Fuar Kapsamında Prof.Boğos Levon Zekiyan ve Raffi Kebabcıyan söyleşilerinin yanı sıra çeşitli yazarların imza günleri de etkinlikler arasında yer alacak.
Program ise şöyle…
SÖYLEŞİLER
3 KASIM 2001 CUMARTESİ
Saat: 17:00 – 18:00
B Salonu
Konuşmacı: Raffi Kebabcıyan
Konu: “Kültürel Mozaik Yol Olurken: Konuş Halil Bey Konuş…”
Sunuş: Rober Koptaş
Raffi Kebabcıyan 1945 yılında İstanbul’da doğdu. İlköğrenimini Bezazyan Ermeni okulunda aldı. Ortaokul ve liseyi ise Alman Lisesi’nde tamamladı. 1964’te Batı Alman Devleti’nin verdiği bir bursla, Göttingen Üniversitesi’nde kimya eğitimi almak üzere bu ülkeye gitti. Hâlâ Hannover’da yaşıyor.Diapora’da: Beyrut, Tahran, Montreal, Paris’te ve Ermenistan’da çeşitli gazete-dergilerde öyküleri yayınlandı. Öykülerinin bazıları Rusça ve Almanca’ya çevrildi.
Ermeni edebiyatının seçkin eserlerinin Almanca’ya çevirdi. 1995’ten bu yana Armenisch-Deutsche Korrespondenz adlı derginin yayın yönetmenliğini ve 1999’dan bu yana da Alman-Ermeni Cemiyeti’nin başkanlığı üstlenmiştir.Konuş Halil Bey Konuş, yeni, farklı bir tarzda, yeni bir solukla yazılmış roman bütünlüğünde on bir öyküden oluşan bir edebiyat yapıtı olmanın ötesinde, Türkiye Ermenilerinin ce diğer azınlıkların son yüzyılda yaşadıkları tüm olayların üzerine tutulmuş bir projektör adeta…
Yakın tarihin birtakım yürek burkan olaylarının içinde uyandırdığı duyguların, hayal kırıklarının, gel-gitlerin olanca çıplaklığıyla ortaya konduğu eserinde Kebabcıyan, yurt dışına yerleşmiş bir İstanbullu olarak, geçen yıllar boyunca büyük bir süratle değişen kentin, kaybolan değerlerinin çetelesini tutuyor ve böylece öykülerine kent kültürü bağlamında bir hatırlama/hatırlatma, unutmama/canlı tutma misyonu da yüklüyor. Bunu yaparken de, iç konuşmalar, geri dönüşlü diyaloglar ve zamanda kaymalarla okuru sarsmayı ihmal etmiyor.
5 KASIM 2001 PAZARTESİ
Saat: 18:30 – 20:00 B Salonu
Konuşmacı: Prof. Boğos Levon Zekiyan
Konu: Ermeniler ve Modernite
Sunuş: Cevat Çapan
Prof. Boğos L. Zekiyan 1943 yılında İstanbul’da doğdu. İlköğrenimini Sakızağacı’ndaki Mığhitaryan Okulu’nda, ortaöğrenimini Venedik’teki Moorat-Raphael Koleji’nde tamamladı. Roma’daki Pontificia Università Gregoriana’da Felsefe ve Teoloji bölümlerini bitirdi, Doğu Teolojisi ve İnanç Sistemleri üzerine çalıştı.
Kendisi Venedik Üniversitesi Ermeni Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı, Moorat-Raphael Koleji ve Venedik Üniversitesi’nde düzenlenen Ermeni Dili ve Kültürü-Yoğunlaştırılmış Yaz Kursları Direktörü, Roma’daki “Pontifical Institute of Oriental Studies”in başkanı, “Italiarmenia” Derneği başkan yardımcısı ve yönetim kurulu üyesi ve “Padus-Araxes” Derneği’nin başkanı ve dört kurucusundan biridir.
Ermeniler, Modernite kavramı ile Ortadoğulu bir halk için erken sayılacak bir tarihte tanışmış; onu anlamaya, yorumlamaya, özümsemeye çalışmışlardır. Zekiyan, Ermenilerin Modernite serüvenini, felsefi, sanatsal, siyasi ve toplumsal boyutlarıyla ele aldığı çalışmasında, kadim bir halkın, varolabilme yolunda hayati önem taşıyan dönüşebilme mücadelesini de inceliyor.
Ermeniler ve Modernite’nin ilk bölümünde, son onyıllarda düşünsel alanda önemli bir gündem oluşturan modernite-postmodernite tartışmaları ve bu kavramların çeşitli tanımları irdeleniyor. Daha sonra ise modernite kavramının Ermeni kültürüne girişi tarihsel boyutlarıyla incelenerek, Avrupa’da yaşanan Rönesans ve Reform hareketlerinin Ermeni Toplumsal, kültürel, siyasi yaşantısına etkileri, Ermeni edebiyatı ve kültüründeki Zartonk (Uyanış) ve Veradzınunt’un (Yeniden Doğuş) bu hareketlerle benzerlik ve farklılıkları ortaya konuluyor.
İMZA GÜNLERİ
Aras Yayıncılık standı, A katı 13. sokak
saat 14:00’ten itibaren
- 3 Kasım 2001 – Raffi Kebabcıyan
- 4 Kasım 2001 – Ohannes Şaşkal
- 5 Kasım 2001 – Prof. Boğos Levon Zekiyan
- 7 Kasım 2001 – Mıgırdiç Margosyan
- 9 Kasım 2001 – Jaklin Çelik
- 10 Kasım 2001 – Mıgırdiç Margosyan
Yorumlar kapatıldı.