İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lraper: Aziz Cevirmenler Anildi, Ogretmenler Gunu ve Patrigin Isim Yortusu Kutlandi

Ermeni edebiyatının altın döneminin ve Aziz Cevirmenler grubunun onderleri Surp Sahag Katolikos ile Surp Mesrob Vartabed’in anisi 5 Temmuz 2001 Persembe gunu Kinaliada Surp Krikor Lusavoric Kilisesindeki dini torenlerle kutlandi.

Torenlere Patrik Mesrob II Hazretleri riyaset etti. Ruhani Kurul Baskani Episkopos Aram Srpazan hazir bulundu. Surp Badarak’i Rahip Sahag Apega sundu. Tum din gorevlilerinin hep birlikte Ana makamiyla (Mayr yeganag) seslendirdikleri ilahileri Peder Dr Krikor Damadyan yonetti. Istanbul’daki tum Ermeni azinlik okullarindan yaklasik 200 kadar ogretmen torenlere katildi.

Konustugu ilginc vaazde, Patrik Hazretleri din ile bilimin iliskisinden bahsetti. Kutsal Kitab’in Eski Ahidi’nden Suleyman’in Hikmeti kitabindan alinti yaparak, “Bilgiyi ve dehayi bizlere aktaran, adaleti ve cesareti bizlere ogreten Allah’in hikmetidir. Insanin hayatinda bunlardan daha yararli sey yoktur!” (8:8) ayetini yorumladi. Ruhani reisimiz, Aziz Cevirmenler’in Ermenice’ye cevirdikleri ilk metinin hikmetle ilgili oldugunu soyleyerek, besinci yuzyildaki buyuk aydinlanma hareketinin oneminden bahsetti. Badarak’i muteakiben Hokehankist dualarinda muteveffa vartabedler
ve ogretmenler anildi.

Daha sonra, Karagozyan’in Kinaliada’daki dinlenme tesislerinin oyun sahasinda Kinaliada Kilisesi vakfi tarafindan bir yemek verildi. Etkinlikler kilise bahcesinde Aziz Cevirmenler anisina Esayanlilar tarafindan duzenlenen programla devam etti. Siirler okundu, konusmalar yapildi, cocuklar folk danslarindan guzel ornekler sergiledi. Patrik Hazretleri kapanis konusmasinda ogretmenlik mesleginin kutsiyetinden bahsetti, tum ogretmenlerimizin gununu kutladi.

Ogretmenler de surpriz yaparak Patrik Hazretlerinin isim yortusunu animsattilar. Ortaya getirilen cikolatali pastayi Patrik Hazretleri alkislar arasinda kesti ve tum ogretmenlere tesekkur etti.

Daha sonra, Patrik Hazretleri okul mudurlerini Kıinaliada’daki Patrikhane’ye caya davet etti. Samimi ortamda, azinlik okullarindaki ana dil ve din egitiminde karsilanilan sorunlar konu edildi.

Srpots Tarkmancats (Aziz Cevirmenler) Bayrami kilise takvimine gore yilda iki kez kutlaniyor. Yaz aylarina rastlayan ilk yortu Ogretmenler Gunu, Ekim’e rastlayan ikinci yortu da Kultur Haftasi olarak kutlaniyor.

Yorumlar kapatıldı.