ABD’deki Ermeni kuruluşlarını biraraya getiren en önemli örgütlerden biri olan Amerikan Ermeni Meclisi (AAA) yönetim kurulu başkanı Hirair Hovnanian, Cenevre’de yapılan toplantının ardından bir Türk-Ermeni uzlaşma komisyonunun kurulmasını büyük memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi. Öte yandan, Ermenistan’daki Daşnaksütyun Partisi’nin ABD’dedeki uzantısı Ermeni Devrimci Federasyonu, uzlaşma girişimini kınadı.
Amerikan Ermeni Meclisi (AAA) yönetim kurulu başkanı Hovnanian, “Uzun yıllar süren dolaylı arabuluculuk çabalarının ardından bu toplantı, iki tarafı doğrudan biraraya getiren ilk girişim oldu. Acı deneyimler ve güvensizlik duygusuyla birbirinden ayrılan iki komşu olan Ermenistan ve Türkiye arasında uzlaşma amaçlayan bu kapsamlı girişim, önemli bir ilerlemedir. İki ülke arasındaki sorunlara, iki tarafça da kabul edilebilir çözümler araştırmayı amaçlayan bu girişim, ilgili bütün tarafların yararınadır” dedi.
Ermenistan’daki radikal Türk düşmanı Daşnaksütyun Partisi’nin ABD’deki uzantısı olan Ermeni Devrimci Federasyonu (ARF) adına yapılan açıklamada ise, uzlaşma girişimi sert bir dille kınandı. ARF’den yapılan açıklamada, “Türkiye’nin soykırım gerçeğini tanımadığı ve Ermenistan’ı abluka altında tuttuğu bir dönemde, Ankara hiçbir yumuşama işareti vermezken, böyle bir girişim sadece Türklerin amacına hizmet eder. Bu girişim, aslında Türkiye’nin bölgesindeki konumunu güçlendirmeyi ve haklı Ermeni taleplerini zayıflatmayı amaçlamaktadır. Girişime katılan Ermeniler, kesinlikle Ermeni çıkarlarına değil, Türkiye’nin amaçlarına hizmet etmektedir” ifadelerine yer verildi. Açıklamada, ABD yönetimi kastedilerek, “bu girişimin, bir süper gücün manevrası olduğu” şeklinde bir ifade de yer aldı. ABD’deki bazı Ermeni kuruluşlarını biraraya getiren ve Türkiye karşıtlığıyla tanınan Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA) ise, girişimle ilgili resmi görüş açıklamamakla birlikte, ANCA yetkililerinin bu gelişmeye karşı tutum içinde oldukları belirtildi.
ABD’NİN TEPKİSİ
Amerikan yönetimine yakın kaynaklar ise, Cenevre’de başlatılan Türk-Ermeni uzlaşma girişminin, yönetim tarafından memnuniyetle karşılandığını bildirdiler. Kaynaklar, Amerikan yönetiminin bu girişimle Türkiye ile Ermenistan arasında yakınlaşmanın tohumlarının atıldığı görüşünü taşıdığını belirttiler.
Washington’daki gözlemciler, Cenevre’de atılan adımla, ABD’deki Ermeni lobisinde yer alan radikal unsurlar ile ılımlı gruplar arasında bir ayrılığın ortaya çıktığına işaret ettiler. Gözlemciler, son gelişmelerin ardından ABD’deki Ermeni lobisi içinde yer alan radikal unsurların, Türkiye’ye karşı manevra yeteneğinin daraldığını belirttiler.
Yorumlar kapatıldı.