İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye Gazetesi : KİN KUSTULAR

Türkiye Gazetesi 24 Nisan sebebiyle düzenlenen Dünya’nın çeşitli bölgelerinde düzenlenen gösterileri “Kin Kustular” başlığıyla duyurdu. Haberin tamamı şöyle…

Az sayıda Ermeni’den oluşan bir grup, Rusya’nın başkenti Moskova’da Türk Büyükelçiliği önünde, sözde soykırımı anma günü bahanesiyle gösteri yaptı.

Moskova valilik yetkililerinden öncedn izin alınarak yapılan gösteriye yaklaşık 30 kişi katıldı. Gösteri sırasında polis küçük çaplı tedbir alırken, Büyükelçilik önündeki yolun da trafiğe kapatılmaması sağlandı. Gösteriye, terör örgütü PKK’nın Moskova’daki faaliyetlerinde sık sık ön plana çıkan birkaç kişinin de katıldığı gözlendi. Göstericiler sık sık, Daşnaksütyun adlı aşırı uçtaki Ermeni partisinin marşlarını söylediler.

Türkiye’den toprak istediler

İran’ın başkenti Tahran’da da sözde soykırımı anma gerekçesiyle yürüyüş düzenlendi. Tahran’ın merkezindeki Kutsal Sarkis Ermeni Kilisesi’nde sabah düzenlenen törenden sonra göstericiler, B.M. Tahran Temsilciliği önüne kadar yürüdü. Türkiye, ABD ve NATO aleyhine sloganların atıldığı ve pankartların taşındığı yürüyüşe katılanların, Türkiye’den toprak talep eden sloganların yazılı olduğu tişörtler giymesi ve sloganlar atması dikkati çekti.

“Türkler de kabul etsin”

İranlı Ermeniler de yürüdü

İran’ın başşehri Tahran’ın merkezindeki bir kilisenin önünde toplanan 10 bin civarında İranlı Ermeni, “Türkiye cinayet işliyor, Amerika himaye ediyor, faşist Türk devletine ölüm, Şehit Ermeniler yolunuz devam ediyor” gibi sloganlar atarak daha sonra Birleşmiş Milletler’in Tahran bürosuna doğru yürüdüler. İran Dini lideri Hameney ve Cumhurbaşkanı Hatemi’nin resimlerini taşıyan Ermeni protestocular, İran’ın da Fransa gibi 24 Nisan’ı “Ermeni soykırımı” günü olarak kabul etmesini istediler. Ermenistan’ın Tahran Büyükelçisi, Ermeni Başpiskoposu Sebu Serkisiyan ve İranlı Ermeni Milletvekili Leon Davidiyan’ın da katıldığı törende, ölenlerin anısına yapılan heykele çiçek bırakan Ermeniler, BM karargahı önünde bildiri okuduktan sonra dağıldı.

Yunanistan’da Türk bayrağı yaktılar

Sözde Ermeni soykırım günü dolayısıyla yaklaşık 350 Ermeni, Yunanistan’ın başkenti Atina’daki Sintagma Meydanı’nda toplanarak gösteri yaptı. Atina Meclis Binası’nın bulunduğu meydanda toplanan Ermeni göstericiler, Türkiye aleyhinde sloganlar attı. Ermeni grup, TSİ 14.00 sularında başkent trafiğini felç ederek, Atina’daki Türkiye Büyükelçiliği’ne doğru yürüyüşe geçti. Türk Büyükelçiliği’nin bulunduğu sokağa ulaşan ve elçiliğin kapısına Ermeni bayrağı asmak isteyen göstericiler, Yunan polisinin engeli ile karşılaştı. Yaklaşık 50 kadar genç göstericinin, polis kordonunu aşarak büyükelçiliğe doğru koşma girişimi de bölgede geniş güvenlik tedbirleri alan Yunan polisi tarafından önlendi. Bunun üzerine Ermeni göstericiler Türk bayrağını yakarak, “Topraklarımızı geri istiyoruz”, “Türkiye soykırımı tanısın” şeklinde sloganlar attı. Aralarında çok sayıda küçük çocuğun bulunduğu göstericiler, Türk Büyükelçiliği önünde milli marşlarını okuduktan sonra olaysız dağıldı.

Koçaryan’ın sinsi planı

Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan, sözde soykırım yıldönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, “Ermeni soykırımının uluslararası düzeyde tanınması, dünyanın dört bir yanındaki Ermeniler’in bu yöndeki beklentileri doğrultusunda, ülkemizin dış politikasının gündeminde kalmaya devam etmektedir” dedi. Ermenistan Haber Ajansı Armenpress’in haberine göre, Koçaryan, sözde soykırımın tanınmasının yalnızca Ermeniler’in “tarihsel adaletin yerine gelmesi arzuları” ile ilgili olmadığını, aynı zamanda, “bölgesel kalkınma ve gelişmenin, Ermenistan’ın komşularıyla ilişkilerinin normalleşmesinin de ön koşulu olduğunu” öne sürdü. Ermenistan’daki “Soykırım Müzesi”nin müdürü Lavrentıy Barsegyan da, Ermenistan yönetiminin, “tazminat talebini” gündeme getirmesi gerektiğini söyledi. Bu arada, başkent Erivan’da SSCB döneminde inşa edilen “Soykırım Anıtı”nda, başta Koçaryan olmak üzere, birçok yetkilinin de katıldığı etkinlikler düzenlendi.

Ermenistan’da, “24 Nisan sözde soykırım günü” nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Sözde soykırım günü dolayısıyla program akışında değişiklik yapan Ermeni Devlet Televizyonu, canlı yayına çıkardığı bölücü terör örgütü PKK yandaşlarının iftiralarına geniş yer verdi. Canlı yayında kin kusan terörist örgüt yandaşları, Türkiye’ye yönelik ağır iftiralarda bulundular. Türkçe konuşan bir PKK’lı, Ermeni halkının acılarını paylaştığını söyledi.

ABD’de soykırım töreni

ABD Temsilciler Meclisi’nin Ermeni lobisine mensup üyeleri, Ermeniler’in sözde soykırımı anma günü kabul ettikleri Kongre binasında bir tören düzenledi.

Anma günü önerisi, Ermeni lobisine mensup, Cumhuriyetçi Parti Michigan milletvekili Joe Knollenberg ve Demokrat Parti New Jersey milletvekili Frank Pallone tarafından Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’na sunuldu. Tören, meclisin gündemindeki konuların ele alınmasının ardından, isteyen milletvekillerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Törene ise, Ermeni lobisine mensup yaklaşık 100 milletvekili bulunmasına karşılık, 26 milletvekilinin katıldığı bildirildi. Törene katılanlar arasında, geçen yıl Temsilciler Meclisi’nde de, sözde Ermeni soykırımı tasarısını sunan Demokrat Parti New Jersey Milletvekili George Radanovich ve Demokrat Parti Missouri Milletvekili David Bonior’un yanı sıra, geçen yıl Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komitesi’ne başkanlık eden Benjamin Gilman vardı. Ermeni örgütleri, Başkan Bush’u, sözde soykırımı tanıması için mesaj yağmuruna tutarken, ABD’deki Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi temsilcilerinin düzenlediği kampanya çerçevesinde Bush’a mesaj gönderen Türkler, haksız soykırım iddialarının tanınmasının doğuracağı sakıncaları anlattılar.

Bush, oyuna gelmedi

ABD Başkanı George Bush, Ermeniler’in yoğun kampanyasına karşılık, Birinci Dünya Savaşı sonrası Ermeniler’in çektiği acıları anan açıklamasında, ‘’soykırım’’ sözcüğünü kullanmadı. ABD’deki Ermeniler’in yoğun baskı kampanyasına karşılık Başkan Bush, kendisinden önceki ABD başkanlarının 24 Nisan bildirilerinde yayınladığı ‘’katliam’’ kelimesini bile kullanmaktan kaçınırken, sadece ‘’Ermeniler’in öldürülmesi’’ deyişine açıklamasında yer verdi. Başkan Bush, açıklamasında, ‘’bugün tarihin en büyük trajedilerinden birinin anıldığı bir gün. Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarında yaklaşık 1.5 milyon Ermeni’nin zorla göç ettirildiği ve öldüğü tarih’’ ifadesini kullandı.

Temsilciler Meclisi’nde tören

Bu arada ABD Temsilciler Meclisi’nin Ermeni lobisine mensup üyeleri, Ermeniler’in sözde soykırımı anma günü kabul ettikleri Kongre binasında bir tören düzenledi. Anma günü önerisi, Ermeni lobisine mensup, Cumhuriyetçi Parti Michigan milletvekili Joe Knollenberg ve Demokrat Parti New Jersey milletvekili Frank Pallone tarafından Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’na sunuldu. Tören, meclisin gündemindeki konuların ele alınmasının ardından, isteyen milletvekillerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Törene ise, Ermeni lobisine mensup yaklaşık 100 milletvekili bulunmasına karşılık, 26 milletvekilinin katıldığı bildirildi.

Yorumlar kapatıldı.