İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Avrupa Konseyi’nde ittifaklar savaşı

Türkiye’nin 1949’dan beri üyesi olduğu Avrupa Konseyi’ne kısa bir süre önce üye olan Azerbaycan ve Ermenistan’ın bu kuruma girmesi, ‘ittifaklar savaşı’ getirdi.

İngiltere, Yunanistan ve Rusya ile gizli bir ittifak oluşturan Ermenistan, 24 Nisan’da ‘Soykırımı Türkiye tanısın’ mesajının yer aldığı bir yazılı deklarasyonu imzaya açtı. Deklarasyona İngiliz, Yunan ve Rus parlamenterleri destek verdi. Fransa’dan hiçbir imzanın yer almaması dikkati çekti. Deklarasyonu 77 parlamenter imzaladı.

Azerbaycan da, Ermeniler tarafından Azerilerin soykırıma uğratıldığını belirten karşı deklarasyonu imzaya açtı. Deklarasyonda 1918’den beri Azerilerin sistematik olarak soykırıma uğradığı anlatıldı ve bu durumun Avrupa Konseyi tarafından tanınması istendi. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ndeki tüm TBMM üyeleri Azeri deklarasyonuna destek verdiler. Bazı İngiliz, Polonya, Bulgaristan, Arnavutluk, Norveç ve Makedonyalı parlamenterler de imza attılar. 37 parlamenterin imzasıyla deklarasyon ilgili komisyona havale edildi. Türk ve Azeri ittifakı bununla kalmayarak, Ermenistan ve Dağlık Karabağ’daki savaş tutuklularının ve esirlerin serbest bırakılmasını talep eden bir başka deklarasyonu imzaya açtılar. Bu kez İspanya, Ukrayna, İsveç, Macaristan ve Avusturya’dan da bazı parlamenterlerden de destek buldular. İmza sayısı 30’u geçti.

Karşı ittifak boş durmadı. KKTC’de uyuşturucu kaçakçısı sıfatıyla tutuklanan bir Rum’un serbest bırakılmasını talep eden yeni bir yazılı deklarasyonla ortaya çıktı. İmza sayısı 38’i buldu.

AKPM’deki 300’ü aşkın üyenin çoğunluğu ise, AKPM’de yaşanan bu ‘ittifak savaşı’nda yerlerini bulmakta zorluk çekti. Çoğunluk, karşılıklı deklarasyonlara imza atmayarak ‘bağımsızlığını’ korumayı tercih etti. İlgili komisyonlara havale edilen yazılı deklarasyonlar hakkında, komisyon gerekli bulursa rapor hazırlanmasına karar veriyor. Bu şekilde konu AKPM genel kurulunun gündemine giriyor.

Yorumlar kapatıldı.