İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Atatürk’ü kurtaran Ermeni’ye ödül

Atatürk’ü 1919’da ölümden kurtaran Ermeni asıllı Türk vatandaşı Berç Keresteciyan Türker adına, ölümünden 50 yıl sonra Rotary 2420’nci Bölge Guvernörlüğü tarafından onur belgesi verildi.

Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktığı geminin torpilleneceğini gizlice haber veren dönemin Osmanlı Bankası Genel Müdürü Berç Keresteciyan Türker’in onur belgesini, dün Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenen törende Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob 2’nin vekili Krikor Damadyan teslim aldı. Törende, tarihçi, yazar Cemal Kutay ve Türk dostu olarak bilinen ABD’li tarihçi, Prof. Dr. Justin McCarthy’ye de ‘‘Tarihi yapanlara sadık kalarak yazanlar ödülü’’ sunuldu. Prof. Dr. McCarthy “sözde” Ermeni soykırımına karşı, uzun vadeli savaş verilmesi gerektiğini belirterek, ‘‘Yalanlarla uğraşmak kolay değildir. Hata yapılırsa, belki sizin torunlarınız Erzurum, Kars ve Van’ı vermek zorunda kalacak’’ dedi.

Bandırma vapurunun torpilleneceğini haber verdi

Berç Keresteciyan Türker 1870 İstanbul doğumlu. Galatasaray ve Robert Kolej okullarında okudu. Çok iyi Osmanlıca, Fransızca, Ermenice, İngilizce, Rumca, Almanca, İtalyanca ve İspanyolca öğrendi. Mütarekede Osmanlı Bankası Müdürü ve Hilal-i Ahmer (Kızılay) Cemiyeti ikinci başkanı olarak görev yaptı. İstiklal Savaşı’nda sağlık malzemelerini takalarla İnebolu’ya taşıyanların başındaydı. 1919 yılı Mayıs ayında Atatürk ve arkadaşları deniz yoluyla Samsun’a gidecekleri sırada Berç Türker, Mustafa Kemal Paşa’ya, avukatı Sadeddin Ferit Bey (Talay) aracılığıyla, İngilizler’in Karadeniz’de gemiyi torpilleyeceğini gizlice haber verdi. Bunun üzerine Bandırma vapuru bilinen rotadan çıkarak kıyıdan seyretti. Sakarya savaşında kullanılan topların sökülmüş ateşleme mekanizmaları Türker’in borç verdiği 15 bin liralık şahsi tasarrufu ile Teşkilat-ı Mahsusa tarafından gizlice geri alındı.

Yorumlar kapatıldı.