İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hayrabedimizin verdigi yemini tutmasini hazmedemeyen var mi?

Kisa olarak anlatacak olursak, rahmetli sakalli Celâl’in (Galatasarayli Celâl Yalniz) tabiri ile “ilgililerin bilgisiz, bilgililerin ilgisiz” oldugu ortamda konular çogu kez açmazlara saplanma egilimi gosterir.

Hayrabedimiz Mesrob II nin Gatoghoigos’un kilisemiz töre , adet ve doktrinlerine uyum gostermeyen bir davranisla uzun yillardan beri yanlis yollara sapmis olsa da bir yebisgobosun ruhani sinifindan sahsi kararla dislanmasina tek olarak ve ces’urca yaptigi yorumlari çogu hay halâ hakkiyla anlamis degil. Bu tür bilgi eksikligine dayanarak Jamanag gazetesinin olayi ABD den baska bir gazete (Armenian Mirror) haberlerine dayanarak çarptirmasi, buna da haftalik Agos gazetesinin abartili yazilarla ve Hayrabedilmize karsi agza alinmayacak kustahlikla “Ruh Hani?” basligindaki makalesi ile tuz biber olmasi ortalikta dedikodularin cikmasina, yalan yanlis konusulmasina meyan acti.

Gazetecilik eger halki bilgilendirmekse, halkin zihnini karistirmak hiç degildir.

Olay sôyle özetlenebilinir.

Birkaç ay önce gatoghigos , uzun zamandir yakini oldugu, son zamanlarda da kilise ile alâkasiz sebeplerden anlasamadigi Moskova araçnortunu ruhani sinifi disina cikarilmis ilan eder. Onun yerine de kardesi vartabedi araçnort tayin eder. Tabii, bu olay infilâ yaratir ve bircok dedikoduya yol açar. Biz bu kisa yazimizda gatoghigosun mu yoksa Moskova araçnortunun mu hakli oldugu üstüne konusmayacagiz zira isin en ayrintili noktalarina da hakim degiliz. Konu edecegimiz, kilisemizin örf ve adetleri ile Avedaran ögretisinde bir kilise azasi olarak ne yapilmasini bekledigimiz olacak.

Yukarda özetledigimiz olayda en zor durumda kalan kilisemiz oluyor. Sahislarin geçici ihtiraslari bizi alâkadar etmiyor. Soyle ki; evvelâ bir ruhaninin yebisgobos olmasini tüm yebisgoboslar heyeti karara alabilir. Bu resûli kiliselerin degismez ve Avedarana bagli kuralidir. Ayni zamanda bir yebisgobosun ruhani sinifindan cikarilmasina da yalniz ve yalniz gene yebisgoboslar heyeti karar verebilir. Turkçesi, gatoghigosun bir yebisgobosu etrafindaki, cismani kisileri de içeren ve kendi tarafindan atanmis , imanli halk tarafindan seçilmemis “yüksek” danisma kuruluna dayanarak ruhanilikten çikarmasi kilisemiz adet, töre ve doktrinlerine terstir, hristiyanlikla asla bagdasmaz. Buna Avedaran’daki dayanak, hatasiz kararlarin yalnizca tum yebisgoboslarin toplanip beraber tek vucut olarak karar vermesi ile yapilacaginin kilisemizin temel düsüncelerinden olusundandir. Baska bir deyisle, ister gatoghigos, ister baska bir kisi yanilabilir. Ikinci bir husus da , Hayasdanyaytz yegeghetzimizde araçnortlarin yerel imanli halk tarafindan seçilmesi, sonra da eger gatoghigos tarafindan kabul görürse araçnort olarak atanmasidir. Gatoghigosun imanli halkin destegi olmadan araçnort atamasi kilisemiz adetlerine uygun degildir.

Iste burada tenkid edilen iki ana husus bunlardir ve hayrabedimiz Mesrob II bu noktalari tek basina gündeme getirip gatoghigosun bilgisine sunmuslardir. Bu konular oldukca ciddi nedenlerle incelenmelidir zira Bati Avrupa’da bile araçnort imanli halkin haberi bile olmadan ömür boyu olarak tayin ediliyor ve bu da maalesef devam ediyor. Eger bugün yanlisliklar Moskova’da yapilmissa, buna dikkat etmez ve ilgisiz davranirsak yarin ayni hata baska yerlerde de tekrarlanir ve de tekrarlaniyor.

Hayrabedimizin ana görevi olarak hay kilisesi adet, gelenek ve doktrinlerini korumasini, bizlere verdigi sözle, Isa Mesih önünde yaptigi yeminle bekliyoruz. Bu verdigi sözü yerine getiren Hayrabedimiz Mesrob II ye Jamanag gazetesinin yaptigi insafsiz saldirilari göz ardi etmek gafletten ve kilisemize ilgisizlikten baska nasil anlasilabilir.

En acinacak halimiz ise, hem gidip hayrabedimiz önünde saygiyla egilmemiz, hem de tutup Jamanag gazetesine yaptigi bu is için bazilarimizin cesaret verici sözler sarfetmesi… Buna ne denir?

Kilisemiz örf, adet ve doktrinlerini tek basina koruma cesaretine hayiz oldugu için hayrabedimiz Mesrob II ye bu yapilanlari mübah sayacak kisileri hos görüp sayfayi çevirmek mi…. Peki, öyle olsun…

Ilgililerin bilgisiz, bilgililerin ilgisiz oldugu gaflet dünyasinda olmamak dilegi ile..

Yorumlar kapatıldı.