İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türk-Amerikan dostluk grubu

ABD Kongresi’nin alt kanadını oluşturan Temsilciler Meclisi’nde, 17 Amerikan milletvekilinin katılımıyla, “Türk-Amerikan Dostluk Grubu” kuruldu. Ermeni ve Yunan lobilerinin uzun yıllardır sürdürdüğü Türkiye karşıtı girişimlere karşılık, Kongre’de ilk kez böyle bir grup oluşturuldu.

Türk-Amerikan Dostluk Grubu, Demokrat Parti Florida Milletvekili Robert Wexler, Cumhuriyetçi Parti Kentucky Milletvekili Ed Whitfield ve Cumhuriyetçi Parti Texas Milletvekili Kay Granger’ın ortak girişimiyle kuruldu. Dostluk grubunda, Ermeni soykırımı tasarısının geçen yıl Temsilciler Meclisi’nde ele alındığı sırada, Türk tezlerine destek çıkan Musevi asıllı Demokrat Parti California Milletvekili Tom Lantos ile Cumhuriyetçi Parti Indiana Milletvekili Dan Burton da bulunuyor.

Gruptaki diğer milletvekilleri arasında; Demokrat Parti Texas Milletvekili Solomon Ortiz, Cumhuriyetçi Parti New York Milletvekili Amo Houghton, Demokrat Parti Missouri Milletvekili Ike Skelton, Demokrat Parti North Dakota Milletvekili Earl Pomeroy, Demokrat Parti Pennsylvania Milletvekili John Murtha, Demokrat Parti Washington Milletvekili Norm Dicks, Demokrat Parti Florida Milletvekili Alcee Hastings, Cumhuriyetçi Parti Louisiana Milletvekili David Vitter, Cumhuriyetçi Parti Texas Milletvekili Henry Bonilla, Demokrat Parti Tennessee Milletvekili Bob Clement ve Demokrat Parti Samoa Milletvekili Eni Faleomavaega da bulunuyor.

Amerikan Kongresi’nde, Türkiye aleyhindeki girişimlerde işbirliği yapan Yunan ve Ermeni lobilerine nazaran daha küçük bir grup olan Türk-Amerikan Dostluk Grubu’na, zamanla başka milletvekillerinin katılmasına çalışılacak. Kongre’de bir ülkenin dostluk grubunun olması, o ülkeye ilişkin Amerikan politikalarının şekillenmesinde önemli rol oynuyor.

Türk-Amerikan Dostluk Grubu’nun kurucu milletvekilleri, ortak açıklamalarında, “Türkiye önemli bir dost ve müttefiktir. Biz, Kongre’de ikili ve bölgesel konulara ilişkin dostluk grubu oluşturulması zamanının geldiğine inanıyoruz. Bu grup, Türkiye hakkındaki bilgileri açıklığa kavuşturma işlevi görecek, ABD ve Türkiye arasında daha iyi ilişkilerin oluşturulmasında ve iki ülke hükümetleri arasında önemli siyasi konulara ilişkin mesajların ulaştırılmasında hizmet verecektir. En önemlisi, dostluk grubunun rolü, bizim, Türkiye’nin Amerikan yönetimi içinde ve Kongre’de iyiliği için verdiğimiz güçlü desteği göstermektir” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, Türkiye ve ABD için önemli olan bölgesel güvenlik, savunma, enerji, ticaret, turizm ve kültür gibi konuların Kongre’de canlı tutulmasına çalışılacağı da belirtildi.

Yorumlar kapatıldı.