İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hürriyet: Fransız soykırım yasası Cezayir’den döndü

Şaban SEVİNÇ / ANKARA

Fransa’nın sözde Ermeni soykırımını tanıyan yasayı kabul etmesine karşılık TBMM’de beş ayrı teklifle başlatılan misilleme harekatı, Cezayir’i rahatsız etti. DSP milletvekili Zafer Güler, Cezayir Büyükelçilik yetkililerinin kendisine, ‘Biz böyle bir yasa istemiyoruz. Fransa ile iyi ilişkilerimiz var’ dediğini aktardı.

İçişleri Komsiyonu’nun dünkü toplantısına katılan Dışişleri Komisyonu Üyesi DSP’li Zafer Güler, ‘Fransa’nın Cezayir’de soykırım uygulayıp uygulamadığına TBMM’nin karar vermesi yanlış olur’ dedi. Güler, Cezayir’in bağımsız bir devlet olduğunu ve ayrıca Fransa ile de iyi ilişkileri bulunduğunu hatırlatarak, ‘Ben Cezayirliler ile konuştum, bu yasa tekliflerine sıcak bakmıyorlar’ dedi.

Fransa’yı ‘Cezayir’de soykırım yapmakla’ suçlayan yasa tekliflerine karşı Cezayir Büyükelçiliği yetkilileri, bir milletvekili aracılığıyla, ‘Biz böyle bir yasa istemiyoruz. Fransa ile iyi ilişkilerimiz var’ görüşünü TBMM’ye iletti. Bunun üzerine İçişleri Komisyonu, Başkanlık Divanı’na yeni bir yasa metni hazırlaması konusunda yetki verdi.

DSP’li Zafer Güler şöyle konuştu: ‘Parlamentolararası Birlik toplantılarda karşılaştığım Cezayirli milletvekilleri beni bu yasayı çıkarmayın diye uyardılar. Ayrıca Cezayir Elçiliği yetkilileri de bana aynı şekilde ricada bulundu. Adamlar Ermeni meselesine karıştırılmak istemiyor. Bizi bu işe alet etmeyin diyorlar.’

REZİL OLURUZ

Güler, Cezayir’deki yabancı sermayenin yüzde 80’inin Fransız olduğunu, Fransa’daki yabancıların yüzde 80’inin ise Cezayirli olduğunu bildirdi. Güler, ‘Cezayir’le Fransa’nın ilişkisi o kadar ileri ki, iki ülke arasında vatandaşlarının serbest dolaşımı anlaşması bile var’ dedi. Güler, ‘Yarın biz bu yasayı çıkardığımızda Fransa, bir-iki Cezayirli yetkiliye açıklama yaptırıp ’Biz Türkiye’nin çıkardığı bu yasayı tanımıyoruz’ dedirtebilir. O zaman dünyaya rezil oluruz’ dedi.

Yorumlar kapatıldı.