İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni lobisinden 24 Nisan atağı

Ermeni lobisi, başkanlık seçim kampanyası sırasında Bush’un söylediği, “Ermenilerin acıları gerektiği biçimde tanınacaktır” sözlerine dayanarak, bu yıl 24 Nisan’da Bush’un sözde soykırımı tanıması için baskı yapıyor. Öte yandan, Minnesota eyaletinde de 24 Nisan günü, “sözde Ermeni soykırımını anma günü” ilan edildi. ABD’deki Ermeni lobisi, bütün dünyadaki Ermenilere, 24 Nisan günü Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Bülent Ecevit ve Dışişleri Bakanı İsmail Cem’e “mesaj yağdırma” çağrısında bulundu.

ABD’deki Ermeni kuruluşları, geçmiş ABD yönetimlerinin, müttefiki Türkiye’nin tepkisinden çekindiği için sözde soykırımı tanımadığını savunuyorlar. Ancak Bush’un seçim kampanyası sırasındaki sözleri ve Ermeni liderlerine gönderdiği bir mektup, Ermeni lobisi için kuvvetli bir umut oldu.

Washington’daki gözlemciler, ABD’de seçim kampanyası sırasında potansiyel oy gruplarını memnun edecek açıklamalar yapılmasının şaşırtıcı olmadığına ve bu sözlerin mutlaka tutulması gerekmediğine dikkati çekmekle birlikte, Bush’un bu yıl yapacağı Ermeni açıklaması merakla bekleniyor.

Geçmiş ABD yönetimleri, her yıl 24 nisanda “Ermeni katliamını” anmış, ancak “soykırım” sözcüğünü kullanmaktan itinayla kaçınmışlardı. ABD Kongresi’nin Ermeni lobisine mensup 101 üyesi de Bush’a mektup yazarak, soykırımı tanıması çağrısında bulunmuştu. Amerika Ermeni Asamblesi, dört yıl görev yapacak Başkan Bush’un, ikinci dönem de başkanlık yapmak istiyorsa Ermenileri desteklemesi gerektiğini savunarak, Ermenilerin Florida’da en azından 25 bin oyu bulunduğunu ileri sürüyor.

SEZER, ECEVİT VE CEM’E “SOYKIRIM” MESAJLARI

ABD’de Ermeni nüfusunun büyük çoğunluğunun yaşadığı California eyaletinde yayımlanan California Courier’ın yazarı ve Ermeni lobisinin önde gelen temsilcilerinden Harut Sasunyan, Sezer, Ecevit ve Cem’in faks numaralarını yayımlayarak, bütün Ermenilerin “soykırım” mesajı göndermesini istedi. Sasunyan, “Türk liderleri için 24 Nisan’ın sıradan bir çalışma günü olmasına izin vermeyin. Bu tarihte onlara binlerce faks göndererek, atalarının işlediği korkunç katliamları ve bu katliamların inkar edildiğini hatırlatın” ifadesini kullandı.

Öte yandan Ermeni lobisi, 24 Nisan’da Türkiye’nin ABD’deki çeşitli dış temsilciliklerinin önünde de protesto gösterilerine hazırlanıyor. Ermeni gençlik komiteleri, Türkiye’nin Los Angeles ve Chicago konsoloslukları önünde gösteri çağrısında bulundu.

“SOYKIRIM”, MİNNESOTA’DA KABUL GÖRDÜ

Ermenilerin sözde soykırımın yıldönümü kabul ettiği 24 Nisan’da Minnesota’da, Ermenistan’ın Washington Büyükelçisi Arman Kirakosyan’ın da katılımıyla bir anma töreni düzenlenecek.

Eski pankreas güreşçisi Minnesota Valisi Jesse Ventura’nın yanı sıra Saint Paul Belediye Başkanı Norm Coleman ve Minneapolis Belediye Başkanı Sharon Sayles Belton, 24 Nisan’ı “Ermeni soykırımını anma günü” ilan ettiler.

Ventura ve iki belediye başkanı, ortak açıklamalarında, 1915-1923 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu’nun 2 milyon Ermeniyi göç ettirerek soykırıma neden olduğunu iddia ettiler.

Yorumlar kapatıldı.