Alman Demokratik Sosyalizm Partisi PDS, Federal Meclis’ten, Türkiye’ye Ermeni soykırımını tanıması için baskı yapmasını istiyor.
Ancak iki hükümet partisi SPD (Alman Sosyal Demokrat Partisi) ve Yeşiller, bunun için Meclis’e verilecek bir önergenin sorumluluğunu taşımak istemiyorlar.
PDS’nin Meclis Grubu Avrupa Politikası Sözcüsü Uwe Hiksch, Perşembe günü, Osmanlı devletinin Ermeniler’e soykırım uyguladığını iddiasını içeren ve bunun Türk hükümeti tarafından tanınmasını talep eden önerge taslağını Meclis’e sundu.
Önerge taslağının Meclis’te grupları olan partiler tarafından tartışılmasını isteyen Hiksch, tartışmanın duygusal olmaması, bütün parti meclis grubu sözcülerinin bu tartışmaya katılması gerektiği görüşünde. Hiksch’in hazırladığı taslakta sadece, Türkiye’nin Ermeni soykırımı iddiasını kabul etmesi değil, Almanya’nın da, Osmanlı Devleti’ne yardım ettiği için Ermeni halkından özür dilemesi gerektiği öne sürülüyor.
Almanya’nın da tarihle bir kez daha yüzleşmesini isteyen PDS’li politikacı, Türkiye’nin soykırımı tanıması ile ilgili kısa vadede yapılacak oylamadan ziyade, uzun vadede böyle bir tartışmanın gündeme gelmesinden yana. Sosyal Demokrat ve Yeşiller’den birkaç milletvekilinin de söz konusu tartışmaya sıcak baktığı belirtiliyor. Ancak başta Alman gazeteleri olmak üzere konu ile ilgilenen uzmanlar, PDS Avrupa Politikası Sözcüsü’nün geniş bir çoğunluğu sağlayacağına inanmıyorlar.
Partilerin Meclis Grubu Dış Politikası Sözcüleri’nin yanı sıra, Yeşiller Partisi Milletvekillerinden Cem Özdemir’in de böyle bir önergenin verilmesine karşı olduğu gelen haberler arasında. Özdemir, Frankfurter Allgemeine Zeitung’a konu ile ilgili olarak verdiği demeçte, Federal Meclis’in Türkiye’ye bu konuda didaktik davranmaktan kaçınması gerektiğini vurguladı. Alman politikacılarının, Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin gerginleşmesini istemediğini vurgulayan Özdemir, Türkiye’nin Fransa’ya gösterdiği sert tepkiler kadar, Almanya’nın geçmişe yeniden yüzleşmesinin de gündeme geleceğini hatırlattı.
Yorumlar kapatıldı.