İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Otel kriz yarattı

Ermeni asıllı Amerikan vatandaşı Victor Bedoyan Van’da otel aldı. Adını Ermenice ‘Zafer’ anlamına gelen ‘Vartan’ olarak değiştirdi. Turizm Bakanlığı ‘izinsiz tadilat’ gerekçesiyle oteli kapattı. Bedoyan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gidiyor…

Türkiye’ye 6 yıl önce gelerek ailesiyle birlikte Van’a yerleşen Ermeni asıllı Amerikan vatandaşı Victor Bedoyan, kentte kilimcilik yapmaya başladı. İşlerinin iyi gitmesiyle birlikte para da kazanan Bedoyan, 3 ay kadar önce kent merkezinde bulunan 2 yıldızlı bir oteli satın aldı. Oteli aldıktan sonra binada tadilat yapmaya başlayan Bedoyan, ilk iş olarak da otelin ‘Sirhan’ olan adını, Ermenice ‘zafer’ anlamına gelen ‘Vartan’ olarak değiştirdi…

Yıldızları söküldü

Bedoyan oteli de büyütmeyi düşünüyordu. Bunun için birtakım tadilatlar yaparak, otelin yıldız sayısını artırmayı planladı. Ama olmadı. Turizm Bakanlığı, ‘izinsiz tadilat’ yapıldığı gerekçesiyle otelin işletme belgesini iptal etti. Ve otelin kapatılması kararını aldı. Bu karar Bedoyan’a iletildi. Karar karşısında şaşıran Bedoyan, görevlilerin nezaretinde otelin yıldızlarını söktü. Müşterilerin oteli boşaltması için de bir gün süre verildi.

Oğlunun adı Vartan

8 kişilik ailesiyle 6 yıldır Van’da bulunan Victor Bedoyan, bakanlığın aldığı karara isyan etti. Otelin kapatılma kararının gerekçesinin kendisine söylenmediğini belirten Bedoyan, konu hakkında Amerika’nın Adana Konsolosluğu’nu da bilgilendirdiğini söyledi. Otele koyduğu Vartan isminin oğlunun adı olduğunu söyleyen Bedoyan, ‘Van’da oturma müsadem de vardı. Valilik onu da iptal etti. Oysa ben, bu oteli işletebilmek için gerekli izinleri almıştım…’ diye konuştu.

Mahkemeye gidiyor

Otele 1 milyon dolar yatırım yapacağını söyleyen Bedoyan, ‘Ben Türkiye’ye yatırım yapmaya çalışıyorum ama valilik anlamadığım bir sebepten dolayı yatırımımı engelliyor. Bana neden böyle davranıldığını anlamıyorum. Valilik ve Emniyet Müdürlüğü hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne dava açacağım’ dedi. Bugüne kadar yasadışı iş yapmadığını söyleyen Bedoyan, Van polisinin de kendisini rahatsız ettiğini öne sürdü.

Mumcu:İşimizi yaptık

star’a konuşan Turizm Bakanı Erkan Mumcu, olaya turizm işletmeciliği açısından baktıklarını söyledi. Otelin izinsiz tadilat yapıldığı için kapatıldığını belirten Mumcu, ‘Biz insanlara işletme belgesi verirken milliyetlerine bakmayız. Kaldı ki bize yapılan başvuru, muhtemelen tüzel kişilik adınadır. Ruhsat koşullarını tekrar sağlarsa, belgesini veririz. Ancak konunun asayişle, ülke güvenliğiyle ilgili yanı varsa, bu İçişleri Bakanlığı’nı ya da ilgili kurumları ilgilendirir’ dedi.

Esnafın ilginç iddiası

Van’da yaşanan bu gelişmeler, kent esnafını ve halkı oldukça rahatsız ediyor. Özellikle otelin yakınında bulunan çevre esnafı Bedoyan’ın Van’a ticaret veya yatırım amacıyla gelmediğini düşünüyor. Esnaf, Victor Bedoyan’ın Van’a yerleşmesinin ardından başka amaçlar yattığını iddia ediyor.

FP’den Vartan soru önergesi

Van’daki otel krizi, Fazilet Partisi’nin dün yapılan Grubu’nda da tartışıldı. Van Milletvekili Fethullah Erbaş, ‘Sirhan diye bir otel vardı. Adı sonradan Vartan diye değiştirilmiş. Merak ettik araştırdık. Meğerse bu oteli Bedoyan adlı bir Ermeni satın almış ve Vartan da Ermenice ‘Zafer’ anlamına geliyormuş. Daha bir sürü yer alıp, manalı isimler vermişler. Bunun üzerine gidilmesi lazım. Araştırma önergesi vereceğim’ dedi. Erbaş’ın konuşması üzerine İstanbul Milletvekili Süleyman Arif Emre de kürsüye çıktı ve ‘Mesele sadece lokal olarak ele alınmamalı, Doğu’da da, Güneydoğu’da da, İstanbul’da da bu tür oyunlara baş vuruyorlar. Türkiye’nin geneli için bu meselenin ele alınması gerekir’ dedi.

Yorumlar kapatıldı.