İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dikran Gülmezgil ile Karagözyan ve Seçimler konusunda röportaj yaptık

Sizin bu dönemde Karagözyan yönetimine talip olma sebepleriniz nelerdir? Bu yönetimin yaptıkları ve yapmayı vaat ettiklerini mi yetersiz görüyorsunuz? Ayrıca neden Karagözyan?

5 sene önce ekonomik açıdan bugünkü düzeyde değildim fakat o tarihte de cemaatin bir ferdi olarak cemaatin işleri ile ilgileniyordum. Bu dönem içerisinde ekonomik yönden daha iyi bir duruma gelince, ihtiyacı olan cemaat kurumlarımıza maddi yardımlarda bulundum. Belli bir süre sonra sadece para vermek insanı tatmin etmiyor. Diğer çalışanların eksikliklerini görüp uyardığımızda, belki dinliyorlar, saygı gösteriyorlar ama uyarılarımızı dikkate almıyorlar. Parayı kullanma yöntemlerini ve becerilerini beğenmiyorum. Aksıyan yerlerde birşeyler yapmak gerekiyor. Eleştirince de “Dışarıdan gazel atmak kolay” diyorlar. Biz de artık “dışarıdan gazel atmayalım” diyoruz. Neden diğer kurularımız değil de Karagözyan diye sorduğunuzda, cevabı bu okulun bana çok şey verdiği ve kendimi bu okula karşı borçlu hissetmem. Bu seçimlerde başka yerlerden de teklif geldi ama kabul etmedim. Karagözyan’da 5 sene okudum. Hayata beni hazırlayan yer orası, 7-11 yaşlarım burada geçti, eğitim aldım ve bu eğitim beni hayata hazırladı. Kendimi bu nedenle borçlu hissediyorum.
Mevcut yönetim ile maddi ve manevi ilişkilerim oldu. Karşılarına 16 yıl boyunca bir rakip çıkmamış ve yönetimde kalmışlar. Bu dönem de bana geldiler ve beraber çalışma teklifinde bulundular. Ben de kendilerine yönetimlerini başarısız gördüğümü söyledim. Ama uzlaşmaya da sıcak baktım. Yönetimde oldukları sürece bazı konularda onlarla birlikte çalıştığım için bazı yanlışlarını görme fırsatım oldu.

Diğer yönetim ile nerelerde ayrılıyorsunuz? Sizin projeleriniz nelerdir?

Eğitim bazında yapmak istediklerimiz benzeşiyor. Bu vaatlerinin ne kadarını yapabilirler, bunun için 16 yılda yaptıklarına bakmak fikir verebilir. Ben iddia ediyorum, onların 16 yılda yaptıklarını biz 6 ayda yaparız! Şimdi programlarını açıklıyorlar, kendilerine sorun peki bu yapacaklarını neden yönetimde iken yapmadılar? Daha bilgisayar laboratuarı bile yeni yeni açıldı. Eskiden folklor yapardık, haftanın 4 günü folklor çalışmalarımız vardı. O zamanlar dernek ile okul arasında bir kapı vardı. Bu kapıdan derneğe girip çıkabiliyorduk. Şimdi o kapı iptal edilmiş yerine duvar örülmüş, geçme imkanı yok. Derneğin okul yönetimi ile hiçbir ilişkisi yok. Derneği okul öğrencilerinin kullanması lazım. Derneğin sahnesinde hep diğer okullarımızın gençlerinin yaptıkları gösteriler oluyor, neden bizim çocuklarımızın hiç gösterisi olmuyor? Bu çocukların ne eksiği var? Bizim zamanımızda hep kültürel çalışmalarımız olurdu, haftada bir şabig giyerdik ve o günü iple çekerdik. Eğitim kalitesini arttırmak için eğitmen kadrosunu güçlendirmek gerekir, bu da maddi şeyler vermekle olur. Ayrıca size verdiğimiz dökümanda projelerimizi görebilirsiniz (bkz. yazının sonu…)

Karagözyan’ın geçmişten getirdiği bir “yetimhane” olma geleneği var, şu anda da öğrencilerden eğitim ücreti alınmıyor. Siz nasıl bir geleneğe sahip çıkacaksınız ve ne yönde devam edeceksiniz?

Karagözyan’da hiçbir öğrenciden para alınmaz bu böylece devam edecektir.

Kınalıada Yaz kampı uzun senelerdir benzer bir yapıda faaliyet gösteriyor. Bu yaz kampının geliştirilmesi yönünde projeleriniz var mı?

Dinlenme Evi bütün cemaatin ortak varlığı. Bütün okullarımız kampa göndermek istedikleri çocukların listelerini hazırlar ve gönderir. Böylece Dinlenme Evi oluşur. Dinlenme Evi’nin yönetimi Karagözyan derneğinin uhdesindedir. Biz, okul yönetimi olarak Dinlenme Evi’nin daha bilinçli ve cemaat çocuklarına azami faydayı sağlayacak yönde yönetimini sağlayacağız. Dernekle diyaloğu geliştirerek kopukluğu ortadan kaldıracağız.

Okul binasının geçen seneki tadilatında bazıları neredeyse tüm paraları sizin harcadığınızı, bazıları ise sizin küçük bir yardımda bulunduğunuzu söylüyor. Bu konuda lütfen insanları aydınlatırmısınız?

Önemli olan parayı harcamak değil organizasyon. Zaten tadilat fikri de benden çıkmıştı. Yapılacak işler için gerekli olan parayı ve malzemelerin çeşitli hayırsever arkadaşlardan temini için bizzat ben uğraştım. Ayrıca kendi katkım da oldu tabii. Ancak bu, “Yönetim hiçbirşey yapmadı” demek değil, onlar da bütçeleri dahilinde katkıda bulundular. Yine de bir taraftan da hem “paramız var, madağa ihtiyacımız yok” diyorlar hem de her masraf için bir sponsor arıyorlar. Bunu da sorgulamak lazım.

Listenizi nasıl oluşturdunuz?

Liste elemanları da seçilirken bir şirket yönetimi şeçilirken gösterilen özenin gösterilmesi gerekir. Biz bunu yapmaya çalıştık. Nişan Kara 15 yıl bu ve benzeri görevlerde bulunmuş, 1.5 dönem Karagözyan yönetiminde bulunmuş tecrübeli bir büyüğümüz… Selma Hanım yıllarca Karagözyan’ın ve çeşitli kurumlarımızın kadınlar kolunda çalışmış birisi… Arman Polat herkesin tanıdığı bir parerar, emekli, artık sadece parerar olarak kalmak istemiyor. Roy kardeşimiz ile Selma Hanım sayesinde tanıştık. Örneğin, Karun Kovan’ı Nişan Kara önerdi… Diğer arkadaşlara da benzer şekilde ulaştık.

Karagözyan’ın arsasının değerlendirilmesi ile ilgili birçok spekülasyon olduğunu biliyoruz. Şimdiki yönetim kiracısıın hazır olduğunu ve bunu yürürlüğe koymak için seçim sonuçlarını beklediğini söylüyor. Sizin bu konudaki tasarruflarınız nelerdir?

Yeni yönetim 15Milyar aylık kira ile kiracı bulduğunu ilan etti. Bu değer gerçek değerinin çok altındadır. Arsa konusunda ana düşüncemiz, arsanın Karagözyan inisiyatifinde kalmasını sağlamak. Hali hazırdaki yönetime bu arsayı değerlendirmek isteyen insanlar buldum ve onları tanıştırdım. Projeler oluşturuldu, görüşmeler yapıldı. Prefabrik alışveriş merkezi yaptırıp kira alacaktık, hem de yerin altına yaptıracağımız otoparkı işletecektik. Ancak mevcut yönetim bu projeyi kabul etmedi. Buna saygı duyuyorum.
Halen 200 kadar işportacı otopark bölümünün kiracısına, kişi başına 100Milyon kira ödemektedir. Sadece bu 20Milyar gibi bir para yapar, otoparktan alınacak kira bunun içerisinde değil bile… Biz bu 200 kişiyi sokağa atamayız, kendileri ile masaya oturup, okula tek kuruş masraf olmadan, kendilerine projesini bizim hazırlatacağımız modern ve temiz bir pazar yeri yapmalarını isteyeceğiz. Bu dükkanlardan da kira olarak 200-250Milyon gibi son derece makul bir rakam alacağımızı düşünüyoruz. Sadece buradan toplam olarak 40-50 Milyar yapar. Ayrıca otoparkı da bir vakıf-dernek kurup kendimiz işleteceğiz, toplam olarak aylık 80Milyar gibi bir gelir hedefliyoruz.

Sizin Yönetiminiz “Vakıf Yönetimine” nasıl değişiklikler getirecek?

Genç bir yönetim kurulu oluşturmaya çalıştık, tabii deneyimli insanları da aramıza alarak. Eski yönetimden bütçelerini öğrenmek için 3 sefer talepte bulundum, ancak vermediler. Biz yönetim olarak şeffaf olacağız ve her sene bütçemizi ilan edeceğiz. Ayrıca seçilirsek yönetime geçtiğimiz ilk gün devraldığımız gayrimenkullerin listesini yayımlayacağız, yönetimden ayrıldığımızda da aynı şeyi yapacağız. Böylece bizden sonra geleceklerin de yolunu açmış olacağız. Sonuçta bu koltuklara oturmak için değil, hizmet için geliyoruz. Görev süremiz bittiğinde Karagözyan’a neler eklemişiz neleri yapmış ya da yapamamışız ortaya çıkacak.

Geldiğiniz ve bizimle birlikte olduğunuz için teşekkürler.

Biz teşekkür ederiz.


Notlar

Sıcak bir konuşma oldu… Dzadig öncesi çörekler, yumurta tokuşturmalar, çaylar kahveler birbirini takip etti. Umarız Dikran Gülmezgil ve ekibi seçilirlerse projelerini gerçekleştirebilirler. Kendilerine başarılar…


PROJELER

Eğitim

  • Yeni maddi olanaklarla daha kaliteli eğitim,
  • Ana dilimiz Ermenice ve Ermeni Kültürü’nün öğrencilerce benimsanmesini sağlamak,
  • Bilgisayar ve yabancı dillerle donanmış daha çağdaş öğrenciler yaratmak,
  • Eğitmen kadrosunda gelenek ve görenekleri iyi bilen deneyimli elemanların yanında 21.yy’ın çağdaş eğitim anlayışına ve bilgilerine sahip yeni elemanlarla daha güçlü bir kadro oluşturmak,
  • Sosyal aktivitelerin eski zamanlarda olduğu gibi tekrar başlatmak (Folklor, tiyatro, spor, müzik, gezi, vb.)
  • Kapalı durumda bulunan kütüphanenin diğer okullara da hizmet verebilecek şekilde profesyonel bir ilköğretim kütüphanesi halinde açmak,
  • Eğitim kadrosu ile diyaloğun geliştirilip sistematik hale getirmek,
  • Çocuk ve aile arası pedagojik iletişim için aile eğitimi (anne-baba kursları) kursları açmak,
  • Okul Aile Birliği, Kınalıada Dinlenme Evi ve Dernek ile kopuk olan ilişkilerini güçlendirmek ve geliştirmek,
  • Yönetim ile velilerin sistematik olarak toplanmalarını sağlamak,
  • Okullar arası spor turnuvaları düzenlemek,
  • Avrupa Birliği eğitim programları gibi Karagözyan haricinde birçok okulumuzun başvurmuş olduğu çağdaş eğitim sistemi gibi sistemleri araştırıp başvurularını yapmak. Okulumuzu daha çağdaş eğitim veren bir kurum haline getirmek

Arsa

Şu anda problemli halde duran arsa konusunda projeler:

  • Arsanın Karagözyan insiyatifinde kalmasının sağlamak,
  • Mevcut kiracının tahliye kararı sonucunda cemaat kuruluşlarının değerli fikirleri alınarak gelirinin birkaç katına çıkarmak,
  • Oluşan ek gelirin verimli ve akılcı bir şekilde “Yenilenen Karagözyan” projesine aktarımak,
  • Arsanın bir bölümünün okul alanına ilavesiyle kapalı spor salonu kurmak. Bu salonu cemaatimizin kullanımına açmak.

Mezunlar

Bir okulun kaderini tekrar o okulun mezunları belirler. Çünkü okulu herkesten çok onlar tanır. Bu konuda mezunlarla ilgili projelerimiz:

  • Tüm Karagözyan mezunlarının okulla iletişim içersine sokmak,
  • Internet ortamında Karagözyanlılar forumu oluşturmak ve daha iyiye gitmek için tartışma ortamları yaratmak.

Yorumlar kapatıldı.