İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ERMENİLER VE MODERNİTE, LEVON ZEKİYAN

Levon Zekiyan’ın “Gelenek ve Yenileşme / Özgüllük ve Evrensellik Arasında Ermeni Kimliği” altbaşlıklı incelemesini Altuğ Yılmaz çevirdi, Aras Yayıncılık yayınlıyor.

Kitap Hakkında:

Ermeniler, Modernite kavramı ile Ortadoğulu bir halk için erken sayılacak bir tarihte tanışmış; onu anlamaya, yorumlamaya, özümsemeye çalışmışlardır. Zekiyan, Ermenilerin Modernite serüvenini, felsefi, sanatsal, siyasi ve toplumsal boyutlarıyla ele aldığı çalışmasında, kadim bir halkın, varolabilme yolunda hayati önem taşıyan dönüşebilme mücadelesini de inceliyor.

Ermeniler ve Modernite’nin ilk bölümünde, son onyıllarda düşünsel alanda önemli bir gündem oluşturan modernite-postmodernite tartışmaları ve bu kavramların çeşitli tanımları irdeleniyor. Daha sonra ise modernite kavramının Ermeni kültürüne girişi tarihsel boyutlarıyla incelenerek, Avrupa’da yaşanan Rönesans ve Reform hareketlerinin Ermeni Toplumsal, kültürel, siyasi yaşantısına etkileri, Ermeni edebiyatı ve kültüründeki Zartonk (Uyanış) ve Veradzınunt’un (Yeniden Doğuş) bu hareketlerle benzerlik ve farklılıkları ortaya konuluyor.

Yazar Hakkında:

Prof. Boğos L. Zekiyan
1943: İstanbul’da doğdu.
1949-59: İlköğrenimini Sakızağacı’ndaki Mığhitaryan Okulu’nda, ortaöğrenimini Venedik’teki Moorat-Raphael Koleji’nde tamamladı.
1952/68: Roma’daki Pontificia Università Gregoriana’da Felsefe ve Teoloji bölümlerini bitirdi, Doğu Teolojisi ve İnanç Sistemleri üzerine çalıştı.
1971-86: İstanbul’da İtalyan Lisesi, Pangaltı Lisesi ve Getronagan Lisesi’nde öğretmenlik, Venedik’te de Moorat-Raphael Koleji’nde öğretmenlik ve müdürlük yaptı.

Akademik ve idari sorumlulukları

1974-81: Venedik’teki San Lazarro Ermeni Akademisi Sekreteri.
1976-90 :Milano’daki “Centro di Studi e di Documentazione della Cultura Armena”da Edebiyat ve Tarih Uzmanı.
1976-…: Venedik Üniversitesi Ermeni Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı
1984-…: Moorat-Raphael Koleji ve Venedik Üniversitesi’nde düzenlenen Ermeni Dili ve Kültürü-Yoğunlaştırılmış Yaz Kursları Direktörü.
1988-…: Roma’daki “Pontifical Institute of Oriental Studies”in Başkanı.
1991-…: “Italiarmenia” Derneği başkan yardımcısı ve yönetim kurulu üyesi ve “Padus-Araxes” Derneği’nin başkanı ve dört kurucusundan biridir.

Yorumlar kapatıldı.