İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lraper: Patrikligin Surp Astvadzadzin Yortu Cizelgesi

Ermeni Kilisesi takvimine gore 15 Agustos’a en yakin Pazar gunu kutlanan Surp Astvadzadzin yortusu, kilisenin bes buyuk Cardak Bayramlari’ndan (Dagavari Doner) biri sayiliyor. Baska bir deyisle, bu bayramlara (Dznunt, Zadik, Vartavar, Astvadzadzin, Khacverats) ragbet o kadar yogun ki, kutlamalar kilise binasi disindaki salonlara, hatta kilise bahcelerinde ya da koy meydanlarinda kurulan buyuk cardaklara tasiyor.

Patrik Mesrob II Hazretleri, Surp Astvadzadzin kutlamalarina Patrikligimizin yazlik konutunun bulundugu Kinaliada’da riyaset edecekler.

Kinaliada Surp Krikor Lusavoric Kilisesindeki kutlamalarin cizelgesi soyle:

11 Agustos 2001 Cumartesi
22:00 Hsgum: Sp Astvadzadzin Kandili

12 Agustos 2001 Pazar
08:30 Sabah Dualari
10:00 Surp Badarak ve Vaaz
12:00 Uzumlerin Kutsanmasi

13 Agustos 2001 Pazartesi
10:30 Merelots Dualari

Kumkapi Surp Astvadzadzin Patriklik Merkez Kilisesinde ayni saatlerdeki torenleri ise Ruhani Kurul Baskani Sn Episkopos Aram Srpazan yonetecek.

Kartal Surp Nisan Kilisesi’ndeki geleneksel ziyareti ve yortu torenlerini ise Patrik Vekili Basepiskopos Sahan Srpazan yonetecek.


UZUM ORUCU

Surp Astvadzadzin yortusunda okunana kadar uzum yememe aliskanligi, Uzum Orucu, Ermeni Hristiyanlar’a ozel bir toredir. Ozellikle, Anadolu Ermenileri, Uzum Orucunu, Paskalya Orucu kadar onemser ve bu gelenegi kusaktan kusaga aktarirlar. Her oructa oldugu gibi nefse hakim olma alistirmasinin yanisira, bu gelenegin amaci her lutfun ve bereketin Tanri’dan geldiginin ve her bereketin bir zamaninin oldugu ogretisinin vurgulanmasidir.

Artik 12 ay uzum bulundugu goz onunde bulundurularak, muteveffa Patrigimiz Snork Kalustyan Hazretleri baskanligindaki Ruhani Meclis, 1985’teki karariyla, Turkiye Ermenileri icin Pun Paregentan (Buyuk Oruc baslangici) ile Surp Astvadzadzin yortusu arasindaki donemde Uzum Orucu tutulmasini onermistir (camic, yani kuru uzum yenmektedir).

UZUMUN KUTSANMASI

Sanildigi gibi Hristiyanlik oncesi geleneklerle ilgisi yoktur. Kitabi Mukaddes’e dayanmaktadir. Hasat olgunlastiktan sonra ilk urunlerin mabede getirilerek ulke topraklarinin verimliligi ve hasatin bereketliligi icin ozel dualarin tertiplenmesi Eski Ahit’te ogretilmektedir (Levililer 23:10-11, Sayilar 15:20-21, Tesniye 18:4, 26:2). Tum hasati temsilen Uzum’un “kutsal meyve” olarak secilmesi ise, Rab Isa’nin Kendi’ni asma agacina, imanlilari ise asma dallarina benzetmis olmasina baglaniyor (Yu. 1:8). Ayrica, Rab Isa’nin carmih uzerinde akitilan kanini temsilen, bugun tum Badarak’larda kullanilan kirmizi tatli sarap, uzumun suyundan hazirlanmaktadir.

ASTVADZADZIN ILE UZUM ARASINDAKI BAG

Sadece guzel bir benzetmeden ibarettir. Tanri, uzumden bizlere mutluluk ve sifa veren tatli sarabi hazirladigi gibi, Kelami’na da Meryem Ana’dan beden aldirdi ve O’nu Ruhlarimizin Kurtaricisi, Baris Prensi ve Rabbimiz olarak bize gondererek yasamimiza anlam, tad ve sifa getirdi.

Yorumlar kapatıldı.