İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Genelkurmay da Fransız bakana ‘gelme’ dedi

Genelkurmay Başkanlığı, Eylül’ün son haftasında Ankara’da yapılacak Uluslararası Savunma Sanayi, Denizcilik ve Havacılık Fuarı’na Fransa’yı davet etmedi. Her yıl bu fuara katılmaya alışık olan Fransız yetkililer, Savunma Bakanı Alain Richard’ın fuara katılmak istediğini resmen Ankara’ya iletti, ancak askerler Fransız Parlamentosu’nun Ermeni kararı nedeniyle Richard’a ‘gelme’ dediler. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de yarın Ankara’ya gelecek olan Fransız Dışişleri Bakanı Hubert Vedrine’yi ne Ankara’da, ne de İstanbul’da kabul edemeyeceğini bildirmişti.

Fransızlar’ın atakları sonuç vermedi

Türkiye’nin tüm karşı çıkmalarına rağmen sözde Ermeni soykırımını kabul edip yasalaştıran Fransa, sanki hiçbir şey olmamış gibi Türkiye ile eski dostluk ilişkilerini sürdürmek istiyor. Türkiye’nin içine düştüğü ekonomik krizi fırsat bilip kendilerine uygulanan ekonomik ambargoyu tamamen yok etmenin yolunun arayan Fransızlar önce işadamlarını Türkiye’ye yolladılar. Yarın da Fransız Dışişleri Bakanı Hubert Vedrine Ankara’ya gelecek. Fransızlar’a hükümet kapılarını açarken, Çankaya Köşkü’nün kapısı ise sımsıkı kapalı kaldı. Fransız işadamları heyetini kabul etmeyen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Dışişleri Bakanı Verdine’nin ziyaret talebini de “O tarihlerde İstanbul’da olacağım” diyerek reddetti. Fransız bakan “Bulunduğunuz yere gelirim” diye ısrar etmesi de Sezer’i kararından döndürmedi.

Cumhurbaşkanı’nın Fransızlar’a karşı uyguladığı ambargoya, Genelkurmay Başkanlığı da katıldı. Star Gazetesi’nin bugünkü sayısında Zeynep Gürcanlı imzalı habere göre Genelkurmay, 27-30 Eylül tarihlerinde Ankara’da yapılacak olan Uluslararası Savunma Sanayi, Denizcilik ve Havacılık Fuarı’na Yunanistan Savunma Bakanı Akis Çohacopulos’u bile davet ederken, önceki fuarların tümüne davet edilen Fransa’ya davetiye göndermediler. Fransızlar, Savunma Bakanı Alain Richard’ın fuara katılmak istediğini resmen Ankara’ya ilettiler, ancak askerler Fransız Parlamentosu’nun Ermeni kararı nedeniyle Richard’a ‘gelme’ dediler. Türk Genelkurmayı’nın Richard’a ‘IDEF’e gelme’ demesinin ardında bir başka neden daha yatıyor. Richard’ın, Türkiye ile AB arasında gitgide büyüyen Avrupa Güvenliği tartışmasında, Türkiye’ye ‘en ağır eleştirileri yönelten’ politikacı olması nedeniyle, Türk askeri Fransız Savunma Bakanı’na ambargo uyguluyor.

Yorumlar kapatıldı.