İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İsviçre’de Türk-Ermeni zirvesi

Ermenistan ile Türkiye arasında yakınlaşma sağlanması amacıyla kurulan Türk-Ermeni Uzlaşma Komisyonu’nun Cenevre’de iki gündür devam eden toplantısı sona erdi.

İlk olarak Mart ayında Viyana’da biraraya gelen 10 kişiden kurulu resmi olmayan komisyon, iki günlük çalışmalarının ardından bir açıklama yaparak, yurtdışındaki Ermeni diasporasını da içine alan iki ülke sivil toplum örgütleri arasında yakınlaşma sağlamayı umduklarını, komisyonun, iki ülke hükümetlerine öneriler götürmesinin yanında, diğer kurumların oluşturdukları projelere de aktif olarak katılacağını açıkladılar.

Türk heyetinin başkanlığını, eski Dışişleri Bakanı İlter Türkmen yaptı.

Komisyonun Türk üyeleri, eski büyükelçiler Gündüz Aktan, Üstün Ergüder, Sadi Ergüvenç, Özdem Sanberk, İlter Türkmen’den oluşuyor. Ermeni üyeler ise, Ermenistan’ın eski Dışişleri Bakanı Aleksandr Arzumyan, Erivan Üniversitesi’nden David Hovhannisyan, Van Z. Krikoryan, Andranik Migranyan ve Vamik D. Volkan.

Tamamıyla sivil girişim olduğu vurgulanan Türk-Ermeni Uzlaşma Komisyonu’nun toplantı sonrası yaptığı açıklamada şöyle denildi:

Komisyon, Türkler ve Ermeniler arasındaki karşılıklı anlayış ve iyi niyetin gelişmesi ile iki ülke ilişkilerinin yakınlaşmasına katkıda bulunacaktır.

Komisyon, iki ülke hükümetlerine sunulacak öneriler geliştirecektir.

Uzlaşmanın gerekliliği ve yararları konusunda Türk ve Ermeni toplumunun bilgilendirilmesi için iki ülke sivil toplum örgütlerinin bağlantıya geçmeleri, görüşmeleri ve işbirliği desteklenmektedir.

Türkler ve Ermeniler arasında ciddi farklılıklar olduğunun ve Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesinin de önünde engeller olduğu takdir edilmelidir.

Komisyon, çalışmalarıyla, diasporayı da içine alan Türk ve Ermeni sivil toplumlarının uzlaşmaya hazır bir hale gelmesini umut etmektedir.

Diğer organizasyonların etkinliklerinde ve projelerinde direkt olarak sorumluluk yüklenerek, komisyon, katalizör işlevi üstlenecektir.

Turizm, eğitim, kültür, çevre, basın gibi alanlardaki alanlardaki ortak işbirliği desteklenecektir.

Komisyon, üretilen projelerin uzmanlığını garanti edecek ve tarihi, psikolojik ve yasal konularda uzmanlar projelere dahil edilecektir.

Komisyon bir yılın ardından değerlendirme yapacaktır.

Gelecek toplantının kesin olarak ne zaman yapılacağı açıklanmazken, toplantı yerinin tahminen Erivan veya İstanbul olacağı bildirildi. Komisyon toplantısına ev sahipliğini, Burundi, Myanmar, Endonezya sorunlarına da ev sahipliği yapan “Henry Dunant İnsani Diyalog” merkezi yaptı.

Yorumlar kapatıldı.