İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ecevit’ten Ermenistan’a Tavsiyeler

“Ermeni diasporası asılsız iddialarla Ermenistan’ı da engelliyor.”

Başbakan Bülent Ecevit, Türkiye ile Ermenistan arasında ekonomik ve diplomatik ilişkiler kurulmasının, herşeyden önce Ermenistan’ın iyiliğine olduğunu belirterek, “Bunun için, Ermenistan’ın yalnız geçmişi karıştırmamakla kalmayıp, aynı zamanda işgal ettiği toprakları da bırakması gerekir” diye konuştu.

Ecevit, Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA) üyelerini kabul ederek, çeşitli konulara ilişkin görüşlerini aktardı. Ecevit, Kafkasya’da ciddi sorunların bulunduğunu, bunların başında da Ermenistan-Azerbaycan anlaşmazlığının geldiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu anlaşmazlığın bir an önce sona ermesi gerekir, bunun için biz elimizden geleni yapmaya hazırız, fakat her şeyden önce Ermeni diasporası geçmişle ilgili bazı asılsız iddialara dayanarak bugünkü Ermenistan’ı da engelliyor. Geçen gün de söylediğim gibi, aslında Türkiye ile Ermenistan arasında ekonomik ve diplomatik ilişkileri kurulması her şeyden önce Ermenistan’ın iyiliğinedir”.

Ermeni diasporasının refah içinde yaşamasına karşın, Ermenistan halkının yoksulluk içinde olduğuna dikkat çeken Ecevit, diaspora Ermenilerinin Kafkasya’daki Ermenilerin sıkıntılarının artmasına neden olduğunu kaydetti. Ecevit konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Geçmişle ilgili iddiaları bir tarafa bırakıp Kafkasya’da bir işbirliği sürecini başlamakta çok büyük yarar var. Bunun için Ermenistan’ın yalnız geçmişi karıştırmamakla kalmayıp aynı zamanda işgal ettiği toprakları da bırakması gerekir. İşgal ettiği topraklar da sadece Dağlık Karabağ’dan ibaret değil. Bunun dışında Azerbaycan’ın geniş toprakları da fiilen Ermenistan’ın işgali altında. Bu soruna, tabii ki Rusya’nın da katılımıya, ama öncelikle ABD’nin desteğiyle bir çözüm bulmamızda büyük yarar var.”

ABD ile İlişkiler

ABD’de lobi faaliyetlerinin son derece önemli olduğuna dikkat çeken Ecevit, “Nicel açıdan lobimizin güçlü olduğunu söyleyemem. Ama çok nitelikli, yüksek düzeyde eğitilmiş ve sorumluluk bilinci taşıyan yurttaşlarımızdan oluşan bir lobimiz var” diye konuştu. Türk lobisinin ABD’deki etkisinin giderek arttığını, bunun da kendilerini çok mutlu ettiğini ifade eden Ecevit, ABD’de yönetimler bir ülkeye karşı ne kadar iyi niyetli olursa olsun, o ülkenin lobiler tarafından da desteklenmesi gerektiğini belirtti. Ecevit, Türkiye-ABD ilişkilerinin giderek geliştiğini ve bir stratejik işbirliği niteliğini aldığını kaydederek, “İki kutuplu dünya sona erdikten sonra birçok Avrupa ülkesi, Türkiye’nin kendileri için artık öneminin kalmadığını veya azaldığını düşünüyor ve bunu da açıkça dile getiriyordu. Fakat ta o yıllardan itibaren ABD, Türiye’nin stratejik öneminin, iki kutuplu dünya dağıldıktan sonra azalmak şöyle dursun, daha da arttığını, Avrupa’dan çok daha önce idrak etti” dedi. ABD’nin eski başkanı Bill Clinton döneminde ABD’nin büyük yakınlığını gördüklerini söyleyen Ecevit, yeni Başkan George Bush yönetimi sırasında da iki ülke arasındaki stratejik işbirliğinin giderek arttığını gösteren yeni kanıtların ortaya çıktığını ifade etti.

Yorumlar kapatıldı.