Türkiye ve Ermenistan resmi diplomatik kanallarla ilişki içinde olmasa da şemsiye örgütler kanalıyla işbirliğini sürdürüyor. Bu platformların en önemlileri AGİT ve KEİ Teşkilatı. Erivan kaynaklarına göre Kocharyan yönetimi Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın İstanbul’daki merkezinde görev yapacak bir diplomatı İstanbul’a atamaya hazırlanıyor.
Ermeni Dışişleri Yetkilileri, Dışişleri Bakanlığı Türkiye Masası Şefi Arsen Avaghyan’ın İstanbul’a atanan ilk Ermeni diplomat olacağına dikkat çekerken görevlerinin sadece KEİ’yle sınırlı kalacağına dikkat çekiyor. Avaghyan orta derecede Türkçe biliyor. Parlamento Baskını sırasında Türk gazetecilere bilgi vermedeki “şeffaf” tavrıyla hatırlanıyor.
ENERJİ’DE SÜRPRİZ İŞBİRLİĞİ
Ermenistan’ın ihtiyacı olan doğalgazı önümüzdeki yıllarda Türkmenistan’dan alacağı bildiriliyor. Business News Ajansının sorularını yanıtlayan Ermenistan Dışişleri Yetkilisi Karen Karapetyan, İran-Ermenistan arasında yapılacak bir boru hattının inşasının önümüzdeki ay başlayabileceğini belirtti. Karapetyan, “Tüm konularda anlaşmaya varıldı sayılır. Tek pürüz İran’ın kendi doğalgazı için Türkmenistan’dan % 50 pahalı fiyat vermesiydi” dedi.
Azerbaycan’la Türkmenistan arasında doğalgaz konusunda başlayan görüş ayrılığı, Hazar statüsü konusuna kitlenmiş, Türkiye de Türkmen gazını rafa kaldırınca Aşgabat yönetimi İran üzerinden Ermenistan’a gaz satma kararı almıştı.
Halihazırda Ermenistan’ın doğalgazını sağlayan Rus Itera şirketi, Türkmenistan’dan yılda 10 bin metreküp gaz almak üzere bir anlaşma imzaladı.
Yorumlar kapatıldı.