Haftalık Aydınlık gazetesinin haberine göre, 1941 yılında Fener’de yanan kilisenin yapılmasında parasal desteği sağlayan kişi Panayot Angelopulos. Angelopulos, Yunanistan’da demir- çelik kralı. Olympic Havayolları’nın da sahibi. Fener Patriği ne zaman yurtdışına çıksa Angelopulos’un, tahsis ettiği uçaklara biniyor. Bu yolculuklarda Olympic ambleminin yerini çift başlı Bizans bayrağı alıyor. Yani Bartholomeos yabancı ülkeleri Bizans Devlet Başkanı olarak ziyaret ediyor.
Yunanistan’da yayımlanan Kathimerini gazetesinde, Yunan Kilisesi’nin başı Patrik Hristodulos ile Fener Rum Patriği Bartholomeos arasında yaşanan kavga yer aldı. Fener Patrikhanesi’nden yapılan açıklama 10 Ekim 2001 tarihli Kathimerini gazetesinde çıktı. Açıklamada, “Yunan Kilisesi’nin Atina ile Fener Patrikhanesi arasındaki ilişkiyi sorgulaması zamansız, hem kiliseye hem de Yunan ulusuna zarar vermektedir” denildi.
Fener Rum Patrikhanesi’nin siyasi bir söylem içinde bulunması dikkat çekiyor. İstanbul’daki Patrikhane’nin Yunanistan’ın çıkarlarını koruduğu ifade ediliyor. Manisa Celal Bayar Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Çelik kavganın nedenini şöyle anlatıyor: “Patrikhane kendisini ekümenik yani ‘evrensel vatikan’ olarak görüyor. ‘Yunan Kilisesi de bana bağlı’ diyor. Atina Kilisesi’ni bağımsız bir kilise olarak saymıyor. Yunan Kilisesi, ‘Biz kendi içimizde bağımsızız. Kendi adamımızı kendimiz tayin ederiz’ diyor. Patrikhane hemen cevabını veriyor: ‘Bu evrensel iddiasına sen karşı çıkarsan, bana tabi olmazsan kimse olmaz.’ Yunan hükümeti bu iki tarafı bir türlü uzlaştıramıyor.”
Yunan Kilisesi’nin dünyada etkinliği yok, ama Fener’in var. O yüzden Yunan Hükümeti Fener Patrikhanesi’ni destekliyor. Fener Rum Patrikhanesi’nin bir tek hedefi var. O da ‘Vatikan’ olmak. Prof. Dr. Çelik şöyle devam ediyor:
“Papandreu’nun Türkiye’ye gelişi de bu kapsamda değerlendirilmeli. Uluslararası din kongresi organize ederek, Patrik Bartholomeos öne çıkarılmak isteniyor. Tabii buna Türkiye müsaade edemez. Şu iyi bilinmeli ki, Patrikhnane tek papaz kalana kadar Vatikan mücadelesini sürdürecek.”
LOZAN’I DELME GİRİŞİMİ
Geçtiğimiz hafta Fener Rum Patrikhanesi Atina’da şube açtı. Geçmiş yıllarda da Brüksel’de “tanıtım bürosu” açmak için girişimlerde bulundu, fakat başarılı olamadı. Prof. Dr. Mehmet Çelik, Atina’da açılan şubeyi şöyle değerlendiriyor:
” Bu Lozan’ı delmektir. Çünkü ilgili madde Fener Patrikhanesi demiyor. Rum Kilisesi diyor. Atatürk dahi bir kez, 1937 yılında ‘Patrik’ dedi. O da yumuşama yıllarıydı. Ama diğer zamanlarda hep ‘Rum Papazı’ derdi.”
Lozan antlaşmasına göre Patrikhane’nin yapacakları belli. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Rumların dini görevlerinde hizmet vermek, cenazelerini kaldırmak, nikahlarını kıymak, vs. Antlaşmaya göre Patrikhane, Türkiye Cumhuriyeti sınırları dışında hiçbir şeyle uğraşamaz.
PATRİK Mİ BİZANS DEVLET BAŞKANI MI?
Fener Rum Patriği Bartholomeos’un bir başka faaliyetine daha dikkat çekiliyor. 1941 yılında Fener’de yanan kilisenin yapılmasında parasal desteği sağlayan kişi Panayot Angelopulos. Angelopulos, Yunanistan’da demir- çelik kralı. Olympic Havayolları’nın da sahibi. Fener Patriği ne zaman yurtdışına çıksa Angelopulos’un tahsis ettiği uçaklara biniyor.
Bu yolculuklarda Olympic ambleminin yerini çift başlı Bizans bayrağı alıyor. Yani Bartholomeos yabancı ülkeleri Bizans Devlet Başkanı olarak ziyaret ediyor. Aydınlık’a bilgi veren bir gazeteci, Patrik Bartholomeos’un sadece Bizans bayrağıyla uçuş değil, gittiği ülkelerde de Bizans bayrağıyla karşılandığına dikkat çekiyor.
Yorumlar kapatıldı.