İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Anadolu´nun Solan Rengi: Süryaniler

Anadolu’nun Solan Rengi :Süryaniler

Birileri valizlerini toplamış yavaş yavaş memleketlerini terk ediyorlar. Geride kalanlar ise sadece onlara el sallamakla yetiniyorlar, Anadolu geleneklerinden biri olan arkalarından su dökmeyi bile akıl edemeden. Evet Anadolu’nun en eski halklarından olan Süryaniler artık atalarının mezarlarını bir daha ziyaret edemeyeceklerini bildikleri, sokaklarında yalın ayakları ile düşe kalka koştukları bu coğrafyayı terk ediyorlar. Bu gidişi, coğrafyanın diğer halkları biraz içleri buruk ve gözleri yaşlı olarak seyrediyorlar ama sadece seyrediyorlar. Kim bu gidenler, birlikte yüzyıllardır aynı toprakları paylaştığımız, acılarımıza ortak ettiğimiz, birlikte güldüğümüz birlikte ağladığımız bu insanlar kim? Niçin memleketlerini terk ediyorlar, sırtlarında valizleri arkalarında bıraktıkları ağır anıları ile, niçin?

Süryaniler; ister Arami kökenden geldikleri, ister Asuri kökenden geldikleri kabul edilsin, genelde Mezopotamya’da yaşamış ve günümüzde azalarak yaşamaya çalışan semitik ırka mensup bir halk topluluğudur. Milattan önceki dönemlerde coğrafik bölgelerine göre Arami, Asuri; Hıristiyanlık döneminde de kiliselerine ve mezheplerine göre( özellikle 5. yy’ dan sonra) Yakubi, Nasturi, Melkit, Maruni ve Keldani adları ile anılmış bir halk.

Milattan önceki dönemlerde birçok devlet ve beylik ( Akad, Asur, Babil devletleri ve Aram beylikleri) kuran proto-Süryaniler, tüm dünya kültür ve uygarlığın gelişimine unutulamayacak katkılar sağladılar. Toplumsal kanunların oluşturulması ( Hammurabi Kanunları, Orta Asur Kanunları), ticaretin geliştirilmesi ve geniş alanlara yayılması( Kayseri yakınlarındaki Kaneş gibi), yazının yaygınlaştırılması( çivi yazısının Anadolu’ya getirilmesi), bilim ve sanatta etkin olmuşlardır.

Süryaniler dünya coğrafyasında Hıristiyanlığı ilk kabul eden kavimlerden biri hatta ilk kavimdir; Hıristiyanlığın kökleşmesinde ve yayılmasında önemli rol oynamışlardır. Antakya Süryani Kilisesi’nin çatısı altında siyasi ve coğrafi yönden ilk dönemlerde Süryaniler, batı ve doğu olmak üzere iki kola ayrılıyorlardı. Batı Süryanileri, Roma imparatorluğunun egemenliğindeki topraklarda( Suriye, Filistin, Lübnan ve Anadolu) yaşıyorlardı; ruhani yönden direkt Antakya Patriklik kürsüsüne bağlıydılar. Doğu Süryanilerinin oluşturduğu kilise ise, Perslerin egemenliği altındaki topraklarda( Mezopotamya, Irak, Azerbeycan, Türkistan, İran ve kısmen Hindistan) yaşıyorlardı. Bu kilisenin ruhani idaresi Antakya Patriklik Kürsüsüne bağlı ’’Mafiryan( kotolikos)’’ rütbesinde bir episkopos tarafından yürütülmekte idi. 5. yüzyılda İstanbul Patriği Nastur’un öğretisini benimseyenler merkezi Medain’ de( İran topraklarında) kendilerine bağımsız bir merkez kurdular. Bu Süryanilerin mezhepsel ve dogmatik alanda ilk bölünmeleri idi ve Nasturiler ismini aldılar. 543’te de Melkit( Malkoye*) bağımsız patrikliği kuruldu. 7. yüzyılda Melkit Patriklik merkezinden bağımsız Maruni Patrikliği kuruldu, 13. yüzyılda Roma kilisesine bağlandı.1663 yılında Süryani Nasturi kilisesinden ayrılan bir grup, Roma kilisesine bağlanır ve ‘’Keldani Kilisesi’’ ismini alırlar.

Süryanice; Sami dil aile grubuna giren, eski Aramice dilinin geliştirilmiş bir devamıdır. Türklerin tarih boyunca kullandığı 18 çeşit abece ve yazı dizgisinden birisi de Süryani alfabesidir. Bu dil bizzat İsa Mesih’in konuştuğu dildir.

Süryani bilginleri, teoloji ve edebiyat, felsefe, mantık, matematik, fen, tıp ve astronomi gibi bütün pozitif bilim dalları ile uğraş vermişler ve katkıda bulunmuşlardır. Özellikle Yunan uygarlığının Ortadoğu’ya getirilmesinde ve Arap dünyasının Yunan uygarlığını öğrenmesinde Yunanca ve Arapça’yı çok iyi kullanan Süryani bilim adamlarının rolü çok önemlidir. Tarihin en eski Üniversitelerinden biri olan Harran Üniversitesi Süryani kültür ağırlıklı bir okuldu. Tüm antik Yunan felsefesi ve edebiyatı önce Süryanice’ye ve daha sonra Arapça’ya çevrilmiştir. Aynı şekilde doğu felsefesi batıya anlatılırken yine Süryani din ve bilim adamları rol almıştır. Gerek İslam ve gerekse Hıristiyanlık alemi bu iletişim köprüsünü kuran Süryani kültürüne çok şeyler borçludur. Ancak bütün bunlara rağmen gerek Anadolu ve gerekse Hıristiyanlığın tarihi içerisinde Süryaniler hep mağdur bir konumda ayak sürüyerek varlıklarını devam ettirmeye çalışmışlardır.

Evet kısaca onların ( bunu demek bile insanı üzüyor bu coğrafyanın insanına) bu tarihsel gerçeklikleri ya felsefik olarak neredeler. ………. Ve Tarsuslu Aziz Pavlus’un vurguladığı gibi, ‘’ umutlarını düşünerek sevinmişler. Sıkıntıya dayanmışlar. Kendilerini duaya vermişler. İhtiyaç içinde olanlara yardım etmişler. Konuksever olmaya bakmışlar. Sevinenlerle sevinirken, ağlayanlarla ağlamışlar. Elden geldiğince herkesle barış içinde yaşamaya çalışmışlar.( Rom 12:12) Evet eskiye oranla hızla azalan nüfusları ile Süryaniler bu uğurda hala çaba sarf ediyorlar.
Birbirlerini ‘’ŞLOMO’nun (Merhaba) duru ve güzel vurgulaması ile selamlayan Süryanileri tanımak, onlarla ‘’Hubo’’yu yani ‘’sevgi’’yi paylaşmak, tarihin katmanlarını delerek, bölgenin kültüründe yapıcı rol oynayan fakat günümüzde donuklaşan ‘’ bir tarihi’’ deşmekle eş anlamlıdır.

İlahi yasanın tamamlanması, ‘’ komşunu kendin gibi sev’’ ( Matta 22:39) ilkesinde yattığının bnilinciyle Süryaniler, her Pazar günü, bütün kiliselerinde ‘’ genelin’’ barışı ve esenliği için ‘’ dua’’ ve ‘’ yakarışlar’’ yüceltirken, ‘’ Tanrı’yı seven, kardeşini’’insanı’’ da sevsin’’( 1. Yuhan 5:21) buyruğu ile içsel yönden bütünleşmenin yollarını arıyorlar. ‘’ Çünkü görmüş olduğu kardeşini sevmeyen, görmemiş olduğu Tanrı’yı sevemez’’( 1. Yuhan 5:19) gerçeğine ters düşen her eylem onlar için karanlık ve yalancılıktır.

Evet kısaca anlatmaya çalıştığımız Anadolu’nun solan renklerinden solmaya en yakını olan Süryaniler. Yukarı Mezopotamya’da sadece 3.000 insanı ile yaşamaya çalışan ama hayati fonksiyonları hızla daha kötüye giden bir kültür.1- 15 Kasım 2001 tarihleri arasında Diyarbakır Devlet Güzel Sanatlar Galerisinde sergilenecek olan ve daha önce İstanbul, Ankara ve Erzincan’da sergilenen fotoğraf sergimizde buluşmak dileği ile. Hoşça kalın, güzel kalın

Yazı: Yusuf BEĞTAŞ; MİDYAT
Fotoğraflar: Özgür Nizam

*Süryanice de Malko= Kral; Malkoye= Kralın yandaşları
KAYNAKÇA
1) Cemal Yıldırım, Bilim Tarihi, Remzi Kitabevi, İstanbul 1983; 71
2) Medeniyetler arası Dialog Uluslararası Sempozyum. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi yayınları 1998–167-169
3) Erol Sever, Asur Tarihi, Kaynak Yayınları İstanbul 238-266
4) Yrd. Doç Dr Kazım Sarıkavak, Düşünce tarihinde Urfa ve Harran; Türkiye Diyanet Vakfı yayınları Ankara 1997: 720
5) Prof Dr Niyazi Ökten; Dinler arası hoşgörüsüzlüğün nedenleri. Diyarbakır Büyükşehir yayınları 1998- 85
6) Metropolit İshak Saka, Assiryan İman ve Hadara( Süryanilerde iman ve Uygarlık) Halep- Suriye. 1. cilt 1985 ( orjinali Arapça)

Yorumlar kapatıldı.