RTÜK yasası görüşmeleri sırasında internete yönelik getirilen düzenlemelerden rahatsızlık duyan Bilişim Sivil Toplum Kuruluşları Platformu, yayınladığı deklerasyonda, internetin sağladığı değişimin, sanayi devriminden daha önemli bir gelişmeyi temsil ettiğini belirterek, çalışma, üretim, ticaret, eğlence, öğrenme, yönetim biçimi gibi yaşamın temel noktalarının, ilerlemeden etkilendiğini vurguladı.
İnterneti, geleneksel basın-yayın veya medyalarla aynı kefeye koymanın hata olacağını vurgulayan deklerasyonda, şu ifadelere yer verildi: “İnternet hayatın bir çok boyutuyla kesişir. Basın ve medyanın uzantısı olmak bunlardan yalnızca bir tanesidir. Kuşkusuz internet, yasaların geçerli olmadığı bir ortam olmayacaktır ve toplumun faaliyet gösterdiği diğer alanlar gibi hukuk şemsiyesi altına alınacaktır. Ancak, internetin geleneksel medyalardan çok farklı yapısal özellikleri nedeniyle bunlarla aynı çerçevede ele alınması çok sakıncalıdır.” Platform, aceleyle alınan kararların, internetin hızlı yükselişinin önünü keseceği ve bunun ülkenin gelişimini olumsuz etkileceğine dikkat çekti.
Açıklamada, internetin geleneksel basın ve medya organları gibi kontrol edilecemeyeceği kaydedilerek, “Bu teknik bir gerçektir. Bütün dünya internetin yapısına uygun kontrol mekanizmalarını oluşturmaya çalışmaktadır. Türkiye de bu konuda olsun kabuğunu kırıp bu arayışa katılmalı ve dünya ile beraber ortak aklı arayabileceğini, bulabileceğini göstermelidir” denildi.
İnternet üzerinden işlenen suçların, mevcut düzenlemelere göre cezalandırılması istenerek, milletvekillerine, “internet konusunda aceleci ve zarar verici bir düzenlemeden kaçınınız. Gerekli görülen düzenlemeler üzerinde kamu, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve İnternet Kurulu olarak beraberce çalışalım” önerisi getirildi.
Yorumlar kapatıldı.