İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni Kilisesi’nin 1700’üncü yılı

Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II, Ermeni Kilisesinin 301 yılında Kral Tiridates tarafından resmen tanınmasının 1700. yılı dolayısıyla düzenlenen ayine ABD’den çok sayıda üyelerinin gelmesinin sadece jübile yılı olmasından kaynaklandığını belirterek, “Ayinin, siyaset, Türk-Ermeni ilişkileri ve iş ile ilgisi yok” dedi.

Mesrob II, Kayseri Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’nde düzenlenen ayin öncesinde, New York Ermeni Kilisesi Başpiskoposu Barsamyan, Beyrut Patrik Vekili Demirciyan ve Türkiye Patrik Vekili Sıvacıyan ile beraber, Vali Nihat Canpolat ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’yi ziyaret etti.

Ziyaretlerde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Mesrob II, Kayseri’nin kiliselerinin resmen kurucusu olan Aziz Krikor’un şehri olduğu için farklı bir yeri olduğunu kaydetti. Aziz Krikor’un haziran ayına rastlayan patrik oluşunun yortusu dolayısıyla burada bulunduklarını belirten Mesrob II, şunları söyledi: “Bir kere her sene buraya geliyoruz, bunu kilise bültenlerinde yayınlarız, isteyen yurtiçinden, yurtdışından gelir. Ayinin siyaset, Türk-Ermeni ilişkileri ve iş ile ilgisi yok. Bu yıl farklı olan Amerika’daki kilise üyelerimizin özel ilgi göstermeleri. Bundan da memnunuz. Özel ilgi gösterilmesinin nedeni bu yıl Ermeni Kilisesi’nin Hıristiyanlığı Devlet dini yapmasının 1700. yılı yani jübile yılı olması. Bütün dünyada kutlanıyor. Odak noktasının Kayseri olması da güzel.”

Mesrob II, ABD’li Ermenilerin 10 yıldan fazla süredir Türkiye’ye geldiklerini de belirterek, “Türkiye’de nasıl Cumhuriyet’in 75. yılını farklı kutladıysak, bu yıl da jübile yılı olmasından ötürü farklı bir kutlama yapılıyor” dedi.

ABD’Lİ BAŞPİSKOPOS

New Yok Ermeni Kilisesi Başpiskoposu Barsamyan ise 1700. yıl kutlamalarının Türk-Ermeni ilişkilerinde yeni bir yol açacağını, ABD’den gelen 150 Ermeni’nin burada gördüğü konukseverliği ABD’de anlatacaklarını söyledi. Barsamyan, Türkiye’nin ABD’de ve Türkiye’den farklı görüldüğünü belirterek, “Karşı karşıya gelmek, beraber konuşmak, çay içmek yeni yollar açar” diye konuştu. Barsamyan, sözde Ermeni Soykırımı iddialarıyla ilgili bir soru üzerine, bu konunun yan yana gelip, korkmadan konuşulması gerektiğini kaydetti.

ABD’den 150 ziyaretçinin Türkiye’ye gelmesinin çok iyi bir adım olduğunu anlatarak, şöyle konuştu: “ABD’den gelenler görecekler ki burada yaşayanlar da insanlardır, Allah’ın kullarıdır. Birbirimizi tanımak çok iyi adımlardır. Çünkü biz hepimiz İslam olarak Hıristiyan olarak inanırız ki hepimizin yaratıcısı aynı Allah’tır. Hepimizin babasıdır. Hepimiz aynı Allah’ın kullarıyız. Belki din olarak başka yollar seçebiliriz, fakat bütün yollar bizi aynı Allah’a yöneltiyor. Allah bizleri insan olarak yaratmıştır. Hepimizin içine kendi suretini vermiştir. Biz bu sureti pekiştirmeliyiz. Allah bundan hoşnut kalacak.”

Barsamyan, Türkiye’ye gelirken uçakta yanında iki Kayserili işadamının oturduğunu, bu yolculuk süresinde bile karşılıklı yakınlaşma sağladıklarını anlattı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki de, Kayseri’deki tarihi kayıtları incelediklerinde Türkler ile Ermeniler arasında nahoş bir olaya rastlamadıklarını, nadir huzursuzlukların her ailede görülebileceğini söyledi. Ermeni din adamları, Kayseri’deki ayinden sonra Hatay’a gidecekler.

Yorumlar kapatıldı.