İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

DIŞİŞLERİ BAKANI OSKANYAN’IN KEY WEST GÖRÜŞMELERİ HAKKINDAKİ BAZI AÇIKLAMALARI

Erivan’da yayınlanna AZG Gazetesinin haberine göre, Ermenistan Dışişleri Bakanlığında Ermenistan ve Estonya Dışişleri Bakanları Oskanyan ile İlves iki ülke arasındaki çifte vergilendirmeyi kaldıran anlaşmayı dün imzaladılar.

Ermenistan ve Estonya Dışişleri Bakanlarının yaptıkları ortak basın açıklamasında Vardan Oskanyan “Biz Estonya ile ikili ilişkileri çok önemsemekteyiz. Bizim bölgesel olarak Estonya’dan öğrenecek çok şeyimiz var. Baltık ve Kafkasya bölgeleri dikkate alındığında hem çapta hem de düşünce yapısında genel yanlarımız bulunmaktadır. Estonya, geçiş sürecini başarılı bir şekilde geride bırakan ülkelerden biridir ve bugün Avrupa Birliğine üyelik yolunda bulunmaktadır” dedi.

Estonya Dışişleri Bakanı dört günlük resmi ziyaret içerisinde Devlet Başkanı Robert Koçaryan’ında bulunduğu Ermenistan yöneticileriyle görüşmelerde bulundu.

Basın açıklaması sonrasında Ermenistan Dışişleri Bakanı gazetecilerlerce çevrelendi. Doğal olarak tüm sorunlar Karabağ çatışmasına ve bugünlerdeki Key West görüşmelerine adanmıştı.

D.Karabağ çatışmasının çözümü görüşmelerinde ABD, sorunun çözüm sürecinde İran’ın önemini vurguladığı herkesce bilinmektedir. AGİT-Minsk Grubunun Amerikalı eşbaşkanı Carey Cavanaugh Key West’te elde edilen anlaşmalar hakkında AGİT-Minsk Grubunun diğer ülkeler ile İran’ın bilgilendirilmesi açıklamasında bulundu. ABD’nin İran’la bulunduğu düşmanlık ilişkilerinden dolayı, İran’ın da bu soruna çekilmesinde bir yarar görmektedir.

Görüşmelerde ilgili taraf olarak İran’ın da olaylar içine çekilmesini hızlandırmak için kendi stratejik ittifakı olan Türkiye’yi Güney Kafkasya’daki çatışmaların içerisine sokmaktadır.

Key West’teki açıklama bir provokasyondur ve bunu resmi Tahran cevaplandırmayacaktır. 11 Nisan’da İran Devlet Başkanı Hatami Ermenistan Anayasa Başkanı Gagik harutyunyan’la yaptığı görüşmede “Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki sorunun yabancı ülkelerin müdahalesi olmadan çözülmesi umudundayım” demişti.

Bölgesel çıkarları gözeten İran D.Karabağ sorununa Türkiye’nin çekilmesine karşıdır. Bu bakımdan İran’ın Key West’te provokasyonuna alet olması zordur.

Görüşmelerde RF, ABD ve Fransa ile ERmenistan ve Azerbaycan temsilcilerinden başka bölgenin diğer ülkelerinden diplomatların katılıp katılmadığı sorusuna Dışişleri bakanımız tek bir kelimeyle yanıt verdi: Hayır.

Ermenistan’ın Lori bölge yöneticisi Koçinyan’ın da Key West’te olduğuna dair bilgilerin bulunduğu hakkında ise Oskanyan, bu bilgiyi yalanlamamakla birlikte Koçinyan’ın kendi bölgesiyle ilgili sorunlar nedeniyle ABD bulunduğunu Amerikan Ermeni Toplumunun temsilcilerinin de burada bulunduğu yanıtını verdi.

12 Nisan’da Koçaryan-Putin telefon görüşmesinin ayrıntılarını bilmediğini belirten Oskanyan “Devlet Başkanının Key West görüşmeleri hakkında Putin’e bilgi verdiği kanısındayım”dedi.

D.Karabağ Cumhuriyeti Devlet Başkanı Arkadi Ğukasyan’ın “Los Angeles Times” gazetesine verdiği demeçteki “Ya Özgürlük, Ya Ermenistan’la Birleşme” ne anlama geldiği hakkındaki sorumuza Ermenistan Dışişleri Bakanı “Söylemekte zorlanıyorum.Fakat yenilik değil.D.K.Cumhuriyeti yönetimi daima bu konuda açıklamalarda bulunmuşlardır” cevabını verdi.

Ermenistan Dışişleri Bakanı, Key West’te yeni önerilerin yer almadığının belirterek “Belki daha zamanı değil.AGİT-Minsk Grubu, Devlet Başkanlarının Paris ve Key West görüşmelerini temel alacak bir öneriyi kağıda dökebileceklerini” vurguladı.

Yorumlar kapatıldı.