İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kardeş Türküler Açık Hava Tiyatrosu’ndaydı

İstanbul’da Ermenice şarkıları seslendiren ilk Ermeni olmayan gurup olan BGST(Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu)-Kardeş Türküler dün akşam verdiği konserde Açık Hava Tiyatrosunu dolduran 5.000e yakın izleyiciyi coşturdu…

Saat 21:00da başlayan ve 3 saate yakın süren konserde guruba ayrıca BGST’nin folklor birimi de bazı şarkılarda eşlik etti. Türkçe, Kürtçe, Ermenice, Arapça, Rumca, Makedonca şarkı ve türkülerle seyircileri çoşturan topluluğun konseri, multivizyon gösterisi ile de desteklendi. Ayrıca konserde metinleri Sayat Nova korosundan Pakrat Estukyan okudu.

Kardeş Türküler kendi web sitelerinde (www.kardesturkuler.com) kendilerini şöyle anlatıyorlar…

Kardeş Türküler, 1993 yılında Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü’nün müzik birimi tarafından hazırlanan bir konser çalışmasının adı olarak gündeme geldi. Anadolu halk şarkılarını, kendi kültürel yapılarını baz alarak orijinal dilleriyle yorumlamaya çalışan bu proje, ana olarak dört bölümden,Türk, Kürt, Azeri ve Ermeni şarkılarından oluşuyordu. Ve bu çıkış, politik anlamda ‘kardeşlik içinde bir arada yaşama’ ilkesine dayanarak, halklar arasında yaratılmaya çalışılan kutuplaşma ve gerilime müzikal düzlemde cevaplar geliştirmeye çalışıyordu. Daha sonraki dönemlerde Kardeş Türküler çalışması, değişik kültürlere ait şarkılara da yönelerek repertuarını genişletmeye başladı: Laz, Gürcü, Çerkes, Çingene, Makedon, Alevi, vs. ezgileri, müzik topluluğunun oluşturmaya çalıştığı düzenleme anlayışı içinde biçimlendirilerek icra edildi. 1995 yazında kurulan Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu’nun müzik biriminde yer alan grup, bir yandan çeşitli sanatsal etkinliklere ve kültürel gecelere, festival ve şenliklere katılırken, diğer yandan da repertuarının bir bölümünü değerlendirmek üzere, Feryal Öney’in solist olarak yer aldığı, Azeri müzisyenlerle birlikte hazırlanan Hardasan / Azeri Şarkıları adlı albüm çalışmasını yayınladı. Bir yıl sonra, Haziran 1997 tarihinde, Anadolu-Mezopotamya eksenindeki müzik geleneklerinin ürünlerini örneklemek üzere Kardeş Türküler albümünü çıkaran grup, zaman içinde bu ad ile anılmaya başladı. Aynı dönem bir özel radyonun yaptığı dinleyici anketinde ‘yılın grubu’ seçilen Kardeş Türküler, ikinci albümünü daha lokal ve spesifik bir projeye ayırdı: Doğu albümü, o coğrafyanın müzikal mirasını ve sunduğu olanakları araştırmaya çalışan grubun kendi ‘sound’unu oluşturması yolunda önemli bir adım oldu.

Yorumlar kapatıldı.