NTVMSNBC’nin haberine göre, adayı gezen yabancı turist sayısında büyük artış kaydedildi. Van İl Özel İdaresi’nin denetimindeki adayı bu yıl, 17 bin’i aşkın ziyaretçi gezdi. Adayı, başta İngilizler olmak üzere İsveç, Polonya, Çekoslavakya, Avustralya ve Macaristan’dan turistler ziyaret etti.
Van’ın Gevaş İlçesi’nde, kıyıdan 4 kilometre açıkta bulunan ve Van Gölü çevresinde, hem taşıdığı misyonu açısından hem de plastik süslemelerin zenginliği, mimari güzelliği nedeniyle en çok anılan ve ziyaret edilen merkezlerin başında gelen Akdamar Adası’nı bu yıl gezen yabancı turist sayısında büyük artış kaydedildiği bildirildi. Van İl Özel İdaresi’nin denetimindeki adaya ziyaretlerin genellikle Nisan ayında başladığını belirten yetkililer, geçen 6 aylık süre içinde adayı 17 bin 200 ziyaretçinin gezdiğini kaydettiler. Ziyaretçilerden 10 binini yabancı turistlerin oluşturduğunu, bölgeyi gezmeye gelenler arasında İngilizlerin başta geldiğini bildiren yetkililer şu bilgiyi verdiler: “Adayı geçen yıl 3 bin dolayında yerli ve yabancı turist gezmişti. Ziyaretçi sayısı Kasım ayından sonra ayda 1-2 kişiye düşüyor.
Adayı, başta İngilizler olmak üzere İsveç, Polonya, Çekoslavakya, Avustralya ve Macaristan’dan turistler ziyaret etti. İçinde bulunduğumuz Eylül ayı için büyük rezervasyonlar vardı, ancak ABD’deki terör olaylarından dolayı iptaller oldu. Bu nedenle ziyaretçi sayısı, tahminlerimizin altında kaldı.”
Adaya, Gevaş Akdamar Adası Gül Taşıyıcılar Kooperatifi’ne ait 14 tekne ile ulaşım sağlanıyor. Giriş ücretinin bin 500 lira olduğu adaya teknelerle 20 dakikada sağlanan ulaşım için de bin 500 lira ücret alınıyor.
KUTSAL HAC KİLİSESİ
Adada, üzerinde ünlü manastır ve kiliselerin bulunduğu kalıntılar yer alıyor. Keşiş Manuel’in mimarlığını yaptığı kilise, 915-921 yılları arasında yapılmış. Yapılar 1113 tarihinde manastıra çevrilmiş ve 1895 yılına kadar yöredeki Ermeni Patrikliği’nin merkezi durumunda olmuş. Zamanın sanatkarlarınca bir tablo, bir çizgi roman gibi dış duvarlarına süslemeler yapılan kilisenin duvarlarına, Adem ile Havva’nın kandırılarak yasak meyveyi yemeleri tasvirinden, Davut ile Golyat’ın savaşına kadar birçok figür resmedilmiş…
Kilisenin dış 4 duvarı üstünde, 4 ayrı kuşak halinde süslemeler bulunuyor. Kilise içindeki duvar süslemeleri, freskler bugün hafif bir gölge gibi belli belirsiz olup, Çan kulesi, Jamatun ve 1. Zacharras şapeli nispeten sağlam duruyor. Yörenin mimari plastik süslemeler konusunda en seçkin örneğini oluşturan kilise duvarlarındaki en enterasan figürleri, Hz.Yunus peygamberin denize atılması, kilisenin Hz.İsa’ya sunulması ve Adem ile Havva figürleri oluşturuyor.
Yorumlar kapatıldı.