İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Radikal: `Salkım Hanım´ tartışması

Varlık Vergisi yıllarını anlatan ‘Salkım Hanım’ın Taneleri’ adlı film, MHP’li TBMM İdare Amiri Ahmet Çakar ile filme konu olan romanın yazarı ANAP’lı Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu arasında tartışmaya neden oldu.

Filmin TRT’de gösterilmesiyle başlayan tartışmalar, MHP İstanbul Milletvekili Ahmet Çakar’ın bugün TBMM’de yaptığı basın toplantısıyla doruk noktasına vardı. Çakar, filmin TRT’de yayımlanmasını eleştirerek, “Ermeni soykırımı iddiaları karşısında devletin resmi tezini çürütecek kadar düşmanlarına koz verenler, başta Yücel Yener olmak üzere vatana ihanet etmişlerdir” dedi. TBMM’deki basın toplantısında, toplumun huzurunu kaçırmadığı sürece hiçbir sanat eserinin yayınlanmasında sakınca görmediğini belirten Çakar, “Ancak sözünü ettiğimi Salkım Hanım’ın Taneleri isimli filmin TRT ekranlarında yayınlanması tam bir skandaldır, kelimenin tam anlamıyla faciadır” diye konuştu.

Karakoyunlu’nun romanından uyarlanan filmin Varlık Vergisi uygulamasını ve ödeyemeyenlerin zorunlu iskana tabi tutulduğunu anlattığını kaydeden Çakar, şöyle devem etti:
“Filmin iki ana karakteri gayrimüslim iken, senaryoda Ermeni asıllı Türk olarak karşımıza çıkıyor. Bu filmde doğal olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Ermeni asıllı vatandaşlarına zulmettiği, onları sürgüne gönderdiği gösterilmektedir. Daha korkuncu filmin sürgün sahneleri tamamen Nazi Almanyası’ndaki vahşeti andırıyor.”

Çakar, Türkiye’nin yıllardır Ermeni iddialarının doğru olmadığını anlatmaya çalıştığını dile getirerek, “Bu film nedeniyle şimdi Ermeniler çıkıp ‘Zulüm belgesi devletin resmi organı TRT’de yayınlandı. Daha nasıl anlatmamız lazım soykırımı?’ deseler, bunu nasıl izah ederiz dünyaya?” diye konuştu.

TRT Yayın Denetim Kurulu’nun iki kez “Bu film yayınlanamaz” diye rapor verdiğini, ancak Genel Müdür Yücel Yener’in özel onayıyla filmin gösterildiğini öne süren Çakar, şunları kaydetti:
“Ermeni soykırım iddiaları karşısında devletin resmi tezini çürütecek kadar Türk düşmanlarına koz verenler, başta Sayın Yücel Yener olmak üzere vatana ihanet etmişlerdir. Dahası, Sayın Karakoyunlu, hem senaryosunun değiştirilmesine hem de kendisine bağlı olan TRT ekranlarında böyle bir filmin yayınlanmasına neden, hangi gerekçelerle izin vermiştir?”
Çakar, Cumhuriyet savcılarına suç duyurusunda bulunduğunu da belirterek, sorumluların cezalandırılmasını istedi. Filmin ana karakterlerinden Halit Bey’in babası Sabit Paşa’nın ‘Ermeni asıllı geline tecavüz ettiği’ bir sahne bulunduğunu belirten Çakar, “Kim şerefli Türk subayına böyle bir kara leke atabilir? Askeri savcılar bu durum karşısında sessiz kalmamalı, görevini yapmalıdır” dedi.
MHP’li Çakar, bir gazetecinin, “Vatan hinliği suçlaması ağır değil mi” sorusuna ise “Ermeni lobileri Türkiye’ye hizmet mi ediyor, yoksa ihanet mi ediyor diye sorduğumuzda bu cevap kesinlikle bellidir” diye yanıt verdi.

Romanın yazarının şu anda Devlet bakanlığı görevinde bulunduğunu hatırlatılması üzerine, Çakar şunları söyledi:
“Senaryo ile roman bir değil. Sayın Karakoyunlu romanını yazıyor. Romanla senaryo kesinlikle birbirine uymuyor. Yoksa sözümüzü kimseden esirgemeyiz. Romanda da aynı şeyler yazılmış olsa Sayın Karakoyunlu da bunu söylüyorsa onun için de aynı şeyi söyleriz. çifte standart olmaz. Türk Milleti’nin milli menfaatleri ve onuru her şeyin üstündedir. Bunun TRT Genel Müdürü, Bakanı, Cumhurbaşkanı olmaz. Devletin yönetiminde bulunan herkes öncelikle kanunların kendisine verdiği sorumluluğu yerine getirmesi lazım.”

KARAKOYUNLU: HİÇ ANLAMAMIŞ

Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, MHP’li Ahmet Çakar’ın TRT’de yayınlanan “Salkım Hanım’ın Taneleri” filmine yönelik eleştirilerine, “Vatanperverlik diyorsa önce vatan tarifini yapsın da kimin perveri olduğunu biz beraber tayin edelim’ diye karşılık verdi. Karakoyunlu, şunları kaydetti:
“Çakar kitabı okumamış, kitabı okuduysa da anlamamış. Belli ki, eline bir şey yazmış vermişler onu da doğru düzgün yazamamış… Türkçesi de fevkalade bozuk olduğu için anlaşılması da ne demek istediği de fevkalade zor…
Söylediğinin filmle gerçekle uzaktan yakından alakası yok. Ne zaman hakkında ne mekan hakkında bir fikri var. Muhtemel ki yaşını bilmiyorum ama Çakar bunların cereyan ettiği tarihte henüz doğmamıştı. Ben bu olayların içinde yaşadım ve gözlemlerimi anlattım. Bu gözlemlerimle ilgili olarak bugün gazetede şöyle bir ifade var: Dönemin değerlerinin çok uzun araştırmalarla gerçekçi şekilde tespit edildiği tarzındaydı.”

Bu filmin TRT’de yayınlanmasının göreviyle uzaktan yakından ilgisi olmadığını bildiren Karakoyunlu, şöyle devam etti:
“Bu film TRT için yapıldığı zaman, bakan bile değildim. Asıl önemli olan tarafı, Çakar’ın işini gücünü bırakıp bu işle ilgili yayın yapmış olması. Okuduğunu da anlamadığı için ne söylediği de belli olmadığı için, ortaya fevkalade gerçeklerden uzak, sadece şahsi olarak kendini tatmin etmek isteyen, biraz da hava atmaya yönelik bir beyanatı olmuş. Çakar’ın bu hassasiyetine ne açıdan teşekkür edeceğimi düşündüm… Vatanperverlik diyorsa evvela vatan tarifini yapsın da kimin perveri olduğunu biz beraber tayin edelim.”

Yorumlar kapatıldı.