İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

HaberTurk: TÜRKİYE´DEKİ AZINLIKLAR VE SEVAN NİŞANYAN

Türkiye’de azınlıkların durumu üzerinde çok az durduğumuz veya bir şekilde çok az durulması istenilen konulardan birisi. Türkiye’de azınlık olarak yer alan rumlar, ermeniler, süryaniler yıllardır yaşadıkları türkiye’yi bırakarak göç ediyorlar. Göç genelde istenilen ve severek yapılan bir davranış değildir. Gidenlerinde güle oynaya gitmedikleri kesin. Onlara Türkiye Cumhıriyeti vadandaşı olarak, eşit ticari, siyasi ve sosyal hakları sağlayabiyormuyuz diye bakmamız gerekiyor. Mecliste ermeni kökenli milletvekilimiz var mı ?. ( kendisini gizleyenler hariç ). Cumhuriyetin ilk dönemlerinde farklı kültürler kendilerini, her platformda ne kadar rahat ifade ve temsil edebiliyorlarsa, bugun sanki tam tersi bir politika izleniyor.
Türkiye Cumhuriyetinin resmi dini yok. Vatandaşlar cami veya cemevi yapabiliyorlar, peki kilise veya sinangog yapabiliyorlar mı ?. Yanıt hayır. Bırakın yenisini yapmayı eskisine çivi çakmalarına bile kolay kolay izin vermiyoruz. İstanbul’un pekçok yerinde mecburi bakımsızlıktan yıkılan kiliseler ve azınlıklara ait okullar var. Hepimizin önünde yıkılan ortaköy meydanındaki okulu hatırlayın. Bırakın okulları ve kiliseleri, ortaköy sırtlarında geçen on yılda bir şekilde yok olan ve üzerine site dikilen mezarlığıda hatırlamakta fayda. Yada azınlıklara ait taşınmazları birtakım ayak oyunları ile sahiplenmek, yok pahasına el koymaktan vazgeçmemiz lazım artık. Geçmişte politikacılar, yerel yöneticiler ve birileri bu şekilde inanılmaz zengin oldu.

Dışarıda birileri bizim cami, okul ve mezarlıklarımıza aynı şekilde davransa ne yapardık acaba. Bu şekilde avrupa topluluğuna giremeyiz. Farkılıkların haklarını koruyup, zenginliğimiz olarak kabul etmeliyiz.

Sevan Nişanyan mı kaldı bir tek, sit kanununa aykırı hareket eden. Eğer sit kanununa aykırı onarım ve bakım yaptı diye Svan’ı içeriye atıyorsak, tüm yerel yöneticileri, tüm holding sahiplerinide içeriye atmamız lazım. Türkiye’de her yerde sit kanununa aykırı yapılanma var. Süzer Plaza anıt gibi duruyor.

Sevan’ı hemen serbest bırakmalıyız. Ayıp oluyor, çok ayıp.

Yücel ATIŞ
yucelatis@haberturk.com

Yorumlar kapatıldı.