İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lraper: 36 Beyannamesi

Luiz bakar, Basin Sozcusu (0542-245-7133)
Turkiye Ermenileri Patrikligi
34480 Kumkapi, Istanbul
Tel: (0212) 517-0970
Faks (0212) 516-5833

DIYANET ISLERI BASKANI’NA MEKTUP VERILDI

ISTANBUL, 26 Kasim 2001 (“Lraper” Kilise Bulteni) —

Turkiye Ermenileri Patrigi Mesrob II, Diyanet Isleri Baskani Mehmet Nuri Yilmaz’in arzusu uzerine, gayrimuslim azinlik cemaatlerince sikca gundeme getirilen “36 Beyannamesi” sorunu hakkinda Diyanet Isleri Baskanligina bilgi verdi. Mesrob II, yazisinda Yargitay 1. Hukuk Dairesi’nin 7572 esas ve 9660 karar sayılı 25.09.2001 tarihli kararını Yilmaz’in dikkatine sundu.

Ermeni Patrigi, mektubunda soyle dedi:

“Yargi, gayrimuslim (Musevi veya Hristiyan) vakiflarinin Osmanli Sultanlari’nin „irade-i mahsusa“lari ile kurul­mus olduk­larini bu iradelerin ise genisletilmesinin gunumuzun meri huku­ku­na gore mumkun olmadigini, bu ve benzeri suni sebeplerden oturu gayrimuslim azinlik vakiflarinin „sebebi ne olursa olsun tasin­maz mal edinemeyeceklerini” hukmetmistir.

Halbuki, Osmanli padisah fer­manlarina, emr-i ya da irade-i mahsusalara gore bu azinlik cema­at va­kiflarina bu gibi haklar taninmis, bu haklar daha sonra Turkiye Cumhuriyeti Devleti’nin imzaladigi uluslararasi mevzuatta da garanti altina alinmistir.

Kaldi ki, 1974 yilina kadar ilgili valiliklerin izinleriyle vakiflarimiz yeni tasin­maz­lar edinebilmis, bunlara Devlet tarafindan resmi tapu tahsisi de ya­pilmistir. Baska bir deyisle, azinlik cemaat vakiflarinin talep ettikleri yeni bir hak, ya da vakiflarin gayelerinde bir „asma talebi“, ya da haklarinin genisletilmesi gibi durum kesinlikle sozkonusu degil­dir; istenilen bastan beri var olan dogal haklarin bugun de taninmasidir.

Son 27 yildir azinlik vakiflarina karsi zorla yurutulen, 25.09.2001 tarihinde Yargi tarafindan yeniden onay­lanan uygulama adilce in­ce­le­ndigi taktirde, gayrimuslim azinliklarin gerek idari, gerek hukuki, gerek ictimai, gerekse dini acidan bir haksizlikla karsi karsiya bulunduklari acikca gorulecektir.”

Yorumlar kapatıldı.