İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ayşe Göktürk Tunceroğlu: ‘Profesörün fendi…’ – Türkiye Gazetesi

Ayşe Göktürk yazısında Turkish Forum’un son günlerde Halil Berktay’ı hedef alan çalışmalarından bahsediyor. Yazının tamamı şöyle…

İnternet üzerindeki en güvenilir bilgi kaynaklarımızdan Turkish Forum kaç haftadır Sabancı Üniversitesi öğretim üyelerinden profesör Halil Berktay’ın Mart ayında Almanya’da yapılan bir sempozyumda, ayrıca Fransız L’Express gazetesinde ve en son olarak İngiltere’nin The Times gazetesinin ilâvelerinden The Times Higher Education Supplement’te Ermeni soykırımı iddiasını destekleyen görüşler ileri sürdüğünü duyuruyor. Henüz bildiklerimiz bunlar. Belki daha başka yerlerde de konuşmuş yahut konuşturulmuştur. The Times’ın adı geçen ilâvesinin 27 Nisan tarihli nüshasındaki yazının başlığı şöyle: “Gizli Türk Arşivleri Soykırım İddialarını Destekleyebilir” Yazıyı Dorian Jones İstanbul’dan göndermiş. İşte bizim sayın profesörün bu konudaki görüşleri: “Arşivleri denetleyenler, Türkiye’nin iyiliği gibi son derece dar görüşlü milliyetçi bir anlayışla hareket ediyorlar. Türkiye’nin dostu olarak gördükleri kişilere arşivlere giriş hakkı veriyor, düşman olarak gördüklerine vermiyorlar. O döneme ait bazı arşivlere ulaşmanın tamamen yasaklanmış olduğunu biliyoruz.”
Berktay, sözde soykırım iddialarını ispatlayacak bir belge bulunabileceğinden şüpheli: “Paşadan gizli teşkilâtlara yazılmış, Ermenilerin katledilmeleri yönünde verdiği emirleri ihtiva eden bir belge arıyorsanız, bence böyle bir belge yoktur. Tıpkı Yahudi soykırımını emreden, Hitler imzalı herhangi bir belge bulunmadığı gibi. Ancak katliamı devletin emrettiğini iddia edenleri destekleyecek yeteri kadar delil zaten mevcuttur.”
L’Express gazetesinde de benzer lâflar etmiş: “1915 olayları üzerindeki tabudan kurtulmalıyız. Onyıllardır Türk kamuoyu aynı ninni ile uyutulmuştur. Acı gerçekleri ortaya koyan tonlarca doküman vardır.”

Yıllardır ABD’deki eyalet meclislerinden Ermeni tasarıları geçmesin diye çırpınan, “Maryland’de tasarı oylanıyor, ha gayret!.. California’da görüşülüyor, hadi oraya destek… Virginia’da durum şöyle, koşun!” diyerek çırpınan bizlerin suratına bu sözler tokat gibi indi. Hem de Ermeni katliamlarını tel’in maksadıyla başlatılmış Türk Günü yürüyüşlerinin 20’ncisine hazırlandığımız bugünlerde… Sabancı Üniversitesi’nin mütevelli heyeti bu duruma ne diyor? Elemanından yazılı veya sözlü bir ifade almayı düşünüyor mu? YÖK herhalde durumdan haberdardır ve herhalde “ilim hürriyeti” dairesinde değerlendirmektedir. Bence bunun adı ilim hürriyeti değil, çifte standarttır. Zira ilim hürriyeti istediğinize dağıttığınız ulûfe değildir. Halil Berktay’a da; Türk, Avrupalı, Amerikalı bunca tarihçi ilim adamının ortaya koyduğu tonlarca belgeyi görmezden gelerek kime hizmet ettiğini sormak isterim. İlim hürriyeti, ilim adına milletinizin, devletinizin kuyusunu kazmak değildir. Arşivlerimizin tamamı hâlâ açık değilse, bu onları gizlediğimizden değil, tembelliğimiz ve ilgisizliğimiz yüzünden tasnif işini tamamlamamış olduğumuzdandır. Türk kamuoyu bu konuda hiç uyutulmadı. Çünkü, olayları bizzat yaşayanlar, onların çocukları, yakınları halen hayatta. Asıl sizi birileri uyutuyor olmasın!

Yorumlar kapatıldı.