İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Avrupa Konseyi’nde Ermenistan’a soykırım suçlaması

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) üyesi 29 parlamenter, “Ermenilerin Azerilere karşı soykırım yaptığının tanınmasını” isteyen bir girişim başlattı.

AKPM’de yazılı bir deklarasyon olarak hazırlanan girişime su ana kadar, 12 Türk, 8 Azeri, 2 Arnavut, 2 İngiliz, 1 Lüksemburglu, 1 Polonyalı, 1 Bulgar, 1 Makedon ve 1 de Norveçli parlamenter destek verdi.

“Ermeniler tarafından Azeri nüfusuna karşı düzenlenen soykırımın tanınması” başlıklı deklarasyonda, Ermenilerin “Büyük Ermenistan yaratmak hedefiyle 1905-1907 yılları arasında Azerileri katletmek için planlar yaptıkları” ve “Mart 1918’de Baku, Semakha, Guba, Dağlık Karabağ, Zangezur, Nahcivan, Lenkoran ve Azerbaycan’ın diğer yörelerinde Azeri nüfusa karşı etnik temizlik operasyonuna giriştikleri” belirtiliyor.

Azerilerin 1948-1953 yılları arasında, “tarihi toprakları olan bugünkü Ermenistan’dan Azerbaycan’a sürgün edildiklerinin” de vurgulandığı deklarasyonda, bu sürgün operasyonunun Dağlık-Karabağ olaylarının başladığı 1988 yılından sonra tekrarlandığı da hatırlatılıyor.

Deklarasyonda, Ermenilerin 26 Şubat 1992 tarihinde Hocali kentini ve bu kentte yaşayan Azeri nüfusu “katlettikleri” de bildiriliyor.

“Dağlık-Karabağ’daki Ermeni ayrılıkçıların Azeri topraklarının yüzde 20’sini işgal ettiklerinin” de belirtildiği deklarasyonda, 43 Avrupa ülkesinin parlamenterlerini bir araya getiren Avrupa Konseyi Parlâmenterler Meclisi’ne, “19’uncu yüzyılın baslarından bu yana Ermenilerin Azerilere yönelik soykırım operasyonu yürüttüklerinin resmen tanınması için girişim başlatma” çağrısında bulunuluyor.

Deklarasyonun bu aşamada bir yaptırım gücü ve bağlayıcılığı bulunmasa da, uluslararası bir platformda “Azerilere yönelik Ermeni soykırımının tanınması için ilk girişim olması” özelliğini taşıması açısından siyasi öneme sahip.

Yorumlar kapatıldı.