almayı başarmıştı. Şimdi ‘Ararat’ ile, Oscar’ın kapısını bir kez daha aralamayı planlıyor.

Filmin çekimlerinin büyük bölümü Toronto’da o dönemin Van ve Kars kentlerinin birebir kopyasının hazırlandığı platolarda çekildi. Filmin dünya prömiyeri için Cannes Film Festivali düşünülüyor. Çekimleri henüz bitmedi. Ancak daha şimdiden basına ‘en etkileyici sahnelerin’ bilgisi sızdı bile. Seyredenleri en çok dehşete düşürecek olan sahnenin, Van’da yol kenarlarında kazıklara geçirilmiş Ermeni kafalarının yer aldığı bölüm olması bekleniyor…

Ayrıca haberin sonunda Atom Egoyan’ın protesto edilmesi için çeşitli bilgiler de verilmiş. Star Gazetesi ayrıca “Türkiye Ermeni filmine karşı ne yapmalı?” diye de bir forum oluşturmuş.

Protesto edilecek adresler
Filmin Yönetmeni Atom Egoyan’ın adresi; 80 Niagara St. Toronto, ON M5V 1C5 CANADA Telefonu ise: 001 416 7033137. E-mail gönderilebilecek site adresleri ise şöyle: http:// www. egofilmarts.com, http: //www. members.cruzio.com/-akreyche/atom.html, http:www. us.imdb.com/Title?0273435

Star’a fikrinizi söyleyin
Türkiye, Ermeni filmine karşılık ne yapmalı? Nasıl mücadele etmeli? Bu konudaki düşüncelerinizi star’a ulaştırın.Faks: 0212- 448 80 70 (İstanbul) 0312- 491 73 21 (Ankara)e-mail: mcetin@stargazete.com ounlu@stargazete.com

Yorumlar kapatıldı.