Bir “seçim anketi” düzenleyerek, HyeTert olarak bugüne kadar hiç denenmemiş birşeyi denemeye karar verdik. “Sanal” olmanın böyle interaktif faydaları olduğu kesin…
Anketten beklentimiz seçimi kimlerin kazanacağını belirlemek ya da tahmin etmek değil, seçim süresince HyeTert’de yayınladığımız röportajlar doğrultusunda HyeTert okuyucularının tercihlerini belirlemekti. Acaba sadece HyeTert okuyucuları bu seçimlere katılıyor olsalardı, acaba sonuçlar nasıl olurdu. Olaya bakışımızı ve anketin amacını açıklayan bir yazıyı da her oy kullanmaya çalışanın karşısına çıkararak kendimizi anlatmaya çalıştık.
Ancak insanların genel “etik” çerçevesinde davranmalarını beklememiz boşunaydı. Sadece “cookie” teknolojisini kullanarak ankete iki defa katılmayı önleyeceğimizi düşünüyorduk. Güvenlik için çok fazla uğraşmadık en baştan. Aslında ortaya koyuş biçimimizden dolayı zaten ankete kimsenin birden fazla katılacağını düşünmüyorduk. HyeTert’in içinde bulunan herkes de zaten bir defa oy kullandı ve sonrasında da anket sonuçlarını izlemeye koyulduk.
Internette “hacking” çok yaygın bir durum, ancak bizim gibi tarafsız ve sadece faydalı olma gayretindeki bir sitenin böyle bir durumla karşı karşıya kalacağını düşünmemiştik. Bazıları korumanın “cookie” sayesinde olduğunu keşfeder keşfetmez kendi adaylarına (belki de kendilerine) durmaksızın oy yollamaya başladılar. Öyle ki biz Murat Özkan ile birlikte diğer işlerimizi bırakıp tüm gün anketin güvenlik açıkları ile uğraşmak zorunda kaldık. Ancak baktık ki olacak gibi değil, önce anketi “sıfırladık”, sonra da akşam saatlerinde kendi haline bıraktık. Tabii bu arada durmaksızın gelen “niye durdurdunuz, niye sıfırladınız?” telefonlarını burada hiç anlatmıyorum…
Cuma akşamı anketi sonuçlandırdık, ancak olayın böyle keyifsiz gelişmelere sebep olması bizi anket için bir yorum yazısı yazmamaya yönlendirdi. Bu arada Jamanak gazetesi de anketin seyrine ilişkin bir yazıyı – bizim anket ile ilgili düşündüklerimizi okumadıklarından olacak – sanki “seçimin nabzını” tutmak gibi bir niyetimiz varmış gibi yayınlamış.
İnsanlar hep belirli kurallarla sınırlandırıldıklarında mı etiğe uyacaklar? Yoksa artık başkalarına saygı gösterip, etiğe uygun davranmayı kendilerinden bulabileceklermi? Ne zaman toplum olarak ilkelliklerimizden kurtulacağız?
Sonuçta birileri anketden önde çıktı, bazıları da seçimden. Ancak önemli olan seçim sonuçlarının Türkiye Ermenileri’ne fayda getirip getirmediği. (Biz anket sonuçlarından HyeTert’i takip edenlerin neleri istediğini çıkaramadık, malum sebeplerden…) Toplumun aşağıyı gösteren ibresinin yukarı dönmediğini anlamak için tahmini seçmenlerin sadece üçte birinin seçime katıldığını gözlemlemek yeterli.
Bir dahaki seçimde oy kullanacak kimse kalacak mı? Ne dersiniz?
Yorumlar kapatıldı.