ISTANBUL, 29 Eylul 2001 (“Lraper” Kilise Bulteni) —
Ermeni Kilisesi’ne ozel olan yortulardan “Varaka Hac” yarin saat 10:00 ile 12:00 arasi tum kiliselerimizde kutlanirken, Patrik Mesrob II Hazretleri Samatya Surp Kevork Kilisesi’ndeki torenlere riyaset edecek, Surp Badarak’i (Kutsal Sunu’yu) sunacak ve vaaz edecek. Torenlere ayrica Istanbul’da tedavi goren Kudus Ermeni Patrigi Torkom II Hazretleri de katilacak.
290’li yillarda Basrahibe Kayane ile Rahibe Hripsime’nin onderliginde Roma’dan Anadolu’ya gelen bir grup yabanci rahibe belli bir sure icin Vasburagan (Van) yoresindeki Varak (Erek) daginin magaralarinda inzivaya cekilir. Yanlarinda tasidiklari Kutsal Emanet’i (Rab Isa’nin carmihindan bir parca) dagdaki bir magara kovuguna biraktiktan sonra Ermeni Kralligi’nin baskentine dogru yola cikar ve gelisen olaylar neticesinde Kral Drtad ve adamlari tarafindan Vagarsabad’da (Ecmiyadzin’de) katledilirler. Varak’taki Kutsal Emanet’in yeri ise zamanla kaybolur. Yaklasik 250 yil sonra, Ermeni kesisi Todik ile ogrencisi Hovel gordukleri gorume inanarak Kutsal Emanet’i arar ve bulurlar. Zamanin kilise buyugu Katolikos Nerses III 28 Eylul’e en yakin pazar gununu “Varak Hac’i” yortusu ilan eder. Bugun Ermeni Hristiyanlar’in en sevdigi ilahilerden olan ve her kilise nikahinda duyulan “Nisanav amenahagt haci ko Krisdos” ilahisi bestelenir. 1021 yilina kadar Varak manastirinda bulunan Kutsal Emanet, Vasburagan Krali Senekerim Sivas’a goc edince, Sivas’ta insa edilen Surp Nisan (Kutsal Isaret) manastirina devredilir. 1026 yilinda, Kral Senekerim olunce, Kutsal Emanet de kralin naasi ile birlikte Varak Manastiri’na geri goturulur. 1651 yilinda Hosap Kalesi’nde hukum suren Suleyman ve Comar Pasa adli Kurt beyleri Varak manastirini basar ve diger degerli esyalarla birlikte Kutsal Emanet’i de talan olarak gotururler. Kisa zamanda her ikisi de feci bir sonla olurler. Yorenin basina gecen Kurt lideri Ibrahim Bey ise lanetin Kutsal Emanet’in calinmis olmasindan geldigini dusunerek, onu Hokvots manastiri basrahibi Bedros Episkopos’a vermek ister. Bedros Srpazan, Kutsal Emanet’in alindigi yere iade edilmesini ister. Ibrahim Bey’in cagrisi uzerine Van Ermeni cemaatinin ileri gelenleri Hosap Kalesi’ne gider ve Kutsal Emanet’i teslim alirlar. Daha guvenli bir yer olmasi nedeniyle, ruhani onderlerin izniyle Kutsal Emanet Varak manastiri yerine Van’daki Surp Diramayr Kilisesi’ne goturulur, kilisenin adi da bu vesileyle Surp Nisan’a cevrilir. Van’daki Surp Nisan Kilisesi Birinci Dunya Savasi’nda tahrip olur ve Kutsal Emanet kaybolur. Ancak yortusu Yedinci yuzyilin ortalarinda ilan edilen yaklasik 1710 yillik Varak Hac’in anisi bugunlere kadar dunyadaki tum Ermeni kiliselerinde kutlanmaya, kurulan her yeni Ermeni ailesi Varaka Hac ilahisiyle takdis olmaya devam eder. Onemli olan zaten hacin kendisi degil, Krisdos’un carmihin uzerinde kendini kurban olarak vermesiyle tum insanlara sunulan yeni yasamin sirridir. Bu yortu ile Mesih’imiz Rab Hisus Krisdos’u yuceltiyor, O’nun dirilis mujdesini ve kurtariciligini bizlere anlatmak icin ulkemize gelen ve sehit olan Aziz Kayanyan ve Hripsimyan rahibelerinin ve daha sonra Kutsal Emanet’i bulan Aziz kesisler Todik ve Hovel’in sefaatini diliyoruz.
En renkli Ermeni kilise geleneklerinden olan Varaka Hac yortusu dunyadaki tum ruhani merkezlerimizde manevi coskuyla kutlanirken, Istanbul’daki tum Ermeni Hristiyanlar’in evlerine en yakin kilisede kutlamalara katilmalari cemaatimizin yasamina anlam ve zenginlik katar.
Yorumlar kapatıldı.