İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

New York’da 24 Nisan…

New York’da Times Square’de 24 Nisan “sözde” Ermeni Soykırımı’nı anma etkinlikleri bu sene 22 Nisan Pazar günü gerçekleştirildi. Mardiros Merdinoğlu’nun izlenimlerini de eklediği haber ve fotoğraflarını yayınlıyoruz.

24 Nisan “sözde” Ermeni Soykırımını Anma Mitingi, New York’taki Times Square’de toplanan genç, yaşlı binlerce kişinin katılımıyla 22 Nisan pazar günü yapıldı. Güneşli bir havada yapılan, ve yaklaşık 3,5 saat süren gösterilere çocuk, genç, yaşlı binlerce Ermeni- Amerikan vatandaşı katıldı. Mitingi “Vartan’ın Askerleri” (Knights of Vartan) adlı kuruluş organize etti.

Bu seneki etkinliği önceki yıllardan ayıran en önemli nokta gösterilere gençlerin çok daha fazla rağbet etmesiydi. Bunda Fransız Parlamentosu’nun geçtiğimiz aylarda “sözde” Ermeni soykırımını tanıyan bir yasayı kabul etmesinin de önemli bir rolü olduğu söylenebilir. Yoğun genç katılımının yanında, miting Amerikalı politikacıların da hücumuna uğradı. Özellikle seçim bölgelerinde yoğun Ermeni seçmen kitlesi bulunan politikacılar ve önümüzdeki dönem New York Belediye Baskanlığı için yarışacak adaylar da mitinge katılanlar arasındaydı.

Mitingde söz alan politikacılar, her sene duyulmaya alışılmış olan sözleri tekrarlarken, en çok alkışı alan konuşma Harvard Üniversitesi öğretim üyelerinden James Russell’dan geldi. Russell’ın, gayet düzgün bir Ermenice ile tamamladığı konuşması uzun uzun alkışlandı. Ayrıca Başkan Bush’un 24 Nisan’ı anma bildirisine “soykırım” kelimesini eklemesi isteği pek çok kez dile getirildi ve Fransa’nın tavrının diğer dünya ülkelerine de örnek olması gerektiği vurgulandı.

Times Square özellikle New York’a gelen turistlerin uğrak noktalarından. Bu yüzden çok sayıda turist ve bu olaylar konusunda bilgili veya bilgisiz yüzlerce Ermeni olmayan Amerikan vatandaşları da mitingi izlediler.

Televizyon kanalları da özellikle yoğun politikacı katılımından dolayı mitinge geniş yer verdiler. Bir televizyoncu ordusu mitingi takip etti ve CBS kanalının haber bülteninde mitinge yer verildi. Ermeni Radyo Saati de mitingi canlı olarak dinleyenlerine duyurdu.

“Sözde” Ermeni Soykırımı, New York ve çevre eyaletlerde diğer toplantı ve mitinglerle de anıldı. Bunlardan en önemlilerinden biri de Columbia Üniversitesi kampüsunde geçen hafta içinde gercekleştirilen anma töreniydi. Törene katılan Ermeni-Amerikan öğrenci gençler, atalarının yaşamış olduğu acıları unutmadıklarını söylediler. Katılımcılar 1915’de yaşamlarını yitirenleri ellerinde mumlarla şiirler okuyarak andılar.

Yorumlar kapatıldı.