İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

NTMSNBC: `Demir Kilise´ Haliç´e kayıyor

İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yüksek Mühendis Mimar Prof. Dr. Mete Tapan ile Yüksek Mimar Hasan Kuruyazıcı, 19. yüzyılın sonlarında, Viyana’da prefabrike olarak üretildikten sonra Haliç kıyısında Balat’a monte edilen “Demir Kilise” hakkında, “Bir yapı monografisi” isimli bir kitap hazırladı.

Prof. Dr. Mete Tapan, kilisenin, İstanbul’un mimari mirası açısından korunması gereken çok önemli bir yapı olduğunu kaydetti. Tapan, kilisenin çevresinde ve özellikle kazıklara oturmayan bölümlerinde Haliç’e doğru büyük bir kayma olduğunu vurguladı ve biran önce önlem alınmasını istedi. Bölgenin deprem bölgesi olduğunu hatırlatan Tapan, küçük yer sarsıntılarının dahi binayı etkilediğini anlattı. Tapan, büyük tonajlı kamyonların dahi buradan geçirilmemesini istedi.

ONARIM BAŞVURUSU YANITSIZ

Bulgar Ortodoks Kiliseleri Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Georgi Kostandov, kilisenin onarımının Türk ve Bulgar Kültür Bakanlıkları arasında imzalanan işbirliği anlaşması çerçevesinde yapılmasını istediklerini belirtti. Ancak, Kostandov, gerekli izinlerin verilmesi için yaptıkları başvuruya bir yıldır yanıt alamadıklarını söyledi.

Kostandov, Bulgar hükümetinin buranın restorasyonu için sağlayacağı maddi destek için alınması gereken iznin kendilerine verilmesi halinde restorasyon sorunun çözümlenebileceğini kaydetti.

Yorumlar kapatıldı.